• Haberler
  • Gündem
  • Deri ve deri mamulleri sektörünün sürdürülebilirlik yol haritası açıklandı

Deri ve deri mamulleri sektörünün sürdürülebilirlik yol haritası açıklandı

Türkiye deri ve deri mamulleri sektörünün 'Sürdürülebilirlik Yol Haritası', Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında kamuoyuna duyuruldu.

“Türkiye Deri ve Deri Mamulleri Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı” tanıtım toplantısı, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile Türkiye Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Güven Karaca, ihracatçı birlik başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşti. Türkiye Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu tarafından açıklanan ve 17 ana hedeften oluşan eylem planı ile sürdürülebilir üretim, sektörün çevre üzerindeki etkisinin azaltılması ve insan hakları ile çalışma standartlarının desteklenmesi hedefleniyor.

Deri sektörüyle birlikte 15 sektörümüzün eylem planı tamamlanmış oldu

Tanıtım toplantısının açılışında konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TİM ve ihracatçı birlikleri olarak sürdürülebilirlik alanında Türk ihracatçılarına öncülük ettiklerini belirterek, “TİM sürdürülebilirlik Eylem Planımızı iki yıl önce açıklamıştık. Yılbaşından bu yana, hazır giyim, otomotiv ve makine sektörlerimizin eylem planları tamamlandı. Deri sektörüyle birlikte 15 sektörümüzün eylem planı tamamlanmış oldu. Yıl sonuna kadar inşallah tüm sektörlerimizin eylem planı hazır olacak” ifadelerini kullandı. 

Deri'nin, Türkiye ihracatı için önemli bir sektör olduğunu, bu sektörde küresel bir marka haline geldiklerini vurgulayan Gültepe,  “Turkish Leather”ın marka değerinin her geçen gün artmasının Türkiye'nin genel ihracat profilini de pozitif yönde etkilediğini ifade etti. Geçen yıl deri sektörünün toplam ihracatında yüzde 19'a yakın artış kaydedildiğini ve 2 milyar doların aşıldığını bildiren Gültepe, “Bu ihracatın yüzde 39'luk bölümünü, Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdik. 2023'ün ilk yarısında da istikrarımızı koruyarak yine 1 milyar doları aşkın deri mamulü ihracatına imza attık. Son 5 ayda sektörümüzün göstereceği performansla 2022'deki rakamı aşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Özellikle finansal tarafıyla, dönüşüm için ciddi bir emek ve sabır gerekiyor

Avrupa Yeşil Mutabakatı'nda gerçekleştirilen düzenlemelerin devreye girmesiyle sektörlerin çeşitli risklerle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Gültepe, Türkiye'nin en önemli ihraç pazarlarından biri olan Avrupa Birliği ile küresel ekonomilerin daha yeşil, döngüsel ve dijital hale geldiğini kaydetti. AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Yeşil Mutabakat Sanayi Planı gibi sektörlerin geleceğini etkileyecek köklü değişikliklerin olduğunu belirten Gültepe, “Ana ihraç pazarlarımızla uyum sağlamak adına bu gelişmelere kayıtsız kalamayız. AB'ye ihracat yapan sektörlerimizin değer zincirinde şeffaflığa yönelik çalışmalarını yoğunlaştırması, enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılaması gerekiyor. Ayrıca biyolojik olarak çözünür ambalajlama ve geri dönüşüme olanak sağlayacak bir tedarik zinciri tasarımı elimizi daha da kuvvetlendirecek” dedi.

Dönüşümün kolay olmadığının farkında olduklarını, özellikle finansal tarafıyla, dönüşümün ciddi bir emek ve sabır gerektirdiğini söyleyen Gültepe, konuşmasına şöyle devam etti: “İlgili tüm bakanlıklarımızla yaptığımız görüşmelerde, dönüşümün finansmanı için taleplerimizi iletiyoruz. Burada devlet – özel sektör iş birliğinin son derece önemli olduğuna inanıyorum. Küresel tekstil ürünleri üretimi 2000-2015 yılları arasında iki katına çıktı. Giyim ve ayakkabı tüketiminin de 2030'a kadar yüzde 63 artması bekleniyor. Bu pastadan pay alma noktasında en güçlü aday biziz. Yeşil dönüşüm süreciyle bunu taçlandırarak, Türkiye'yi marka ülke haline getirmeyi arzuluyoruz. Elbette her sektörümüzde bu iradenin ortaya konmuş olması son derece önemliydi. Çalışma için Sevgili Güven Başkanın şahsında tüm deri ve deri mamulleri sektörümüzü tebrik ediyorum.”

Yol haritası ile gelecek nesilleri korumayı amaçlıyoruz

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Güven Karaca, yol haritasıyla gelecek nesilleri korumayı amaçladıklarını kaydetti. Deri ürünlerin üretiminin çevre üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve uygulamaların gelecek nesiller için sürdürülebilir olmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Karaca, şöyle konuştu: “Ticaret Bakanlığımızın yeşil mutabakat eylem planında deri sektörümüzün iki eylem ana maddesi var. Bunlardan ilki, su tüketiminin fazla olduğu tabakhane sektörü için temiz üretim mevzuatının oluşturulması. Diğeri ise tekstil ve deri ve deri mamulleri sektörlerimizde temiz üretim uygulamalarına ilişkin eğitim programlarının düzenlenmesi. Sürdürülebilirlik kavramını içselleştirerek deri ve deri ürünleri üretimini yeniden tasarlamak ve gelecek için daha iyi bir miras yaratmak için birlikte çalışmaya hazırız.”

Şirketlerimizi bu dönüşüme hazır tutmak için elimizden geleni yapıyoruz

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Zandar ise Türkiye'nin en ciddi ihraç pazarı olan Avrupa'nın, günümüzde Yeşil Mutabakat konusunu inanılmaz derecede önemsediğini ifade etti.

Özellikle hazır giyim ve tekstilde başlatılan uygulamaların olduğunu belirten Zandar, “Deri ve deri mamullerinde de bunun kısa vadede geleceğini hepimiz biliyoruz. Şirketlerimizi bu dönüşüme hazır tutmak için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye'de ciddi anlamda sertifikasyon alan deri firmaları var. Biz ham maddeden itibaren zaten bunu başlattık. Mamul kısmıyla ilgili de sertifikasyon ve mobil programlarına dâhil olan çok firmamız var. Bunlar önümüzdeki yıllarda zaten ön plana gelecek” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!