- Haberler
- Kahramanmaraş
- DOĞAKA'dan Kahramanmaraş'ın ekonomik ve sosyal toparlanmasına büyük destek
DOĞAKA'dan Kahramanmaraş'ın ekonomik ve sosyal toparlanmasına büyük destek
6 Şubat Depremleri'nin ardından, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından Kahramanmaraş'ta hayata geçirilen projeler, bölgenin ekonomik ve sosyal toparlanmasında önemli bir rol oynuyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Kalkınma Ajansları tarafından yürütülen Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı (BOTAP), Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP), Üreten Şehirler Programı, Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Programı ile Sosyal Girişimcilik Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) kapsamında desteklenen projelerle, Kahramanmaraş’ta deprem sonrası yaraların sarılması ve bölgedeki üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
99,3 Milyon TL’lik BOTAP Projeleriyle ekonomiye can suyu
BOTAP kapsamında Kahramanmaraş’ta desteklenen 6 projeyle işyerini kaybeden 60 esnafa geçici işyerleri sağlanırken, depremde zarar gören 454 işyerinin onarımı gerçekleştirildi. Ayrıca 15 çiftçi için modern bahçeler oluşturuldu ve 200 esnafın faydalanacağı 2 ortak kullanım tesisi desteklendi. Projeler sayesinde yaklaşık 2.500 kişi yeniden çalışma hayatına katıldı. DOĞAKA, bu projelere 99,3 Milyon TL kaynak sağlarken, kaynağın 11 Milyon TL’lik kısmı İsveç Krallığı tarafından UNDP aracılığıyla finanse edildi.
SOGEP ile yeni istihdam alanları
SOGEP kapsamında Kahramanmaraş’ta desteklenen iki proje ile geçim kaynağı tesisleri oluşturularak 55 kişiye istihdam sağlandı. Bu projeler için 9,3 Milyon TL kaynak tahsis edildi.
Üreten şehirler programı: 800 kişiye iş imkanı
Üreten Şehirler Programı çerçevesinde 2 projeye destek veren DOĞAKA, bir ortak kullanım laboratuvarı kurulumu ve 166 sanatkarın faydalanacağı geçici sanayi sitesi ile 800 kişiye iş imkanı sağladı. Program için ayrılan kaynak 38 Milyon TL olarak açıklandı.
Kurumsal dönüşümle sürdürülebilirlik
Depremde zarar gören kamuya ait bir üretim tesisi ve laboratuvarın yeniden işler hale getirilmesiyle 10 kişiye istihdam oluşturuldu. Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Programı kapsamında 10,5 Milyon TL kaynak kullanıldı.
SEECO ile sosyal girişimcilik ve kadın istihdamı
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen SEECO projesi ile Kahramanmaraş’ta 7 Sosyal Girişimcilik Merkezi ve Geçim Kaynağı Tesisi kuruldu. 150’si kadın olmak üzere 180 kişiye iş olanağı sunulan projede, 215 KOBİ’ye 1,8 Milyon Avro iş geliştirme desteği sağlandı.
Bölgesel kalkınma için uluslararası iş birlikleri
DOĞAKA’nın hayata geçirdiği projeler, ulusal ve uluslararası kaynaklarla finanse edilerek bölgenin hem ekonomik hem de sosyal toparlanmasına hız kazandırdı. Projelerin sağladığı istihdam ve yeniden üretime kazandırılan işletmeler, Kahramanmaraş’ın geleceğe umutla bakmasını sağlıyor.
Bu kapsamlı çalışmalar, sadece bir yeniden yapılanma süreci değil, aynı zamanda bölge halkının refahını artırmaya yönelik sürdürülebilir bir kalkınma modeli sunuyor.