Değişen toplum, dönüşen kütüphaneler etkinliği!

55. Kütüphane Haftası kutlamaları kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 'Değişen Toplum, Dönüşen Kütüphaneler' temalı etkinlik düzenlendi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Niyazi Can yaptı. Okuma ve araştırmanın başarıya etkisine vurgu yapan, okumanın yüzyıllar boyunca edinilen bilgilere kısa sürede vakıf olmaya vesile olduğunu ifade eden Rektör Can, İslam dininin ilk emrinin ‘Oku’ olduğunu hatırlattı.

 

Okumaya önem veren toplumların her alanda iyi noktalarda yer aldıklarına dikkat çeken ve büyük dehaların vakitlerinin önemli kısımlarını okuyarak geçirdiğini belirten Rektör Can, “Birey olarak, toplum olarak ve ülke olarak daha iyi noktalara ulaşmak için okumaya, düşünmeye ve yazmaya önem vermeliyiz.” diye konuştu.

 

KSÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mehmet Bilmen ise kütüphanelerin sorunları ve çözüm yollarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak KSÜ Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç Kütüphanesinin mevcut durumu hakkında bilgiler verdi. Bilmen, yapımı tamamlanan ve yakında hizmete girmesi planlanan yeni kütüphane binasının imkânlarından bahsetti.

 

Açılış konuşmalarının ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Alper Şakalar, klasik gitar eşliğinde birbirinden güzel eserlerin yer aldığı müzik dinletisi gerçekleştirdi.

 

Etkinlik kapsamında Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı personelleri Seçil Ak ve Gökçe Değirmenci tarafından bilgilendirme sunumu yapıldı.

 

Seçil Ak, “Değişen Toplum Yapılarında Bilginin Rolü” başlıklı sunumunu gerçekleştirirken geçmişten günümüze bilginin insan hayatındaki yeri ve önemine ilişkin bilgiler verdi. Türkiye’de bilgi toplumuna geçiş çalışmalarının süreçlerine ilişkin bilgiler aktaran Ak, E-Dönüşüm Türkiye Projesi kapsamında kütüphanelerin güncel durumu hakkında bilgiler paylaştı.

 

Gökçe Değirmenci ise “Gelenekselden Bilişime: Kültürel ve Teknolojik Gelişmelerin Kütüphanelerin Mimari Tasarımına Etkileri” konulu sunumunu yaptı. Geleneksel kütüphaneler ve yenilikçi kütüphane tasarımlarına ilişkin uluslararası ve ulusal kütüphanelerden örnekleri katılımcılarla paylaşan Değirmenci, değişen öğrenme biçimleri, bilişim teknolojileri ve sürdürülebilir tasarımın mimari etkileri hakkında bilgiler verdi.

 

Sunumların ardından 2018 yılında kütüphaneden en çok ödünç kitap alan akademik personel, idari personel ve öğrencilere belge ve hediyeleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Akademik personeller içerisinde en çok ödünç kitap alan isim Dr. Öğretim Üyesi Selami Çakmakçı olurken idari personeller arasında Sultan Apaydın, öğrenciler arasında ise Sümeyye Eren Kınal en çok kitap ödünç alan isimler oldular.

 

Rektör Can tarafından etkinlikte sunumlarıyla yer alan Seçil Ak ve Gökçe Değirmenci’ye plaket takdim edilirken Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mehmet Bilmen tarafından da Öğr. Gör. Alper Şakalar’a hediye verildi.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!