EXPO 2023 Onikişubat, muhteşem törenle açıldı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Onkişubat Belediyesi'nin ev sahipliğinde Türkiye'nin ve Kahramanmaraş'ın temsil edildiği Uluslararası EXPO 2023, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AİPH Yönetim Kurulu Başkanı Leonardo Capitanio ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in gayretleriyle 19 Eylül 2018 tarihinde İtalya’nın Padova kentinde düzenlenen AIPH Genel Kurulu’nda 62 ülkenin tamamının oy birliğiyle tescillenerek Türkiye’ye kazandırılan Uluslararası EXPO 2023, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla açıldı. 

‘Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık’ ana teması çerçevesinde hazırlanan projelerle 780 bin metrekarelik muhteşem bir yaşam alanında ziyaretçilerini ağırlayan EXPO 2023’ün açılışına ilgi yoğun oldu. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, milletvekilleri, AİPH Yönetim Kurulu Başkanı Leonardo Capitanio, AİPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, oda ve STK temsilcileri, EXPO yetkilileri ve çok sayıda vatandaş da yer aldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışa video konferans ile katıldı
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği video konferans ile başladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sergi alanı içerisinde Türkiye'deki şehirlerle birlikte 30'dan fazla uluslararası katılımcı ülke bahçesinin yer aldığını ve EXPO 2023 döneminde Kahramanmaraş'ta yerli yabancı binlerce misafir ağırlama imkanı bulacaklarını kaydetti.

EXPO projemizin halkımızın özellikle çocukların rehabilitasyonunda yararlı olacağını düşündük

Ardından kürsüye EXPO 2023 Yönetim Kurulu Başkanı ve Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek geldi.

Yoğun alkış ve tezahüratlar eşliğinde konuşmasına başlayan Başkan Mahçiçek, “EXPO hazırlıklarımıza AIPH onayını aldıktan hemen sonra 2018 yılında başladık. Önce dünyayı kasıp kavuran pandemi nedeniyle projede yavaşlamalar oldu ancak toparladık. Açılışa doğru yaklaşırken ise ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan depremi yaşadık, binlerce insanımızı kaybettik. Şehrimizde ağır tahribat oldu. Depremlerde Expo alanı hiçbir zarar görmediği gibi, hobi evleri sayesinde binlerce vatandaşımız depremin ilk günlerindeki soğuk kış şartlarında sığınacak bir yuva buldu. Expo alanı güvenli bir liman oldu vatandaşlarımız için. Expo alanımız önce çadır sonra konteyner kamplarına yer sağlayarak depremden zarar gören vatandaşlarımıza yardımcı oldu.

Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli idaresi altında deprem yaralarını hızla sarmaya başladık. Tabiatıyla Expo açılışını ertelemek zorunda kaldık. Kahramanmaraş halkının yaralarını yavaş yavaş iyileştirirken, Expo projemizin halkımızın özellikle çocukların rehabilitasyonunda yararlı olacağını düşündük. Halkımızın normal hayata dönmesi, sosyalleşmesi, birlik beraberlik içinde yaralarımızı sarma çalışmalarının devam etmesi için Expo alanını bitirmeye ve nihayet bugün açmaya karar verdik” dedi.

Cumhurbaşkanımızın başlattığı Türkiye Yüzyılı’na uygun bir etkinlik EXPO 2023

AİPH yönetimine ve personellerine teşekkür eden Başkan Mahçiçek, “EXPO alanını ve çevresini EXPO ana teması “Doğa dostu şehir ve duyarlılık” a uygun şekilde EXPO’dan sonra sürekliliği sağlayacak projeler planladık ve donattık. Kahramanmaraş kısa sürede deprem yaralarını sararken hemşerilerimizin güven, huzur içinde tabiat ile iç içe yaşayabilecekleri bir şehirleşmenin adımlarını da atmış olduk. Expo alanına komşu bölgede oluşturacağımız 4 milyon metrekare göl Kahramanmaraş şehrimizin çehresini değiştirecektir. EXPO açılışının ülkemizin kuruluşunun 100. Yıl dönümüne rastlaması, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Türkiye Yüzyılı hareketine uygun olarak faaliyetler planlanması ayrı bir mutluluk vermektedir bizlere. Bu önemli projenin Kahramanmaraş’a ülkemize hayırlı olmasını dilerken, projenin gerçekleşmesinde emeği olan mesai arkadaşlarıma, dışarıdan destek olan herkese teşekkürü borç bilirim” ifadelerini kullandı.

Programın açılışı sonrasında Onikişubat Belediye Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a Mescid-i Aksa fotoğrafı hediye etti.

Konuşmaların ardından ülke bahçeleri tek tek ziyaret edildi.

Bakmadan Geçme