Dikkat! KOBİ tanımı güncellendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ tanımıyla ilgili önemli güncellemeler yaptıklarını belirterek, 'Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler hem KOSGEB desteklerinden hem bankalarımızın farklı faiz desteklerinden daha fazla istifade edebilecek.' ifadesini kullandı.

Bakan Varank, dün Resmi Gazete'de yayımlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği'ne ilişkin TV NET'te katıldığı programda değerlendirmelerde bulundu.

KOBİ'lere devletin verdiği farklı destekler olduğunu anımsatan Varank, küçük, mikro ve orta ölçekli işletmelerin başta KOSGEB olmak üzere devletin farklı desteklerinden faydalanabildiğinin altını çizdi.

İşletmelerin kendilerinden bir talebi olduğunu aktaran Varank, şu ifadeleri kullandı: "KOBİ tanımını güncelleyerek daha fazla firmanın KOBİ desteklerinden faydalanabilmesini istiyordu işletmelerimiz. Biz de bunu dikkate aldık ve Resmi Gazete'de KOBİ tanımıyla ilgili önemli güncellemeler yaptık. Artık KOBİ olabilmeniz için 250 milyon lira ve altında ciro değil 500 milyon lira ve altı ciroya sahipseniz KOBİ sınıfına giriyorsunuz. Küçük ölçekli işletmeler 125 milyon liralık ciroya kadar kabul ediliyordu, bu 250 milyon liraya çıkarıldı. Mikro ölçeklilerde de bu sınırı biraz daha yukarı taşımış olduk. Böylece mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler hem KOSGEB desteklerinden hem bankalarımızın farklı faiz desteklerinden daha fazla istifade edebilecek. Çok daha fazla şirket bu desteklere başvurabilecek."

Varank, Türkiye ekonomisinde KOBİ'lerin ağırlığının çok fazla olduğunu, bu değişikliği sektörün talep ettiğini söyledi.

KOBİ'lere dönük yapılan destekleri artırma çalışmalarının, gelecek süreçte işletmelere önemli katkı sağlayacağına işaret eden Varank, şunları kaydetti: "Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında ilan etti. Farklı destekleri önümüzdeki dönemde sürdürmeye devam edeceğiz. Şu anda yatırım iştahı üst seviyede. Türkiye'nin neresine gidersek gidelim işletmelerimizin birinci talebi 'Sayın Bakanım, yatırım yapacağız, bize arazi lazım. Organize sanayi bölgemiz (OSB) doldu, onu genişletmemiz lazım.' diyorlardı. Bu taleplerle çok karşılaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde eğer gerçekten üretimle, katma değerli üretimle kalkınan bir Türkiye'yi inşa etmek istiyorsak ki bizim formülümüz belli, her konuşmamızda bunu söylüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam, ihracat. Bu formüle dönük desteklerimize devam edeceğiz. Türk sanayisi ve üretim ekosistemimizle üreten Türkiye'yi de 'Türkiye Yüzyılı'nı' da beraber inşa edeceğiz."

Yeni KOBİ tanımı yönetmeliği

25.05.2023 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Yeni KOBİ Tanımı Yönetmeliği ile, mevcut yönetmeliğin uygulanmasında karşılaşılan problemlerin çözüme kavuşturulması, paydaşlar tarafından farklı anlaşılmalara mahal vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi, ölçme ve kontrol imkanı bulunmayan hususların asgariye indirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması, KOBİ tanımı ve sınıflandırılmasında yer alan mali limitlerin günümüz ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenmesi sağlandı.

Bu çerçevede,

-KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye çıkartıldı.

Bu limit;

Mikro Ölçekli İşletmelerde 5 milyon TL’ den 10 milyon TL’ ye,

Küçük Ölçekli İşletmelerde 50 milyon TL’ den 100 milyon TL’ ye,

Orta Ölçekli İşletmelerde 250 milyon TL’ den 500 milyon TL’ ye yükseltildi.

-Bir işletmede çalışan sayısının hesaplanmasında, sadece hizmet akdi ile çalıştırılanların dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

-KOBİ beyanının geçerlilik tarihi netleştirilerek standart hale getirildi. Gelir vergisi mükellefleri için mart ayı sonu, kurumlar vergisi mükellefleri için ise nisan ayı sonu olarak belirlendi.

-İşletme türünün belirlenmesinde sadece sermaye oranının dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.

-Yönetmelik ve ekleri sadeleştirildi.

-Yeni düzenleme ile oluşan KOBİ sınıflaması şöyle:

KOBİ    ÇALIŞAN SAYISI    MALİ KRİTER
MİKRO İŞLETME:    10’dan az çalışan    10 milyon TL
KÜÇÜK İŞLETME:    50’den az çalışan    100 milyon TL
ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETME:    250’den az çalışan    500 milyon TL
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!