• Haberler
  • Gündem
  • Elitaş: Fay Kanunu Teklifi, Meclis kapanmadan gündeme gelebilir

Elitaş: Fay Kanunu Teklifi, Meclis kapanmadan gündeme gelebilir

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının üzerinde uzun zamandır çalıştığı Fay Kanunu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunun seçim için ara vermesine kadar çıkarılabileceğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TBMM'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerin meydana geldiği 6 Şubat'tan bu yana çalışmalarına ara vermek durumunda kaldığını hatırlattı.

Parti ayrımı yapmadan tüm milletvekillerinin bölgede olma mecburiyetini hissettiklerini dile getiren Elitaş, deprem bölgesinde 100'ün üzerinde eski ve yeni milletvekilinin bulunduğunu kaydetti.

TBMM'nin savaşta dahi çalıştığına yönelik eleştirilere değinen Elitaş, "O dönemde düşmanla mücadele vardı. Bugün, yıkılan insanlara yardım etmek için kendini görevli hisseden bir parlamento var. Tüm siyasi parti grupları olarak birlikte aldığımız karar çerçevesinde yüzyılın afetinde insanların yaralarını sarmak, acılarını paylaşmak, onlara yardımcı olabilmek için ara verme ihtiyacı ortaya çıktı. Bu da TBMM'nin vakarına yakışan bir durumdu." diye konuştu.

Mustafa Elitaş, daha sonra kamuya olan borçların yapılandırılmasına ilişkin teklifi görüşeceklerini aktardı.

Bir soru üzerine Elitaş, teklife, depremzedelere yönelik olarak veraset intikal vergisini içeren önergeler vereceklerini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, deprem bölgesinde bir işverenin işçisine 50 bin liraya kadar yaptığı nakdi yardımın ücret sayılmaması, bu nedenle vergi ve sigorta primine tabi olmamasına yönelik düzenleme de yapacaklarını açıkladı.

Başka bir soru üzerine, Fay Kanunu Teklifi'nin Meclis kapanmadan gündeme gelebileceğini belirten Elitaş, şöyle konuştu: "Fay Kanunu'nu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı zaten uzun zamandır çalışıyormuş. Bir bilim heyetiyle birlikte bunun çalışmalarını yapmışlar. En son bizim de duyduğumuz kadarıyla fay hatlarına mesafe ile ilgili bir durum söz konusuymuş. Sayın Bakan orada çok yoğun bir çalışma icra ediyor. 1 Mart tarihinden itibaren yer teslimleri yapılıp artık kazmanın vurulacağı ve yıl sonuna kadar 200 bin civarında konutun hayata geçmesiyle ilgili çok büyük gayretler gösteriyor. Sayın Bakanın teknik heyeti oradan gelirse Adalet Bakanlığı ile çalışmaları değerlendiririz. Hızlandırarak, bunu Genel Kurul seçim için ara verene kadar bitiririz diye tahmin ediyoruz."

Milletin depremle boğuştuğu bir dönemde seçimi gündeme getirmenin vicdani, ahlaki olmayacağını düşündüklerini dile getiren Elitaş, "Bu konu şu anda gündemimizde olan bir konu değil." dedi.

Elitaş, 11 ili etkileyen depremlerden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "10 Mart tarihinde açıklama yapabilirim." dediğini hatırlattı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş kulübü üyeliğinden istifa etmesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Elitaş, "Sayın Bahçeli kararlı duruş sergileyen, milletin hissiyatı ile paralel tepkiler gösteren bir devlet adamıdır. Hem Fenerbahçe'de hem Beşiktaş'ta bir avuç holiganın, sanki tutulmuş bir avuç kişinin 'Hükümet istifa' diye bağırmasının, bu süreçte bu kampanyayı oluşturanların hassasiyetten ve vicdandan yoksun olduğunu düşünüyorum. Umuyorum kulüplerin veya taraftarların bu konuyla alakalı işlemleri yoktur." ifadelerini kullandı.

Ahbap Derneğinin, Kızılay Çadır&Tekstil AŞ'den çadır tedarik etmesinin sorulması üzerine Elitaş, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kızılay topladığı yardımları, bağışları afet zamanında veya yardıma ihtiyaç olan süre içerisinde insanlara yardıma götürecek. Sivil toplum örgütleri de bu deprem münasebetiyle topladıkları paraları zaten ya Kızılay'a ya AFAD'a devredecekler. Çadır üretimi varsa, bunu, 'Para karşılığı aldı.' diye ifade etmek yerine 'Kızılay bu dağıtım organizasyonunu o sivil toplum örgütüne devretti' diye düşünmek daha doğru, mantıklı olur diye düşünüyorum."

Seçimlerin erteletileceğine yönelik iddialara tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, "'YSK vasıtasıyla seçimleri erteletmeye çalışıyorlar' diyen insanlar ya akıl tutulmasıyla karşı karşıyalar ya da kötü niyetliler. Öyle bir olağanüstü senaryo üretiyorlar ki hayretle izliyorum. Siyasi partilerde görev yapmış, bizim partimizde de görev yapmış, yıllarca parti genel başkanlığı yapanlar da dahil olmak üzere şeytanın bile aklına gelmeyecek şey." dedi.

Elitaş, Anayasa ve yasaların en geç 18 Haziran tarihinde seçimlerin yapılacağını öngördüğünü, onun öne alınmasıyla ilgili yetkinin Cumhurbaşkanı ve parlamentoda olduğunu vurguladı.

Deprem araştırma komisyonu kurulması konusunu siyasi parti gruplarıyla değerlendireceklerini söyleyen Elitaş, komisyonun bu hafta veya gelecek hafta kurulabileceğini kaydetti.

Fahiş kira artışlarına ilişkin bir düzenlemenin Meclis'in kapanması durumunda nasıl hayata geçeceğine ilişkin soruya Elitaş, "Cumhurbaşkanı kararıyla yapılabilir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanun niteliğindedir. Onun da 3 aylık süresi vardır, TBMM uzatmadığı takdirde. O süre içerisinde bu işler yapılabilir, acil olarak yapılabilecek işlerdir." yanıtını verdi.

AK Parti Grubunun depremlerden etkilenen vatandaşlar için başlattığı yardım kampanyası süresini 3 Mart'a kadar uzattıklarını aktaran Elitaş, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz'ın 3 Mart'ta kesin rakamları açıklayacağını belirtti.

AK Parti'nin başörtüsüne anayasal güvence öngören kanun teklifini geri çekeceği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Elitaş, "Şu anda bize gelen öyle bir şey yok. Komisyondan geçti ama Komisyon Başkanı, Meclis Başkanlığına verdi mi vermedi mi bilmiyorum." diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme