EFES 2024 tatbikatı başarıyla tamamlandı
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin EFES-2024 Birleşik, EFES-2024 Tatbikatı dolayısıyla İzmir'deki Doğanbey Atış ve Tatbikat Alanı'nda gerçekleştirildi. Tatbikatta hedefler, savaş uçakları ve taarruz helikopterleri ile vuruldu.
EFES-2024 Tatbikatı Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerinin ilk günü başarıyla tamamlandı. Aselsan tarafından geliştirilen Korkut Hava Savunma Sistemi ve 35 mm Modernize Çekili Top (MÇT) tarafından hava hedefleri ateş altına alındı.
EFES2024 Tatbikatı’nda Atak taarruz helikopterlerimiz tarafından hedefler eş zamanlı ve koordineli olarak ateş altına alındı. Hedefler 20 mm top ve cirit atışları ile imha edildi.
EFES 2024 Tatbikatı'na 45 ülke katılıyor
EFES-2024 Tatbikatı; ev sahipliğinde, Ege Ordusu Komutanlığımızın sevk ve idaresinde, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla, 25 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında Bilgisayar Destekli Komuta Yeri ve 9-30 Mayıs tarihleri arasında Fiilî Atışlı Arazi Safhası olmak üzere iki safha hâlinde Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atış ve Tatbikat Bölgesinde yapılıyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerimizin en büyük birleşik, müşterek tatbikatlarından olan EFES-2024’e millî unsurlarımız ile birlikte 45 ülkeden gözlemci, birlik ve unsurların yer aldığı yaklaşık 11 bin personel katıldı.
EFES-2024 Tatbikatı; Teröristle Mücadele Harekâtı, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı Harekâtları ile Pençe Serisi operasyonlardan elde edilen tecrübelerin muharebe sahasına yansıtılması, Hibrit Harekât ortamının esas alınması, Meskûn Mahal Muharebeleri, Özel Kuvvetler ile gece denizden ve havadan sızma, baskın ve kritik personelin kurtarılması hususlarında geçtiğimiz yıllarda icra edilen tatbikatlardan farklılıklar göstermektedir.
Tatbikatın maksadı, birleşik ve müşterek harekâtta; Müşterek karargâh ve birliklerin askerî imkân ve kabiliyetleri, harbe hazırlık seviyeleri ve komuta-kontrol usullerinin geliştirilmesi, Katılımcı ülkelerin Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri envanterindeki harp silah ve araçlarının birleşik ve müşterek bir harekâtta denenmesi, Siber savunma kapsamında farkındalık seviyesinin artırılması ve ortak siber güvenlik anlayışı oluşturulması, Asimetrik tehditlere müşterek olarak karşı koyma ve hibrit harekât icra etme imkân ve kabiliyetlerinin geliştirilmesidir.
Tatbikatta; jenerik bir senaryo kapsamında topçu atışları ile desteklenen amfibi harekât icra edilmekte; hedefler kara ateş destek vasıtaları, savaş uçakları ve taarruz helikopterleri ile vurulmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tam bağımsız savunma sanayi hedefi doğrultusunda geliştirilen yüksek teknoloji ürünü silah sistemlerimiz tatbikatta başarıyla kullanılmaktadır.