Doç. Dr. Raziye Şule Gümüştakım, sigaranın zararlarına bir kez daha dikkat çekti
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Sigara Bıraktırma Polikliniği 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle bilgilendirme metni yayımlandı.
KSÜ Tıp Fakültesi Sigara Bıraktırma Polikliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raziye Şule Gümüştakım: “9 Şubat tarihi, toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananları bırakmaları yönünde teşvik etmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle 1987 yılından bu yana ülkemizde ve tüm dünyada “Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır.” dedi.
Doç. Dr. Raziye Şule Gümüştakım açıklamasında: “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta olup dünyada her yıl 8 milyon ölüme neden olmaktadır. Dünyadaki 1 milyar 100 milyon sigara kullanıcısından yaklaşık yüzde 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde yer almakta olup Türkiye en çok sigara içilen ülkeler arasında yüzde 25,95 oranı ile 40'ıncı sıradadır.
Tütün kullanımı, Covid-19 pandemisi ile mücadele ettiğimiz bu dönemde her zamankinden çok daha fazla tehlike oluşturmakla birlikte tütün ürünü kullanımını bırakmak da her zamankinden çok daha fazla önem taşımaktadır. Tütün ürünü kullananlar, virüsle karşılaşmaları durumunda özellikle risk altında olan bir gruptur.
Sıklıkla tütün ürünü kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıkan KOAH, astım, kalp damar hastalıkları gibi birçok kronik hastalık, tütün ürünü kullananlarda, kullanmayanlara göre çok daha sık görülmekte, bunun yanı sıra virüse yakalanan tütün ürünü kullanan kişilerde hastalık süreci daha uzun ve ağır seyretmekte, pnömoni ve başka komplikasyonlar gelişmekte, bunun sonucunda ise mortalite riski artmaktadır. Yapılan pek çok bilimsel çalışmayla da bu durum desteklenmektedir. Sigara içme öyküsü olan Covid-19'lu hastalarda; pnömoni gelişmesi, hastanede yatma, yoğun bakım ve ventilatör (solunum cihazı) desteğine ihtiyaç duyma riski sigara içmeyenlerden 14 kat daha fazla olup bilimsel verilerle, tütün ürünü kullanımının; Covid-19’a yakalanma sıklığı ve klinik seyrinin şiddeti ile ilişkili olduğu kesin olarak kanıtlanmaktadır.
Hastanemizdeki sigara bıraktırma polikliniğimizle sigara bırakmanın yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü özellikle önemli olduğu bu pandemi döneminde sigarayı bırakmak isteyen her hastamıza yardımcı olmaktayız. Gerek devletimizin verdiği ücretsiz ilaç desteğiyle gerekse motivasyonel danışmanlık hizmetimizle bu zor süreçte hastalarımızın yanında yer alarak onlara destek olmaya çalışmaktayız. Sigarayı bırakmaya kararlı olan ve desteğe ihtiyacı olan hastalarımızı polikliniğimize bekler, bu zor süreçte onlara destek olmaktan mutluluk duyarız.” İfadelerine yer verdi.