Girişimci kadınlar ekonomiye değer katıyor

Erzurumlu kadınlar daha önce evlerinde geleneksel yöntemlerle çiğ sütten ürettikleri yöresel peynirleri, kurdukları kooperatifle katma değerli hale getirdi. Girişimci kadınlar, ürettikleri geleneksel peynirleri ticarileştirerek hem yöre halkına hem de internet üzerinden satmaya başladı.

Erzurum’da bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Süt Ürünleri Üretim Tesisinin resmi açılışını gerçekleştirdi. Bakan Varank, bakanlık olarak bölgesel kalkınmadan sorumlu olduklarını belirterek “Bölgelerde, şehirlerde, ilçelerde ekonomiye etki edecek hangi değerli proje varsa bu projeyi çalışıp uygulamaya alıyoruz.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Palandöken Belediyesi’nin desteğiyle Süt Ürünleri Üretim Tesisi kuruldu. Palandöken’in Maksut Efendi mahallesindeki tesis ile çiğ sütün işlenerek katma değerli ürünlerin elde edilmesi, etkin bir şekilde pazarlanması ve bölgede yaşayan kadınların istihdama katılmasının sağlanması amaçlanıyor.

Tesisin açılışına Bakan Varank’ın yanı sıra Erzurum Valisi Okay Memiş, AK Parti Erzurum milletvekilleri Recep Akdağ, Selami Altınok ve Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, AK Parti Palandöken İlçe Başkanı Haktan Ömeroğlu ile Maksut Efendi Mahallesi sakinleri katıldı.

Kurdele keserken bir konuşma yapan Bakan Varank, tesisi özellikle görmek istediğini belirterek buranın mahalledeki süt üreticilerinin sütlerini katma değerleri hale getiren, kadınlar kooperatifiyle yeni istihdam olanakları sağlayan verimli bir tesis olduğunu söyledi.

Açılışın ardından tesiste incelemelerde bulunan Bakan Varank, kooperatif üyesi olan aynı zamanda tesiste çalışan kadınlarla sohbet etti. Tesiste üretilen tereyağı, civil peynir ve lor gibi süt ürünlerini tadan Bakan Varank, yaptığı değerlendirmede özetle şunları söyledi:

85 aileden süt topluyor

Bu tesis, Üreten Kadınlar Kooperatifinin daha önce geleneksel metotlarla ürettikleri, peynir, tereyağı gibi ürünleri daha hijyenik, standartlara uygun, pastörize şekilde ürettiği bir tesis. Burası günlük 5 ton süt işleme kapasitesine sahip. 12 kooperatif üyesi kadının istihdam edildiği, her gün çevrede 85 aileden süt toplayan bir tesis. Burası hayvancılıkla uğraşan bir köy. Daha önce kendi evlerinde kullandıkları sütleri her gün araçlar topluyor. Buraya getiriyor burada da hijyenik şartlarda Lor Peyniri gibi Erzurum’un geleneksel peynirlerini üretiyorlar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgesel kalkınmadan sorumlu bir bakanlık. Bölgelerde, şehirlerde, ilçelerde ekonomiye etki edecek hangi değerli proje varsa bu projeyi çalışıp beraberce uygulamaya alıyoruz. Burada da Palandöken Belediyemiz ile birlikte böyle bir tesisin iş yapabileceğini gördük, bu tesisi inşa ettik. 5 ton kapasite var. Daha fazla aile buraya süt verebilir. Erzurum’un potansiyeli yüksek. Tarım ve hayvancılık çok ciddi bir alan. Bu alanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak kalkınma ajansımız ve DAP Bölge Kalkınma İdaremizle Erzurum’u desteklemeye devam edeceğiz.

Daha önce vatandaşlarımız, sadece evlerinde ürettikleri sütü, biz bu tesiste katma değerli hale getiriyoruz. Peynir haline getirip hem Erzurum’da hem de internet üzerinden Türkiye’nin her tarafına satarak istihdam da sağlamış oluyoruz.

Bakmadan Geçme