• Haberler
  • Ekonomi
  • Deprem bölgesinde vergi ve SGK prim borçları taksitlendirilmeli

Deprem bölgesinde vergi ve SGK prim borçları taksitlendirilmeli

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Şerafettin Özcan, deprem sonrası yapılan çalışmalar ve iş dünyasının taleplerini Ekonomi-X Gazetesi'ne anlattı. Vergi ve SGK prim ödemelerinin iş dünyasını zorlayacağını söyleyen Özcan, İsrail'le olan ticaretin tamamen sonlandırılmasını desteklediklerini söyledi.

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 ilimizin etkilendiğini vurgulayan MÜSİAD Şube Başkanı Şerafettin Özcan: “Yaşadığımız yüz yılın felaketiydi. Kahramanmaraş ve 11 il büyük yara aldı. Sadece iş yerleri, fabrikalar veya konutlar değil toplum üzerinde, psikolojik ve sosyal boyutları da oldu. Yani depremin bir maddi boyutu var bir de sosyal ve psikolojik boyutu var. Bana göre bunları da dikkate almak lazım. Bu anlamda Kahramanmaraş merkezli depremde vefat eden hemşehrilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. 

14 binden fazla üyemiz var

9 Mart'ta MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanlığımızın Genel Kurulunu yaparak bayrağı devraldık. Yeni yönetimdeki arkadaşlarımla birlikte hem şehrimizin yeniden toparlanması hem de iş gücünün yeniden canlanması için mücadele edeceğiz. Sizin de bildiğiniz gibi MÜSİAD, kamuya yararlı bir dernek. Topluma sosyal ve ekonomik faydası olan ve belli şartları sağlayan derneklere Cumhurbaşkanı kararıyla kamuya yararlı dernek unvanı veriliyor. MÜSİAD, Türkiye'de 84 noktada şube ve temsilcilik olarak faaliyet gösteriyor. Dünyada da 81 ülkede 95 noktada hizmet veriyor. Dolayısıyla 14 bini aşkın üye potansiyeliyle Türkiye Ekonomisine katkı sağlayan, üretim yapan, ihracat yapan ve Türkiye'nin milli ve manevi değerlerine bağlı olarak değerlerini koruyan bir iş adamları grubudur. 

İsrail'le olan ticaretin tamamen sonlandırılmasını destekliyoruz

Gazze olaylarından sonra Ticaret Bakanlığı, İsrail'le olan ticareti tamamen sonlandırdı. Biz MÜSİAD olarak bunu İsrail'le ticari ilişkilerin kesilmesini ekonomik bir kayıp değil insani bir kazanım olarak görüyoruz ve bu anlamda hükümetimizin ve devletimizin yanındayız. 

Üretim, istihdam ve ihracat modelini önemsiyoruz

Tüm dünyada bir pandemi yaşandı. Bu ekonomik üretim zincirlerinin kırılmasına sebep oldu. Bunun haricinde ülkemizde asrın felaketi olan Kahramanmaraş merkezli depremleri yaşadık. Bu yaşananların çok büyük maddi boyutları ve sosyal boyutları var. Dolayısıyla bunların hepsini bir şekliyle para harcamak gerekiyor. Hükümetin uyguladığı yeni ekonomi modeliyle inşallah bu sıkıntıları aşacağını düşünüyoruz. Bu yeni ekonomi modeli de nedir? Üretim, istihdam ve ihracattır. Katma değerli ihracat yapmalıyız. Bunu Kahramanmaraş özeline indirgersek şehrimizde biliyorsunuz özellikle tekstil ve çelik mutfak eşyaları konusunda bir kümelenme var. Bu iki sektör de emek yoğun bir sektör yani iş gücüne dayalı bir sektör. Ülkemizde de son yıllarda işçilik maliyetleri çok yükselmeye başladı. Dolayısıyla Türk Cumhuriyetleri gibi ülkelerde işçilik maliyetleri ve enerji maliyetleri düşük olduğu için bu tür sektörlerin bu ülkelere kayması normaldir ve kayacaktır da. Dolayısıyla bizim Kahramanmaraş olarak TUSAŞ bünyesinde bir savunma sanayi yatırımı var. Bununla ilgili olarak Kahramanmaraş Ticaret Odası bünyesinde bir şirket kuruldu. Kahramanmaraş’ta bir savunma sanayi üretimi gerçekleştirilecek. Bu şehrimiz için iyi bir yatırım olacak. 

Bir ilin tam kalkınabilmesi için turizm şart

Kahramanmaraş'ta sanayi şehri ancak bir ilin tam kalkınabilmesi, sosyal hayatın gelişebilmesi için sanayinin yanında turizm ticaretini de artırmak lazım. Onun için Kahramanmaraş'ta mevcut olan doğa, tarih ve gastronomi turizmini de geliştirmek gerekiyor. Bu anlamda da yeni belediye başkanımıza büyük görevler düşüyor. Bunun için de ulaşım ağının iyi olması gerekiyor. Biliyorsunuz Kahramanmaraş'ın en büyük sorunu, uçak sorunu. Gerek Ankara gerek İstanbul hatta İzmir ve Antalya uçak seferlerinin başlatılması gerekiyor. Bu turizm ve ticaret sektörünün de gelişmesi için önemli bir konu.

Vergi ve SGK pirim borçları taksitlendirilmeli

Deprem sonrası sanayinizdeki büyük sıkıntılardan dolayı mücbir sebep ilan edildi. 30 Ağustos 2024 tarihi sonuna kadar da uzatıldı. Ama onun haricinde 15 aylık süre zarfında mükelleflerin vergi ve SSK primleri birikti tabii ki. Dolayısıyla bunların mücbir sebep sonunda bir anda ödenmesi mümkün değil. Vergi ve SSK'lar için teminat mektubu gibi hiçbir şart aramadan faizsiz bir şekilde en az 24 ay vadeli bir şekilde yapılandırmaları gerekiyor. Bu Kahramanmaraş ticareti için, sanayisi için bence çok önemli. 

Cari açığı azaltıp ekonomimizi güçlendirmeliyiz

Zaten şu an Merkez Bankası faiz oranı yüzde 50. Dolayısıyla bankalar mevduat toplayıp bunları da yatırımcılara kredi olarak verecekler. Dolayısıyla bu rakamlar yüzde 60-65’i buluyor. Bunun için özellikle Kahramanmaraş esnafına ve sanayicilerimize ucuz kredi sağlamak gerekiyor. Bu anlamda gerek üyelerimizden gerek iş dünyasından bize talepler geliyor. Ülkemizin hatta dünyanın mücadele ettiği enflasyonist bir zaman diliminden geçiyoruz. Biz cari açığımızı azaltıp ekonomimize yabancı kaynakları yönlendirmek zorundayız. Dolayısıyla da ülkemizi inşallah üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyümeye yönlendireceğiz. 

Kahramanmaraş’ta iş gücü ihtiyacı var

Üyelerimizden çalıştıracak işçi bulamadıkları yönünde talepler geliyor. Tabi talepler deprem sonrası çok daha fazla arttı. Sadece Kahramanmaraş özelinde değil ülkemiz genelinde de işçi sorunu yaşanıyor. Artık herkesin üniversite okur değil, teknik liselere, mesleki liselerine yönlendirerek sorunu bir nebze çözülmesi gerekiyor. Bunların da tabii ki Milli Eğitim Bakanlığı ile iş dünyasının birlikte çözüme kavuşturacağı inancındayım.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme