• Haberler
  • Gündem
  • Doğu Anadolu fay hattı depremleri değerlendirme toplantısı yapıldı

Doğu Anadolu fay hattı depremleri değerlendirme toplantısı yapıldı

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen '2023 Şubat Doğu Anadolu Fay Hattı Depremleri Değerlendirme Toplantısı' Ankara'da gerçekleştirildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da bilimsel çalışmalara destek vermek amacıyla toplantıya dinleyici olarak katıldı.

Toplantı, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı M. Fatih Kacır’ın açılış konuşmalarıyla başladı. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar toplantıya çevrimiçi katılarak ilk konuşmayı gerçekleştirdi. 

TÜBI•TAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bilimsel Ve Teknolojik Verilerin Paylaşımının Önemi” İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak ‘I•TÜ Deprem Raporundaki Yerbilimleri I•le İlgili Teknik Bilgiler’, Prof. Dr. Tuncay Taymaz ‘2023 Doğu Anadolu Depremi Simülasyon Önerileri’ ve Prof. Dr. Ercan Yüksel ‘Kuvvetli Yer Hareketlerini Değerlendirme ve Yapısal Hasarlar’, İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Arslan ‘Depremde I•letis¸im Ağları ve I•letis¸im Hizmetleri Sunumunun Aksama Nedenleri’, Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tas¸kın Kavzaogˆlu ‘6 S¸ubat 2023 Depremi Jeodezi ve Uzaktan Algılama Yöntemleri Analizi’, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkay Dereli ‘Bir Üniversite Afetler ve Yönetimi İçin Ne Yapabilir?’ ve Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Fener ‘Zemin Islahı’ konularında konuşmalarını gerçekleştirdiler. 

 “Türkiye’deki Geçmiş Depremlerin Analizi ve Mevcut Depremlerin Durum Tespiti”, “2023 Doğu Anadolu Fay Hattı Depremlerinin Oluşturduğu Sorunlar ve Etkileşimi” ile “Türkiye’yi Bekleyen Olası Depremler ve Farklı Bilim Disiplinlerinin Önerileri” başlıklarında üç ana oturumdan oluşan değerlendirme toplantısına 23 üniversiteden bilim insanı katıldı. 20’nin üzerinde farklı bilim disiplininden 50’ye yakın akademisyen konuyu çok yönlü değerlendirdi.  

TBMM Başkanı Şentop, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Meclis Başkanı Şentop, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili arama kurtarma, barınma ve iaşe çalışmaları devam ederken diğer taraftan yurt içi ve dışından akademisyenlerin katılımıyla toplantılar yapıldığını belirtti. Şentop, Kahramanmaraş merkezli deprem ve felaketten çıkarılacak bilimsel sonuçlar olduğunu ve daha sonra sonuçlar üzerine hukuki çalışmalar yapılacağını bildirerek şu ifadeleri kullandı: "'Ders alalım.' diyoruz. Ders almanın bence en temel şeyi bilimsel verileri net olarak ortaya çıkarmak. Buradaki birçok akademisyen arkadaşımız sahada da çalışmışlar. Bu bakımdan TÜBA'ya çok teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmaların daha derinlikli olarak, daha kapsamlı olarak devam etmesinde fayda var. İçeride farklı disiplinlerden akademisyenler kendi çalışmalarını, sadece bu yaşamış olduğumuz depremlerle ilgili olarak çalışmalarını ifade ettiler. Çok istifadeli sonuçlar ortaya çıktı."

Yasal düzenlemeler noktasında, Meclis'te ne gibi çalışmalar yapılacağına dair soru üzerine de Şentop, dünyada ve Türkiye'de yaşanan büyük depremler ve afetlerden sonra mevzuatların gözden geçirildiğini hatırlattı. Şentop, bu kapsamda yönetmeliklerin değiştirilip ilave tedbirler alındığına dikkati çekerek şunları söyledi: "Burada yapılan akademik çalışmaları da dikkate alarak, bilimsel çalışmaları da dikkate alarak bu yönde ihtiyaç duyulduğu takdirde birtakım hukuki düzenlemelerin yapılması icap edecek. Meclis'te farklı partilerin araştırma komisyonu kurulmasına yönelik talepleri var. Önümüzdeki hafta bu konu görüşülecek tahmin ediyorum."
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!