Hastaya uyutulmadan beyin tümörü ameliyatı yapıldı

SANKO Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Murat Ulutaş, 65 yaşındaki S.G'ye, bilinci açıkken ve konuşarak beyin tümörü ameliyatı yaptı.

Yaşadıklarını, “Yüzümde hafif bir felç durumu oluştu, önce anlam veremedim. Daha sonra konuşma yeteneğimi kaybedince SANKO Üniversitesi Hastanesi’ne getirildim. Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Ulutaş’la görüştüm. MR’da beynimde tümör olduğu tespit edildi” sözleriyle anlattı. 

Doç. Dr. Ulutaş’ın, ameliyatın anestezi uygulanmadan ağrısız işlemle yapılmasının gereklilik ve önemini bildirdiğini ifade eden S.G., “Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Betül Şimşek, ameliyat sırasında benimle sürekli konuştu. Ameliyattan üç gün sonra taburcu oldum ve çok iyiyim” diyerek mutluluğunu paylaştı. 

Beyin tümörlerinin cerrahi tedavisinin çok hassas bir konu olduğuna işaret eden Doç. Dr. Murat Ulutaş ise özellikle beyindeki konuşma, hareketleri kontrol eden motor ve duyusal alan gibi özel ve önemli bölgelerde veya yakınlarında yerleşmiş tümörlerin cerrahi tedavisinin daha fazla hassasiyet gerektirdiğini söyledi.

Ameliyat sırasında teknoloji desteğinin (nöronavigasyon, nöromonitörizasyon) bazen yeterli olmadığını, hastanın zarar görmemesi ve fonksiyon kaybı yaşamaması için ek tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Ulutaş, şunları kaydetti: “Uyanıklığın korunduğu, ağrının hissedilmediği anestezi ile bu hassas bölgelere yerleşmiş beyin tümörünün cerrahi tedavisi, teknolojik destekten daha kıymetli bilgiler vererek güvenli ameliyatların gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Tümörün normal beyinden ayıklanması sırasında hasta ile konuşarak hareketleri izlenmekte ve fonksiyon kaybına uğrama riski en aza indirilmektedir. Yeterli bilgi ve tecrübesi olan anestezi hekimleri sayesinde bu özellikteki tümörlerin cerrahisi başarılı şekilde gerçekleştirilmektedir.

Uyanık beyin tümörü ameliyatı, hastanın ameliyat sırasında kol, bacak ve konuşma gibi fonksiyonların operasyon anında takip edilmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede ameliyat sonrası felç ve konuşma bozukluğu gibi riskleri en aza indirmek amaçlanır.” Dedi.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!