Deprem bölgesine 2 yılda 2 trilyon kaynak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, deprem bölgesinin yeniden imarı için çok büyük kaynaklar aktarıldığını belirterek, 'Deprem bölgesine iki yılda 2 trilyon liranın epey üzerinde kaynak aktarıldı.' dedi.

Kahramanmaraş

Bakan Bolat, Önder Sanayici İşadamları Derneğinin (ÖNSİAD) Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirilen 5. Olağan Kongresi'ne katıldı.
  
Daha 2 yılı dolmadan deprem bölgeleri hızla ayağa kalkıyor
 
Bakan Bolat, savaşın ardından yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerine değinerek, bu depremlerin yol açtığı maddi hasar tahmininin ilk olarak 105 milyar dolar olduğunu söyledi.
 
Ticaret Bakanı Bolat, "Asrın felaketi olarak görülen bu depremlerin gerek enkaz kaldırma gerek arama kurtarma gerekse 13 milyon insanın barınma, gıda, eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılama noktasında hükümetimiz çok başarılı bir kriz yönetimi gösterdi." diye konuştu.
 
Maddi hasarı 105 milyar olarak tahmin edilen bölgenin yeniden kalkınması için yapılan çalışmaları anlatan Bolat, Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadele, depremin etkileri, bölgedeki savaşlar ve tüm olumsuzluklara rağmen geçen yıl önemli bir büyüme kaydettiğini bildirdi.
 
Bakan Bolat, "Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,3, ikinci çeyrekte ise yüzde 2,5 büyüdük. Ortalaması yüzde 3,8'lik büyüme rakamına ulaştık. Bu büyük sıkıntılar ve doğal afetlerden sonra bu büyüme performansını göstermek çok büyük bir başarıydı. Biz bunu sizlerle, halkımızla, özel sektörle, dinamik ekonomimizle, müteşebbislerimizle yaptık. İhracatımızı artırarak yaptık." şeklinde konuştu.
 
Bu süreçte ekonomide çarkların dönmesi, yatırımların, üretimin ve ihracatın devam etmesi için düşük faizle finansal destekler verildiğini dile getiren Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreçte deprem bölgesine çok büyük kaynak aktarılması gerekiyordu. Deprem bölgesine iki yılda 2 trilyon liranın epey üzerinde kaynak aktarıldı. Şubat 2023'te deprem olduğunda bizim gider bütçemiz 4,5 trilyon lira olarak belirlenmişti. Sonra temmuz ayındaki ek bütçeyle 6 trilyon liraya çıkarılmıştı. O zamanki hesaplara göre depremin yükü 2,2 trilyon liraydı. Yani devletin bütçesinin yüzde 40'ı kadar bir harcama gerekiyordu. Bu da ancak dayanışmayla başarılabilir. Bakın daha 2 yılı dolmadan deprem bölgeleri hızla ayağa kalkıyor." dedi.

Bakmadan Geçme