• Haberler
  • Gündem
  • Deprem riskine karşı işbirliği protokol imzaları atıldı

Deprem riskine karşı işbirliği protokol imzaları atıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu' isimli projenin imza törenine katıldı.

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Maden ve Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ve Üniversite Rektörleri ile araştırmacıları katıldı.

Proje kapsamında deprem riski en yüksek olan 128 fay segmenti analiz edilecek. Bu sayede nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerde yaşanabilecek olası depremlerin zararı en aza indirgenebilecek. Projeyle 2026 yılına kadar ise 500 fay hattının incelenmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda Türkiye Deprem Tehlike Haritasının da güncellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca projeyle birlikte, diri fayların bulundukları bölgelerde, yerleşim alanlarını etkileyebilecek nitelikte deprem senaryoları ortaya konulabilecek.

Platformda TÜBİTAK'ın koordinasyonunda AFAD, MTA, Türkiye Belediyeler Birliği ile birlikte 14 üniversiteden 100 araştırmacı ve 90 bursiyer öğrenci yer alacak.

Ülkemizden 14 üniversiteden araştırmacının yer aldığı projede, KSÜ’den de proje yürütücüsü olarak Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Alican KOP görev yapacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır törende yaptığı konuşmada Anadolu'nun, kuzeyde Avrasya, güneyde Afrika ve Arabistan levhaları arasında sıkışması sonucunda ortaya çıkan farklı aktif fay hatlarının Türkiye'yi önemli bir deprem bölgesi haline getirdiğini ve 1509'daki İstanbul depreminden 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremine kadar ülkenin pek çok deprem afeti yaşadığını söyledi. Kacır, “Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bir kez daha anladık ki deprem ülkemizin bir gerçeği, depremi engellememiz mümkün olmasa da bilimi önceleyen yaklaşımlarla yarattığı yıkımı en aza indirebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Açılış ve proje tanıtım konuşmalarının ardından "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu" isimli projenin imza törenine geçildi. Paydaş kurum yetkililerinin protokol metnini imzaladığı tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!