Eğitimde, yapay zekâ uygulamaları!
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Pendik'te Teknopark İstanbul'da düzenlenen Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Uluslararası Forumuna katıldı.
Bakan Yusuf Tekin, Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Uluslararası Forumu'nda yaptığı konuşmada yeni müfredatın çok yüzeysel ve çok ideolojik eleştirilerle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bunlara aldırmadan, bu tür eleştirilere çok fazla prim vermeden yolumuza devam etmemiz lazım ki 1987'de Turgut Özal'ın, 1970'li yıllarda Erbakan Hoca'nın ve 1940'lı yıllarda Nuri Demirağ'ın hayali hayata geçebilsin. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde, aslında burada konuştuğumuz, konuşacağımız şeylerin birçoğu var. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) raporlarında en çok eleştiri aldığımız konulardan biri, çocuklarımızın dijital becerilerinin gelişmesi. Biz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile çocuklarımızın hem dijital okuryazarlık anlamında hem dijital becerilerinin gelişmesi anlamında hem de yapay zekâ uygulamalarının eğitim öğretim süreçlerine uygulanabilmesi açısından çok önemli değişiklikler yaptık." İfadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İnsan Hakları Komitesi'nin 2023 yılında hazırladığı bir raporda 4 ilkeli bir çerçeve planı oluşturulduğunu belirten Bakan Tekin, bu çerçeve planlarından birinin eğitimde dijitalleşmenin kontrol edilmesi olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Birleşmiş Milletler şu hususta dikkati çekiyor: Yapay zekâ ve eğitimdeki dijitalleşme uygulamaları insan haklarına ilişkin temel hak ve hürriyetlerin, insan haklarının, insanlara ilişkin temel değerlerin ötekileştirildiği, yok edildiği bir sonucu beraberinde getirebilir. Biz de Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'yle diyoruz ki teknolojik gelişmelere ve güncel gelişmelere ayak uyduracağız ama insan olduğumuzu asla unutmayacağız, insani değerlere sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bütün bu adımları atarken insani reflekslerimizi asla ikinci plana atmadan bu işleri yapacağız. Bu çalıştay devamında imzalayacağımız protokolle inşallah bu çabalarımızın devamı gelecek. Çocuklarımızın, torunlarımızın gururla 'İyi ki başlatmışlar, iyi ki böyle bir sürece öncülük etmişler.' diyeceği bir sürecin başlangıcı olmasını temenni ediyorum."
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan ve çok sayıda eğitmenin de katıldığı forumda, Millî Eğitim Bakanlığı ile Teknopark İstanbul arasında eğitim teknolojileri alanında faaliyet gösteren girişimciler ve girişimci adaylarına yönelik Educube Eğitim Teknolojileri Girişimlerini Hızlandırma Programı İş Birliği Protokolü imzalandı.
Hem öğrencilere hem öğretmenlere yapay zekâ eğitimleri veriliyor
Öte yandan, Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı, son birkaç yıldır öğrencilerin yapay zekâya hakimiyeti ve yapay zeka okuryazarlığı konusunda müfredatlar geliştirildiğini vurguladı.
Yapay zekâ içeren seçmeli dersler çıkarttıklarını ve içerikler ürettiklerini belirten Canlı, "Aynı zamanda hem bu dersleri verecek hem de öğretirken yapay zekâyı kullanacak öğretmenlerimiz için de yapay zekâ okuryazarlığını iyileştirmek için pek çok çalışma yaptık. Onlara rehberler, kılavuzlar, kitaplar hazırladık. Eğitici eğitimleriyle şu anda Türkiye'de her hafta düzenli yapay zekâ eğitimlerini öğretmenlerimize veriyoruz ve onları yapay zeka araçlarıyla buluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.