Getmobil yenileme merkezi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'Sürdürülebilir ekonomi inşasında önemli katkı sunacak bu tesis aynı zamanda elektronik ithalatını kayda değer düzeyde azaltmamıza da yardımcı olacak. Her yenilenen cihaz, her geri dönüştürülen parça, gelecek nesillere bırakacağımız mirasın bir değeridir.' dedi.

Bakan Kacır, yenilenmiş cihaz sektörü temsilcilerinden Getmobil Yenileme Merkezi’nin açılışını yaptı. 21. yüzyılda yapay zekâ, nesnelerin interneti, büyük veri, robotik gibi yenilikçi teknolojilerin, iş modellerinin belirleyici unsurları olarak öne çıktığını belirterek, şunları söyledi: “Dördüncü Sanayi Devrimi ve beraberinde gelen dijital dönüşüm dalgasının getirdiği yenilikler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak yer alıyor. Cep telefonlarının günlük hayatımızın en vazgeçilmez elektronik cihazları arasında yerini alması da teknoloji rüzgârında gelinen noktanın en somut örneği. Bundan 30 yıl önce mekândan bağımsız telefon görüşmesi yapamıyorduk. Günümüzde ise cep telefonları, bilgiye anında erişimi mümkün kılan, küresel bağlantılar kurmamızı sağlayan ve bizleri dijital dünyaya bağlayan cihazlar olarak internet devriminin en güçlü tetikleyicisi, dijital çağın vazgeçilmez bir parçası hâline dönüştü. 

Bugün cep telefonları başta olmak üzere mobil cihazlar; iletişim kurmamızın çok ötesinde, yapay zekâ destekli kişisel asistanlarımız, sağlık danışmanlarımız, finansal yöneticilerimiz ve eğitim platformlarımız olarak hizmet veriyor. Bilgi yönetiminden veri analizine, iş süreçlerinden sosyal etkileşimimize kadar pek çok alanda devrim niteliğinde roller üstleniyorlar. 

Geri kazanım

Bizler, kalkınma planlarımızı ve ekonomi modelimizi kaynakların verimli kullanımı ve atıkların minimize edilerek geri kazanımı hususlarına göre belirliyoruz.  Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, ürün ve malzemelerin değerinin uzun süre korunması, üretimde zararlı madde kullanımının en aza indirilmesi ve israfın önlenmesi olmazsa olmaz hedeflerimiz arasında yer alıyor. 

Üretim, tüketim ve geri dönüşüm olmak üzere tüm aşamalarda çevresel etkileri en aza indirerek ekonominin ve doğal kaynakların yükünü hafifletmekte kararlıyız. Özellikle elektronik ürünlerin ömrünü tamamlaması sonucu ortaya çıkan e-atıklar, içerdikleri kıymetli metaller ve toksik maddeler nedeniyle özel atık kategorisinde yer alıyor. Bu yüzden elektronik atıkların doğru şekilde geri kazanımı ve bertarafı çevre ve ekonomik değer açısından büyük önem taşıyor.

Yatırıma teşvik

E-atıkların diğer atıklardan ayrı biriktirilmesi, içeriğinin ayrıştırılması, değerli malzemelerinin hammadde olarak geri dönüşümü, geri kazanım sürecinin önemli aşamalarını oluşturuyor. E-atık geri dönüşüm tesislerine sağladığımız teşviklerle elektronik atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması için ülkemizde önemli bir altyapı kurduk. 2012 yılından bu yana elektronik atıkların geri dönüşümüne yönelik yatırım tutarı 2 milyar lirayı aşan 16 yatırım için teşvik belgesi düzenledik.  

Bakmadan Geçme