• Haberler
  • Eğitim
  • İçişleri Bakanlığı ve YÖK Başkanlığı arasında iş birliği protokolü

İçişleri Bakanlığı ve YÖK Başkanlığı arasında iş birliği protokolü

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı arasında Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzni Başvurularına İlişkin İş Birliği Protokolü imzalandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretim kurumlarındaki uluslararası öğrencilerin ikamet izni başvuru süreçlerinde yükseköğretim kurumları ve Göç İdaresi Başkanlığı arasındaki iş birliğinin artırılması ve buna ilişkin esasların düzenlenmesine yönelik protokol imzaladı.

Üniversitelerimizde 198 farklı ülkeden öğrenci eğitim görüyor

Türkiye’nin yükseköğrenim alanında büyük bir rekabet gücüne sahip olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bu rekabet gücü, uluslararası öğrencilerin de radarında. Bu nedenle üniversitelerimizde 198 farklı ülkeden öğrenci eğitim görüyor. Hedefimiz, çalışmalarımızın ortak gayesi; ‘uluslararası anlamda başarılı öğrencileri kazanmak’ ve onlara ülkemizde yükseköğrenim imkânı sağlamaktır.” diye konuştu.

Her yabancı öğrenci birer Türkiye elçisi olacak

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Uluslararası öğrenci sayımızda yaşanan artış, ülkemize duyulan güvenin bir göstergesidir.” sözüne atıfta bulunan İçişleri Bakanımız Sayın Yerlikaya, “Bizler de bu amaç doğrultusunda, ülkemizin akademik cazibesini artıracak çalışmaları hızlandırıyoruz. Ülkemizde eğitim gören her bir yabancı öğrenci, birer Türkiye elçisi olacak; kültürümüzün, medeniyet değerlerimizin tanıtımına ve bilim diplomasimize büyük katkı sağlayacaktır. Uluslararası öğrencilik konusunun planlı ve programlı yürümesi için göç yönetimi büyük önem arz ediyor. Çünkü uluslararası öğrencilik bir nevi eğitim amaçlı göçmenliktir ve düzenli göçmenliğin en tipik örneklerindendir.” ifadelerini kullandı.

Protokol ile bürokratik süreçler en aza indirilecek

Uluslararası öğrencilerin eğitim haklarının kanunlarla belirlenmiş olduğunu ve Türkiye’ye gelme planı yapmalarından itibaren Yabancılar Hukuku Kurallarına tabi olduklarının altını çizen Bakanımız Sayın Yerlikaya; vize işlemleri, sınır geçiş prosedürleri ve öğrenim sürecinde alınması gereken ikamet izinlerinin başlıca işlemlerden olduğunu kaydetti. Bakanımız Sayın Yerlikaya, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bugün imzalayacağımız bu protokol, bu süreçleri kolaylaştıracak, iş akışındaki bürokratik işlemleri en aza indirecektir. Peki bu protokol ne gibi kolaylıklar sağlayacak? Bu protokolle; uluslararası öğrencilerin ikamet izni başvuru süreçlerinde, İçişleri Bakanlığı ve yükseköğretim kurumları arasındaki iş birliği artırılacaktır. Yine bu protokole göre üniversiteler ve il göç idaresi müdürlükleri arasında temsilciler belirlenecek, uluslararası öğrencilerin iş ve işlemleri etkin şekilde yürütülecek. Öğrenci ikamet izni dosyaları, üniversiteler yani öğrenci işleri daire başkanlıkları tarafından hazırlanacak ve il göç idaresi müdürlüklerine teslim edilecek. Parmak izi alınma süreci, mobil araçlarla ve üniversitelerle koordineli olarak planlanacak.”

Yabancı öğrencilerin uyması gereken kuralları anlatan bir rehber hazırlandı

Protokol ekinde, uluslararası öğrencilerin Türkiye’de kaldıkları süre boyunca uymaları gereken kuralları belirleyen bir rehberin de bulunduğunu söyleyen İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, “Bu rehber sayesinde öğrencilerin ikamet izni süreçlerinin daha sağlıklı değerlendirilmesi, hızlı ve etkili hizmet sunulması, belirtilen izinlerin amacı dışında kullanılmasının engellenmesi, yasal kalmalarını sağlayan izin süreçlerinin sekteye uğramaması ve uluslararası öğrenciler nezdinde ülkemiz hakkında farkındalık oluşturulması mümkün hale gelecek.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!