• Haberler
  • Ekonomi
  • Ekonomiye Kreatif Dokunuş: Sinema başlıklı panel düzenlendi

Ekonomiye Kreatif Dokunuş: Sinema başlıklı panel düzenlendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından İzmir'de, 'Ekonomiye Kreatif Dokunuş: Sinema' paneli düzenlendi.

TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ata Kavame, İzmir Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda, "Turuncu Konuşalım" etkinlikleri serisi kapsamında gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada, "kreatif endüstrinin", toplumlar için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye'nin kreatif endüstri ihracatında, son dönemde yaşadığı başarıyı hatırlatan Kavame, ülkenin yüksek bir kreatif rezerve sahip olduğunu, bu rezervin bütün dünyada kabul edilerek kazançlara dönüştüğünü belirtti.

Türkiye dijital sanatlarda dünya lideri

Türkiye'nin en önemli hazinesinin gençler olduğunu vurgulayan Kavame, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin dijital sanatlarda dünya lideri olduğunu aktaran Kavame, panele katılan gençlere şöyle seslendi: "Dünyada ilk kez Türkiye dijital sanat alanında teşvik vermeye başladı. Türkiye'de ilk kez bununla ilgili mesleki yeterlilik alanında başvurular yapıldı. Siz ileride bunu büyütün ve dünyaya yayın diye. Çünkü sizin başarınız ülkenizin başarısı olacak."

Beyin göçünü engellemek için çalışmalıyız

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Eyigele İşleyen de Türk sinema sektörünün son yıllarda giderek artan bir gelişime sahip olduğunu ve sektörün ihracatının 1 milyar dolar seviyesine kadar yükseldiğini söyledi.

İşleyen, Türk filmlerinin bütçelerinin milyon dolarlık, seyirci sayılarının da milyon kişilik rakamlara ulaştığını vurgulayarak, “Ülkemizde üretilen diziler dünyanın birçok ülkesinde izleniyor ve büyük beğeni alıyor. Bizler de İzmir Ticaret Odası olarak, sektörün gelişimine katkıda bulunmak için kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmayı önemsiyor, özellikle yaratıcı endüstrilerin gelişimi için sağlanan devlet desteklerin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ve Hizmet İhracatçıları Birliği ile yakın işbirliklerimiz bulunuyor. Üyelerimizi destekler hakkında bilgilendirmek için sıklıkla ortak toplantılar planlıyoruz” dedi.

Sektörün diğer pek çok sektörde olduğu gibi, kalifiye eleman bulmakta veya elde tutmakta yaşadığı zorlukların da farkında olduklarını belirten İşleyen, “Yaratıcı endüstriler sektörünün İzmir’den İstanbul’a önemli oranlarda beyin göçü verdiği de somut bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. İzmir’de yetişen gençlerimizin, İzmir’de kalmalarının sağlanmasına yönelik çalışmaları artırmalıyız” şeklinde konuştu.

Kreatif endüstriyle ülkemizi tanıtıyoruz

TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Üyesi ve Turuncu Konuşalım Komisyonu Başkanı Berat Kuzu da Kreatif Endüstriler sayesinde Türkiye’nin kültür rezervini arttırdıklarını ve yaklaşık 190 ülkeye Türkiye’nin tanıtımlarını yaptıklarını belirtti.

Kuzu, bu etkinliklerin yapılmasının amacının kreatif endüstrilerin farkındalığını arttırmak olduğunu söyledi.

Türkiye’de ki kreatif insanların fikir karelerinden oluşan senaryolarla, içeriklerle 190 ülkede Türkiye’nin kültür rezervini anlattıklarını belirten Kuzu, “Kreatif rezervle sadece burada bir sinema sanatını icra etmiyoruz coğrafyamızı, insanlığa bakış açımızı tanıtıyoruz. Bununla birlikte ülkemizde üretilen sanayi ürünlerini ve turizm alanlarını gösteriyoruz. Dünyada kreatif endüstriler dolaylı hacim olarak 2,2 trilyon dolar bir hacim üretiyor. Doğrusal olarak ise 300 milyar dolar global bir hacim var. Bu 300 milyar dolarlık hacmin yüzde 10’nu 6 ülke arasında Türkiye üretiyor. Bu para İzmir’de ki birçok sanayi bölgesini her yıl üretebilecek değerde bir para. Dolayısıyla gelişmekte olan bu sektörümüzün her bir tarafında yeni katma değerler üretmeye çalışıyoruz” dedi.

Panelde sektör temsilcileri Pelin Mavili, Burak Satıbol, Gülen Gözkara, Tahsin İşbilen, İsa Doğmuş, Turusan Çiner, Duygu Yaygır, Cangül Kuş ve Enver Çakın'ın da aralarında bulunduğu konuşmacılar görüşlerini paylaştı.

'Turuncu Konuşalım' etkinlikleri

TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından başlatılan "Turuncu Konuşalım" etkinlikleri serisi, Türkiye'nin 30 ilinde, oda ve borsaların da desteğiyle sektörün duayen isimleri, genç profesyoneller, öğrenci, akademisyen ve kamu temsilcilerini bir araya getirerek, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için farkındalık yaratmayı ve kreatif endüstrilerin ekonomiye katkısını masaya yatırmayı amaçlıyor.
 

Bakmadan Geçme