• Haberler
  • Ekonomi
  • Hisarcıklıoğlu: 'Tarım ve hayvancılığın ne kadar stratejik olduğunu gördük'

Hisarcıklıoğlu: 'Tarım ve hayvancılığın ne kadar stratejik olduğunu gördük'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan'ın ev sahipliğinde düzenlenen meclis istişare toplantısına katıldı. Camiada uzun emekleri ve katkıları olan iş insanlarına plaket verilirken, ortak konular üzerinde istişarelerde bulunuldu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında tarım ve hayvancılığın önemine işaret ederken “Özellikle pandemide tarım ve hayvancılığın ne kadar stratejik olduğunu gördük” dedi. Gıda ve hayvancılığın başka hiçbir sektöre benzemeyecek kadar stratejik olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Üreticinin ürününü gerçek fiyatından satabileceği piyasaların oluşturulması artık çok daha önemli. Bu konuda Eskişehir Ticaret Borsamızın da ortaklığında çok önemli adımlar attık; TMO-TOBB LİDAŞ’ı birlikte kurduk. 2005 yılında hep birlikte ektiğimiz tohum bugün tuttu. 8 bölgede 408 bin tonluk kapasiteye ulaştı. 2019 da, Türkiye Ürün İhtisas Borsamız - TÜRİB faaliyete başladı. Lisanslı depolar vasıtasıyla, üreticinin ürününü Türkiye’nin her yerine satabileceği, elektronik platformu ülkemize kazandırdık” diye konuştu.

Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın, 2021 yılında 19 milyar lira işlem hacmine ulaştığını söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Ticaret Borsacılık Sisteminin gelişmesi için ülkemize kazandırdığımız iki önemli sistem daha var. Bunlardan bir tanesi Elektronik Satış Salonu Sistemi. Bugün ne diyoruz? Ticarette tekel oluşmasın. Üretici ürününü gerçek fiyatına satabilsin. Sadece tek bir alıcı ile muhatap olmasın. İşte Eskişehir Ticaret Borsamızda, son teknoloji ile donatılmış elektronik satış salonunu hizmete almış durumda. Üreticilerin ürününe aynı anda 50 alıcı teklif verebiliyor böylece doğru fiyat oluşuyor. Aynı zamanda Eskişehir Ticaret Borsası’nın kurmuş olduğu laboratuvar ile de artık alıcı aldığı ürünün kalitesini biliyor. Üreticinin ürününe fiyat verirken ona göre fiyat veriyor. Bugün Türkiye’de 25 tane Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvar var. Bunlardan biri de artık Borsamız sayesinde Eskişehir’de. İşte şeffaf, adil ticaret bu. İkincisi ise az önce de bahsettiğim Lisanslı depoculuk sistemi. Üreticinin ürününü illa hasat döneminde satmasına gerek yok. Ürününü depolayabileceği, ürününü gerçek fiyatına satabileceği lisanslı depoculuk sistemi var. Üstelik bu sistemde vergi ve kredi avantajları gibi düzenlemeler de mevcut.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!