DENEYAP Türkiye, Kahramanmaraş'ta gençleri geleceğe hazırlıyor
Ekonomi-X Gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan T3 Vakfı Kahramanmaraş İl Sorumlusu Muhammed Mahfuz Erkan, kentte yürütülen projeleri açıkladı.
T3 Vakfı Kahramanmaraş İl Sorumlusu Muhammed Mahfuz Erkan, “DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 2018 yılında başlatılan “DENEYAP Türkiye” projesi ile birlikte tüm Türkiye’ye yayılmaktadır.
Cumhurbaşkanlığımızın “İlk 100 Günlük İcraat Programı” çerçevesinde, 81 İlde 100 DENEYAP Teknoloji Atölyesi kurulmasına yönelik olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı arasında önemli bir iş birliği tesis edilmiştir. Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu dört önemli kurumun katkıları ile DENEYAP Türkiye hayata geçirilmiştir.
DENEYAP Türkiye’nin temel amacı, ülkemizin kalkınması için olmazsa olmaz gördüğümüz Milli Teknoloji Hamlesi’nin itici gücünü oluşturarak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmektir.
Seçme süreci ve eğitim programı
Projeye dahil olmak isteyen 4. sınıf ve 5. sınıf, 8. sınıf, 9. sınıf ve lise hazırlık sınıfı kademesindeki öğrenciler, web sitemiz üzerinden duyurulan başvuru süresinde online başvurularını tamamlar. Başvuran adaylar Matematik, Fen, Algoritma ve Genel Kültür alanlarından oluşan toplam 40 soruluk E-sınav, Çevrim İçi Eğitim ve Görev Tamamlama, Uygulama Sınavı olmak üzere üç aşamadan oluşan seçme sürecinden geçerler. Belirlenen kontenjan dahilinde süreci başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’nde 36 aylık bir eğitim programına dahil olurlar.
Eğitmen kadrosu ve eğitim içeriği
Geleceğin Teknoloji Yıldızları’nı yetiştiren eğitmen kadromuz, üniversitelerin alanla ilişkili bölümlerinde okuyan lisans ya da lisansüstü üniversite öğrencileri, mezunları, öğretmenler ve sektörde çalışan alan uzmanlarından oluşmaktadır. Tüm eğitmenlerimiz, atölyelerde eğitmenlik yapabilmek için düzenlediğimiz Eğitmen Eğitimi’ne katılırlar. Eğitimlerimizin uygulama ağırlıklı olmasından ötürü her derslikte bir mühendis ve bir öğretmen olmak üzere iki eğitmenimiz vardır. Ayrıca dersliklerimizde, eğitimlerin verimli bir şekilde işlendiğini takip edebilmek amacıyla, haftalık olarak eğitmenleri ve öğrencileri gözlemleyen bir psikoloji stajyerimiz bulunmaktadır.
Kahramanmaraş’ta DENEYAP Atölyeleri
2019’da Kahramanmaraş Gençlik Merkezinde, 2022’de Elbistan Gençlik Merkezinde Deneyap atölyelerimiz kuruldu. Toplamda 320 öğrencimiz ile başladığımız süreçte 36 eğitmen ile 16 şubede gerçekleşen eğitimlerimizi hem teorik hem de uygulamalı olarak gerçekleştirerek gençlerin kendilerini ifade edebilmelerini, uluslararası yarışmalarda takım kurup, projelerini yürütebilmelerini ve bunla beraber hayallerindeki projeyi hayata aktarma noktasında çalışmalar yapabilme kabiliyetlerinin maksimum düzeye gelmesi için sürecimizi başlattık.
Pandemi ve deprem sürecindeki zorluklar
Eğitime başladıktan kısa süre sonra pandemi ve onun akabinde asrın felaketi olan deprem gerçekleşti lakin bu olumsuz olaylar eğitimlerin kısmi aksamasına sebep olsa da her türlü olumsuzluklara rağmen milli teknoloji hamlesindeki yolumuza, Kızılelma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürerek gençlerin süreçten etkilenmemesini sağladık.
Geleceğe yönelik hedefler
Gençlerin milli teknoloji hamlesi yolculuğunda attıkları adımların kendi kişisel gelişimlerine olan katkılarını yapılan projelerde ve ulusal veya uluslararası yarışmalarda gözlemlemiş olduk. Teknolojiyi Üreten Bir Türkiye Hayali ile çıktığımız bu yolda artık Teknolojiyi Geliştiren Bir Türkiye Hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” İfadelerine yer verdi.