• Haberler
  • Gündem
  • Filistin Barolar Birliği Başkanı ve beraberindeki heyet Ankara'da

Filistin Barolar Birliği Başkanı ve beraberindeki heyet Ankara'da

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Filistin'de yaşanan soykırımla ilgili İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararını uygulamadığına dikkat çekerek, 'İsrail, bir devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi hareket ediyor.' dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Filistin Barolar Birliği Başkanı Fadi Hatem Abbas Salahaldeen ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakanlıkta yapılan görüşmeye Filistin heyetine Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve heyeti de eşlik etti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 7 Ekim’den bu yana Filistin’de yaşanan soykırımda 16 bini çocuk olmak üzere 40 binin üzerinde şehit verildiğini belirterek, şehitlere rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Türkiye olarak Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz

Türkiye’nin her zaman Filistin’in yanında olduğunu vurgulayan Tunç, “Biz Türkiye olarak her daim olduğu gibi Filistinli kardeşlerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başından beri Filistin davasına hep destek veren bir lider oldu. Birleşmiş Milletler kürsüsü başta olmak üzere bütün uluslararası platformlarda tüm konuşmalarında mutlaka Filistin'e yer verdi ve veriyor. Ülke olarak, Filistin'in savunucusu olmaya devam edeceğiz” dedi.

İsrail bir devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi hareket ediyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararını uygulamadığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Filistin hususunda bir asırdır Birleşmiş Milletlerin ve Güvenlik Konseyinin almış olduğu çok sayıda karar var ama maalesef uluslararası hukukun kurallarına uymayan bir İsrail var karşımızda. Bir devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi hareket ediyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısının başlattığı soruşturmalar maalesef bir neticeye ulaşmadı. Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde bir dava açılamadı. Güney Afrika'nın soykırım sözleşmesi ihlali nedeniyle açtığı davada Uluslararası Adalet Divanında tedbir kararı verildi ama bu tedbir kararı da icra edilemedi. Elbet bir gün bu soykırımı işleyen başta Netanyahu olmak üzere tüm insanlık suçluları yargılanacak ve bunun hesabını vereceklerdir. O emirleri verenler insanlık vicdanında zaten mahkumdur.”

Bakan Tunç, iki ülke arasındaki adli iş birliğine de değinerek, “Filistin ile Türkiye arasındaki adli iş birliğini daha da geliştirmenin gayreti içerisinde olmalıyız. 24 Mayıs 2022 Adalet Alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı’ imzalamıştık. Ülkelerimiz arasındaki mevcut dostluk ve iş birliğinin adli alanda da her zaman güçlenerek devam edeceğine inancının tam.” diye konuştu.

30’u avukat 9 bin esir var

Filistin Barolar Birliği Başkanı Fadi Hatem Abbas Salahaldeen, Filistin’de yaşanan soykırımda Filistinlilerin kendi topraklarından göçe zorlandığını belirterek, birçok Filistinlinin nedensiz yere İsrail cezaevlerinde esir tutulduğunu kaydetti. Başkan Salahaldeen, “İsrail cezaevlerinde birçok haktan yoksun bırakılan 9 bin esir söz konusu. Şu an 2’si kadın olmak üzere 30 avukatımız tutuklu bulunuyor. Birçok meslektaşımız da kayıp. Gazze ve Batı Şeria’da adalet hizmetleri tamamen yerle bir edilmiş durumda. Vatandaşlar birçok haktan yoksun durumdalar” dedi.

Uluslararası aktörleri harekete geçirdik

Filistin’de yaşanan soykırım nedeniyle birçok uluslararası platforma belgeler gönderdiklerini vurgulayan TBB Başkanı Erinç Sağkan da şöyle konuştu: “Uluslararası Ceza Mahkemesi de dahil uluslararası aktörleri harekete geçirmek için büyük bir çaba sarf ettik. Özellikle Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yaşanan sürecin insanlığa karşı suç olmakla birlikte bir soykırım suçunun unsurlarını taşıdığını ortaya koymaya çalıştık.”
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!