• Haberler
  • Diğer
  • Geliştirilen teknolojiler Ankara'dan dünyaya ihraç edilecek

Geliştirilen teknolojiler Ankara'dan dünyaya ihraç edilecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Temmuz ayı meclis toplantısına katıldı. Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Ankara'nın savunma, sağlık teknolojilerinde, iş ve inşaat makinelerinden yüksek nitelikli üretime kadar her alanda adından söz ettiren bir konuma geldiğini belirtti.

Burada ASO'nun emeğinin çok büyük olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ASO katkılarıyla ortaya çıkan 140 AR-GE, 37 tasarım merkezi, 11 Teknopark, 13 OSB'nin Türkiye'nin gurur kaynağı haline geldiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, ASO'nun mesleki eğitimde Türkiye'de rol model olacak çalışmalara imza attığına işaret ederek, söz konusu okulların elde ettiği başarıların da kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Togg gibi yapılan iyi işlerin sahibinin sanayiciler olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Biz sadece otomobil üretmedik. Akıllı, otonom teknolojilerle dönüşen yeni mobilite ekosistemine de öncülük ediyoruz. TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'ni önümüzdeki dönemde 600-700 mühendisin çalıştığı en büyük teknoloji ve mühendislik şirketi haline getirmeye çalışıyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojileri Ankara'dan dünyaya ihraç edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Hisarcıklıoğlu, Togg'un ihracatının da yapılacağını, 2024 yıl sonunda ilk çıkacakları pazarın Avrupa olacağını ve sonra dünyaya açılacaklarını söyledi.

İlerleyen dönemde kredi miktarında daralma olabileceğini öngördüklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu dönemde reel sektör ile kamu arasında daha fazla diyaloğa ihtiyaç olacağını vurguladı.

Sanayicilerin "vize" sorununun çözülmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Ankara'dan Avrupa'ya direkt uçuşların sayısının da artırılmasını istedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç da inovasyon ve teknolojinin ekonomiler için en önemli güç ve zenginlik kaynağı olduğunu, çığır açan teknolojilerde ABD'nin gerisinde olan Avrupa'nın, üstünlüğü yeşil dönüşümle sağlamayı hedeflediğini anlattı.

Karbon emisyonunu azaltma stratejilerinin birinci derecede önemli hale geldiğini belirten Ardıç, "Avrupa ülkeleri bu dönüşümde bayrağı en önde taşıyarak gücünü artırmayı amaçlıyor" dedi.

Ardıç, çağın en önemli sorununun küresel iklim değişikliği olduğunu, bunun yakın gelecekte ülkeler arası ilişkileri yeniden biçimlendirecek önemli olgular arasında yer aldığını söyledi.

Dünyada tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve bölgeselleştirilmesi arayışlarının Türkiye adına çok büyük bir fırsat olduğuna işaret eden Ardıç, şöyle devam etti: "Türkiye jeopolitik ve jeostratejik konumu itibarıyla Avrupa'nın ve Asya'nın lojistik üssü haline gelebilecek, eşsiz bir potansiyele sahip. Uluslararası taşımacılıkla beraber, yurt içi ulaştırma ve taşımacılığı da geliştirmeliyiz. Şehirlerimizin merkezleri ile üretim alanlarını bağlamalıyız. Anadolu sanayisini limanlara, dış pazarlara bağlayacak ulaştırma ve altyapı yatırımlarını hızlandırmalıyız. Karbon nötr olma hedefine ulaşmak için enerji dönüşümünü hızlandırmamız gerekiyor. Devletimizin, milletimizin, iş dünyamızın topyekun bir çaba içinde olması önemlidir. Uzun vadeli ve sağlam arz güvenliği stratejilerine ihtiyacımız olacak."

Seyit Ardıç, Ankara sanayisinin gelişmesi için önemli gördükleri konulara da değinerek, başkentin, savunma, makine, medikal, ulaştırma, elektrik ve madencilik sanayi ile müteahhitlik gibi güçlü sektörleriyle ön plana çıktığını dile getirdi.

Kente direkt uluslararası uçuş sayısının artırılması gerektiğini kaydeden Ardıç, havalimanına metro projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!