- Haberler
- Kahramanmaraş
- Cumhuriyetin 100. Yılı KSÜ'de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor
Cumhuriyetin 100. Yılı KSÜ'de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında panel ve resim sergisi düzenlendi.
KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliklerine Rektör V. Prof. Dr. Orhan Doğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Ersin Akıncı, senato üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Etkinlikler, KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin düzenlemiş olduğu “100.Yıl Cumhuriyet Sergisi” temalı resim sergisinin açılışıyla başladı.
Protokol ve katılımcıların beğeniyle gezdiği serginin ardından panel oturumuna geçildi.
Sezai Karakoç Konferans Salonunda gerçekleştirilen “100. Yılında Cumhuriyet ve Demokrasi” panelinin açılış konuşmasını Rektör Vekili Prof. Dr. Orhan Doğan yaptı.
Prof. Dr. Orhan Doğan açılış konuşmasında “Yaklaşık bir asır önce Cumhuriyetimizin önderi Gazi Mustafa Kemal Paşa ile onun silah arkadaşları ve ecdadımızın o günkü koşullarda türlü fedakârlık içerisinde yapmış oldukları mücadele sonucunda elde etmiş olduğu zaferler Cumhuriyetle taçlandırıldı. Bu hafta Cumhuriyetimiz’in 100. yılını düzenlenen etkinliklerle kutluyoruz. Nice yüzyıllara diyerek, Cumhuriyetimiz’in 100. yılının vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Program, açılış konuşmasının akabinde Prof. Dr. Orhan Doğan’ın moderatörlüğünü yaptığı, Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Cengiz Şavkılı ve Doç. Dr. Hikmet Demirci’nin konuşmacı olarak katıldığı “100. Yılında Cumhuriyet ve Demokrasi Paneli” ile devam etti.
KSÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Şavkılı "Cumhuriyet’e Giden Süreç ve Atatürk’ün Cumhuriyet Anlayışı” başlıklı konuşmasında ülkemizin Cumhuriyet’e geçiş serüveninden, geçmişten günümüze dünyada benimsenen cumhuriyet rejimlerinden ve ülkemizde benimsenen milletin egemenliğine dayalı cumhuriyet anlayışından bahsetti.
Doç. Dr. Hikmet Demirci ise iki dünya savaşı arasında geçen dönemde Türkiye’nin köklü değişiklikler geçirdiğinden bahsetti. En önemli değişikliğin Osmanlı'nın küllerinden doğan Cumhuriyet’in ilan edilmesi olduğunu vurgulayan Demirci, Cumhuriyeti milletin egemenliğine dayalı bir yönetim sistemi olarak taçlandırmak için yapılan çalışmaları anlattı.
Panel sonunda dinleyicilere seslenen moderatör Prof. Dr. Orhan Doğan “Dünya üzerinde adı Cumhuriyet olan ancak demokrasiden bihaber yönetimlerin uygulamış olduğu mazlumların ezildiği politikalara da şahit oluyoruz. Özellikle son günlerde dünyanın gözü önünde batılı devletlerin desteği ile İsrail tarafından Gazze’de uygulanan katliamlar hepimizi derinden üzmektedir. Filistin’e yapılan bu işgal harekâtını ve şiddeti kınıyor, zulmün bir an önce son bulmasını temenni ediyorum. Bu çerçevede başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu uğurda şehit düşen milli mücadele şehitlerimizi rahmetle anıyor onları saygıyla yâd ediyorum.” dedi.