• Haberler
  • Asayiş
  • Hudutlarda yasadışı geçmeye çalışan 5 bin 215 şahıs yakalandı

Hudutlarda yasadışı geçmeye çalışan 5 bin 215 şahıs yakalandı

Millî Savunma Bakanlığında haftalık basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda terörle mücadele devam edildiği ve hudutlarda sınır güvenliği bilgileri verildi.

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

Terörle mücadele devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin terörü kaynağında yok etme stratejisi çerçevesinde sürekli ve kapsamlı olarak gerçekleştirdiği kararlı operasyonlarla;

1 Ocak 2024’ten bugüne kadar ise 531’i Irak’ın, 650’si Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere 1.181 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

Hudutlarda 210 şahıs yakalandı

Hudutlarımızla ilgili daha önce de karşılaştığımız gibi yeri, zamanı ve hangi ülkeden olduğu belli olmayan ve insan kaçakçılarının reklamlarını da içeren görüntüler üzerinden asılsız iddialar ortaya atılmaktadır.

Yurt içinde gördüğü her yabancıyı hudutlardan yasa dışı yollarla ülkemize gelmiş zanneden veya kasıtlı olarak bu algıyı oluşturmaya çalışanlar, en büyük saygısızlığı büyük bir kahramanlık ve fedakârlıkla 7 gün 24 saat esasına göre sınırlarımızı koruyan 60 bin Mehmetçiğimize yapmakta ve Türk Silahlı Kuvvetlerine iftira atmaktadır.

Sınırlarımızın güvenliğinden emin olmak isteyen herkesi hudutlarımızda misafir etmekten büyük memnuniyet duyacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.

Cumhuriyet tarihimizin en etkin tedbirleri ve çok yönlü güvenlik sistemleriyle kesintisiz bir şekilde korunan hudutlarımızda;

210’u son bir haftada olmak üzere 1 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 5 bin 215 şahıs yakalanmıştır.

Son bir haftada engellenen 1.344 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı 59 bin 636 olmuştur.

Ayrıca icra edilen operasyonlarda bu hafta içerisinde yaklaşık 39 kilogram uyuşturucu madde (metamfetamin) ele geçirilmiştir.

Sayın Bakanımız;

6 Haziran’da Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak ülkemize gelen Özbekistan Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyetin TUSAŞ tesislerini ziyaretine refakat etmiştir.

10 Haziran’da Pakistan Genelkurmay Başkanı’nı kabul eden Sayın Bakanımız, 11 Haziran’da resmî davetlisi olarak ülkemizde bulunan Malezya Savunma Bakanı ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirmiş ve aynı gün Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısını kabul etmiştir.

Ülkemiz, 70 yıldan fazla süredir üyesi olduğu NATO’nun aktif ve yapıcı bir üyesi olarak değerlerini ve sorumluluklarını paylaşmayı, İttifak’a katıldığı günden bu yana üstlenmiş olduğu tüm görev ve misyonları başarı ile yerine getirmeyi sürdürmektedir.

Bu kapsamda; Sayın Bakanımız, bugün ve yarın Brüksel’de bulunan NATO Karargâhındaki Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı ile NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılım sağlamaktadır.

Söz konusu toplantılar çerçevesinde Sayın Bakanımızın mevkidaşları ile ikili görüşmeler yapması da planlanmaktadır.

6-7 Haziran’da Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Toplantısı kapsamında Arnavutluk’ta bulunan Genelkurmay Başkanımız;
“Balkan Genelkurmay Başkanları Konferansı Ortak Bildirisi”ni imzalamış,

Kuzey Makedonya, Yunanistan ve Arnavutluk Genelkurmay Başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirmiş,
Arnavutluk Savunma Bakanı ve Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmiştir.

Sayın Genelkurmay Başkanımız, resmî davetlisi olarak ağırladığı Pakistan Genelkurmay Başkanı’na 10 Haziran’da Türk Silahlı Kuvvetleri Liyakat Madalyası tevcih etmiştir.

11 Haziran’da Hırvatistan’da düzenlenen ve ülkemizin ilk kez davet edildiği “Orta Avrupa Genelkurmay Başkanları Toplantısı”na katılan Sayın Genelkurmay Başkanımız, Hırvatistan Genelkurmay Başkanı ile ikili bir görüşme de gerçekleştirmiştir.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Güven Artırıcı Önlemler kapsamında; Millî Savunma Üniversitesi heyetimiz, 7 Haziran’da Yunanistan Millî Savunma Kolejini ziyaret etmiştir.

İsrail, BM kararını derhâl uygulamalıdır

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (10 Haziran) kabul edilen Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik 2735 sayılı kararı, önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Gazze’de katliamın sona ermesi bakımından tarafları bu karara uymaya davet ediyoruz. Bugüne kadar alınan kararları ve uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail’in, söz konusu kararı derhâl uygulaması şarttır.

Ülkemiz, 7 Ekim’den bu yana göstermiş olduğu adaletli ve insani tutumunu ve savaşın kalıcı olarak sona ermesi için katkı vermeyi sürdürecektir.

Bakmadan Geçme