Dünyayı esir alan Kovid'de sona gelindi
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bursa Şehir Hastanesinde incelemelerde bulunmak ve bir dizi program için Bursa'ya gitti. Bursa Valisi Yakup Canbolat'ı ziyaret eden ve ardından basın açıklaması yapan Bakan Koca, pandemideki son durumu ve Bursa yatırımlarını değerlendirdi.
Bakan Koca, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bursa’nın ülkenin en hızlı büyüyen illerinden olduğunu belirterek, kentin aynı zamanda Güney Marmara Bölgesi’nin sağlık hizmeti sunum merkezi olarak konumlandığını dile getirdi.
Yaklaşık 3 yıl önce hizmete giren 1355 yataklı Bursa Şehir Hastanesinin kapasite artışı ve kalitesinin sağlık hizmetlerine büyük katkı yaptığını anlatan Koca, şunları kaydetti: “Pandemi döneminde önemli derecede yükümüzü aldı. Bursa’da halihazırda Şehir Hastanesiyle birlikte 1520 yataklı Yüksek İhtisas, 900 yataklı Uludağ Üniversitesi Hastanesi ve devlet hastanelerimizle ileri seviye sağlık hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Şu an yapımı devam eden ikisi hastane olmak üzere toplam 18 inşaatımız mevcut. Bunların arasında aile sağlığı merkezlerimiz, 112 acil istasyonlarımız da var. Çekirge Devlet Hastanesini ve Harmancık İlçe Entegre Hastanesini 2023 yılında hizmete açacağız. Ayrıca 4’ü hastane binası olmak üzere toplam 42 sağlık yatırımımız proje aşamasında. Bu önemli projeler arasında 100 yataklı spastik çocuklar hastanesi, 600 yataklı merkez devlet hastanesi ve 150 ünitelik ağız ve diş sağlığı hastanesi de bulunuyor.”
Koca, vatandaşların nitelikli sağlık hizmetlerine erişebilmesinin bu hastanelere can veren fedakar sağlık personeliyle mümkün olduğunu vurgulayarak, “Bursa’da sağlık ordumuz bu yıl itibarıyla 6 bin 433’ü hekim ve diş hekimi olmak üzere toplamda 28 bin 15 kişiye ulaştı. Bu sayı 2002 yılında 2 bin 562’si hekim ve diş hekimi olmak üzere toplam 6 bin 781’di. Yani nitelikli insan kaynağımızı 20 yılda 4 kattan fazla artırdık. Acil sağlık hizmetlerinde benzer bir gelişmeyi görebilirsiniz. 2002'de 14 olan 112 acil istasyon sayımızı geçen ay itibarıyla 92’ye, 20 olan ambulans sayımızı ise 7 kat artışla 145’e yükselttik” ifadelerini kullandı.
Kovid servisleri peyderpey kapanmaktadır
Yeni tip koronavirüs salgınına da değinen Koca, “Dünya gündemini 2 yıldır esir alan koronavirüs salgını halen gündemimizde olsa da artık zihnimizden çıkarma zamanı gelmiştir. Bundan sonra kişisel koruyucu tedbirler ve aşıyla korunup günlük hayatımızı sürdürmek istiyoruz. Daha güvendeyiz çünkü artık aşımız var, ilacımız da var. Vaka sayısı dün itibarıyla 3 bin 200’e kadar düştü. Hastanelerimizde, yoğun bakımlarda gittikçe hastalarımız azalmakta, Kovid servisleri peyderpey kapanmaktadır” dedi.
11 bin 500’e yakın uzmanlık öğrencisi kadrosu açılmış olacak
Uzmanlık sınavı kontenjanlarına ilişkin konuşan Bakan Koca, “Bu yıl Sağlık Bakanlığı kadrolarının üzerindeki adaletsiz bir durumu düzenlemek üzere bildiğiniz üzere meclisimizden bir kanun geçti, Cumhurbaşkanı’mız tarafında da onaylandı. 11 bin 500’e yakın uzmanlık öğrencisi kadrosu açılmış olacak. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Yerli insülin üretimine de değinen Koca, “İnsülin ile ilgili toplam diyabet tedavisi ve korumasıyla ilgili 16 çeşit insülin türü var. Biz bununla ilgili çağrıya çıktık. Şu an piyasada kullanılan insülinlerin yüzde 85’ini oluşturan bir çağrı olmuş oldu. Diğerlerine de Ar-Ge çalışmalarına destek veriyor olacağız. Önümüzdeki dönemde hücreden itibaren insülin üretimini yapmak istiyoruz. Türkiye’de bu altyapı var. Bunun dışında insülin sensörü ve insülin pompası için de yakın zamanda çağrıya çıkıyoruz. Bu sensör ve pompayı da yerlileştirmek ve tip-1 diyabet için özellikle çocuklarımıza erken dönemde başlatmak istiyoruz.”
Daha önce çağrıya çıktıkları 3 aşının olduğunu anımsatan Koca, “Hepatit A, su çiçeği ve kuduz. Son noktaya gelmiş durumdayız. Teknoloji transferiyle hücreden, Türkiye’de üretilmek üzere bu 3 aşı da üretilmiş olacak. Önümüzdeki dönemde özellikle hıfzıssıhha ve biyoteknoloji alanında olabilecek yerli yatırım haberlerini dikkatle izleyelim” dedi.
Bursa’da şu an 50'ye yakın vakamız var
Bakan Koca, Bursa’nın Kovid-19 vaka sayılarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bursa’da şu an 50’ye yakın vakamız var ve yoğun bakım hasta sayımız da giderek azalmış oldu. Son 1,5 yılın en düşük olan rakamlarına eriştik. Son 7 günde vefat eden 6 kişi olmuştu. Yani giderek vefatların da azaldığını, vefat edenlerin de ek bir hastalığı olan ve daha çok yaşlı kişiler olduğunu da özellikle söylemek istiyorum. Önümüzdeki haftalar inşallah sıfıra ulaşırız.”
Hekimin güvende olmadığı yerde hasta da güvende değildir
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) tıp fakültesi öğrencileriyle bir araya gelen Bakan Koca, burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: “Sağlık Bakanı olarak, konuyu böyle ele alırken, görünürde 1 milyon 300 bin kişinin sorunlarıyla ilgili olsak da aslında 85 milyonun sorunlarıyla ilgileniyoruz. Çünkü konumuz şiddetse, şunu biliyoruz. Hekimin güvende olmadığı yerde hasta da güvende değildir. Bu bakımdan, hekimlerin, tüm sağlık meslek gruplarının sorunları, 85 milyon insanıyla Türkiye’nin sorunudur.”
BakanKoca, malpraktis davalarıyla ilgili yeni yasal düzenlemenin Adalet Komisyonu’ndan geçtiğini de sözlerine ekledi.
36 saat nöbeti insani olmaktan uzak
“36 saat nöbeti insani olmaktan uzak bulduğum biliniyor” diyen Bakan Koca, “Sağlıktaki tüm sorunların çözümünde çatı kavram adalettir. Düşük ücret bir adalet sorunudur. 36 saat nöbet bir adalet sorunudur. Mecburi hizmet sürelerinde kadro farkına bağlı uygulama bir adalet sorunuydu. Örnekleri çoğaltmamıza gerek yok, beni anladınız. Adaletin tesisi iradelerin doğru yerde toplanmasına bağlıdır” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa İl Sağlık Yöneticileriyle gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının ardından Bursa Şehir Hastanesi’nde sağlık çalışanlarıyla iftarda bir araya geldi.