İhracatta, 2025 yılı eylem planı açıklandı

Türkiye'nin 2025 yılına ilişkin 77 maddelik İhracat Eylem Planı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ın katılımıyla TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Kahramanmaraş, 17 Ocak 2025 -

İhracatta 2025 Yılı Eylem Planı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ın katılımıyla TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, rekabetçilik konusunda birçok sektörün sorunlar yaşadığı 2024 yılının zorlu geçmesine rağmen, yüzde 2,5'lik artışla 262 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Gültepe, “2025'teki hedefimiz 280 milyar dolar ve bu da bize yaklaşık yüzde 7'lik bir artış yapmamız gerektiğini ifade ediyor.” dedi.

İhracatçıyı destekleyen politikaların hayata geçmesi gerekiyor

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, enflasyonla ve faizle ilgili yapılan çalışmalarda yavaş yavaş sona gelindiğini ve bundan sonra daha fazla üretimi ve ihracatçıyı destekleyecek nitelikte politikaların ortaya koyulacağını düşündüğünü söyledi.

Gültepe, bu yılın ilk 3-4 ayında zorlukların devam edeceğini, bu sürecin maksimum 6 ay sürebileceğini kaydederek, yılın ikinci yarısında ihracattaki artışın hızlanacağını dile getirdi.

Ticaret Bakanlığının ihracatçılara sunduğu destekleri hatırlatan Gültepe, bu desteklerle birlikte diğer bakanlıkların da gelecek dönemde ihracata öncelik vereceğini düşündüklerini ifade etti.

TİM olarak, bütün birlikler ve STK'lar ile iş birliği yaptıklarını ve ortak akılla beraber çalışmayı sürdüreceklerini belirten Gültepe, “Özellikle son 1,5 yıl içerisinde Eximbank ve Türk Ticaret Bankasının verdiği destekler finans konusunda ümitlerimizi artırıyor.” şeklinde konuştu.

Kırmızıçizgimiz, mal ve hizmet ihracatını her hal ve şartta artırmayı başarmak

Toplantıda 77 maddelik İhracatta 2025 Yılı Eylem Planı'nı açıklayan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ise ihracatın Türk ekonomisi için öneminden, yatırım, üretim, istihdam ve döviz getirisi açısından ülke ekonomisine büyük katkılar sağlandığından bahsetti. Bolat, kırmızıçizgilerinin, “mal ve hizmet ihracatını her hal ve şartta artırmayı başarmak” olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2025 yılı 390 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı hedefi koyduğunu anımsatan Bolat, bunu başaracaklarını ifade etti.

Bakan Bolat, geçen yıl 375 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı sağladıklarını, mal ihracatında yüzde 2,5'lik artışla 262 milyar dolara ulaştıklarını ve Cumhuriyet rekorunu kırdıklarını ifade ederek, "Mal ithalatında da yüzde 5'e yakın azalışla 344,1 milyar dolara geriledik. Böylece dış ticaret açığımızı 82,2 milyar dolara geriletmiş olduk. Bu önemli bir hamle çünkü 2023'te 106,4 milyar dolardı. Toplamda dış ticaret açığımızı 24,2 milyar dolar azalttık. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 76,1 seviyesinde gerçekleşti. Orada da 5,5 puanlık artış sağladık." diye konuştu.

Ticaret Bakanı Bolat, hizmet ihracatında aralıkta yıllıklandırılmış olarak 113,6 milyar dolara ulaştıklarını belirterek, "2024'ü 114 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla kapatacağız. Yaklaşık 8 milyar dolarlık artış sağlamış olacağız. Hizmetler ticaretinde 61 milyar dolar dış ticaret fazlamız var. Bununla mal dış ticaretindeki 82 milyar dolarlık açığımızı kapatmaktan istifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu yıl 8 bin 500 yeni ihracatçımıza yeşil pasaport vermeyi hedefliyoruz

İhracatta 2025 Yılı Eylem Planı'nın 77 eylem maddesinden oluştuğunu vurgulayan Bolat, bunlar arasında projeler, ticaret diplomasisinin güçlendirilmesi, gümrük süreçlerinin kolaylaştırılması ve ihracat finansmanının uygun hale getirilmesinin bulunduğunu bildirdi.

Bakan Bolat, eylem planlarındaki ilk bölümün Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteklerini, ikincisinin mal ihracatına yönelik destek mekanizmaları ile iyileştirmeleri, üçüncüsünün hizmet ihracatına ilişkin destekleri, dördüncüsünün ticaret diplomasisi ve çok taraflı bölgesel ikili ilişkileri, beşincisinin gümrüklerde alınacak ve ihracatı kolaylaştıracak tedbirleri, altıncısının ise ihracatın finansmanını içerdiğini söyledi.

Ticaret Bakanı Bolat, bu yıl 269 ticaret heyeti programı yapacaklarını, 85 alım heyeti organizasyonu gerçekleştireceklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "65 yurt içi fuara, 330 yurt dışı fuara, 1650 bireysel fuar katılımı destekleriyle ihracatçılarımızın yanında olacağız. 50 adet UR-GE projesini hayata geçireceğiz ve küresel tedarik zinciri (KTZ) programı çerçevesinde 40 adet yeni KTZ projesini hayata geçireceğiz. 12 bin adet de pazara giriş belgesine yönelik yeni ve genç ihracatçılara destek vereceğiz. Bunun dışında 61 yeni şirketin 63 markasını da bunları şu anda projelendirilen başvurular kapsamında bu rakamları veriyorum, marka ve Turquality kapsamına alacağız.

Böylece yeni 61 şirket ve 63 markayla birlikte toplamda 355 şirketin 380 markasını desteklemeyi hedefliyoruz. Bu yıl 8 bin 500 yeni ihracatçımıza yeşil pasaport vermeyi, bilgilendirme faaliyetlerimizde 30 bin kişinin katılmasını hedefliyoruz. Yurt dışındaki ticaret ataşelerimiz ve ticaret müşavirlerimizle bilgilendirme faaliyetlerini eksiksiz sürdüreceğiz. Bunun yanında teknoloji ve yeni pazar odaklı faiz ve kar payı desteğimizi de ihracatçılarımızla buluşturacağız."

2025 yılı baharından itibaren ekonomimizdeki büyüme de hızlanmaya başlayacak

Bakan Bolat, AB'nin Sınırda Karbon Düzenlemesi'ne firmaların hazır olması için verecekleri desteklere vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı: "Buradaki amacımız sürdürülebilir odaklı, yeşil ekonomiye uyumlu, uluslararası rekabetçiliği yüksek firmalarımızın sayısını artırmaktır. Yurt içi fuarların destek kapsamına alınmasının şartlarını hafifletiyoruz. Prestijli fuar imkanı statüsünü yurt içi fuarlara da sağlayacağız. Bunlar uluslararası nitelikteki yurt içi fuarlar. Böylece prestijli fuar uygulaması ile yurt içi fuarlarda da desteğe esas tutar uygulamasını yüzde 50'den yüzde 70'e yükseltmiş olacağız. Kolay İhracat Platformumuzun ikinci fazını şubatta bir lansmanla faaliyete geçireceğiz ve platformumuzu güncelleyeceğiz. Küresel perakende zincirlerine yönelik özel nitelikli alım heyetleri düzenleyeceğiz. Küresel büyük perakende zincirlerinin ülkemize gelerek ihracatçılarımız ile tedarik noktasında görüşmelerini organize edeceğimiz programlarımızı artıracağız."

E-ihracatın dev adımlarla ilerlediğini belirten Bolat, "2022'de toplam ihracatımızın sadece yüzde 0,9'u olan e-ihracatta 2024 yılını yüzde 2,7'lik payla kapattık, 2 yılda 3 kat arttı. Hedefimiz 2030'a kadar e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını yüzde 10'lara yükseltmek." dedi.

2025 yılı için ümitli olduklarını ifade eden Bakan Bolat, şöyle devam etti: “Tepenin büyük bölümü aşılmış durumda ve 2025 yılı baharından itibaren ekonomimizdeki büyüme de hızlanmaya başlayacak ve 2025 yılında depremin kamu bütçesindeki yükünün azalmaya başlamasıyla 2025'in ikinci yarısında ve özellikle 2026'da hem toplumumuzum tüm kesimleri hem de iş dünyamız, üreticilerimiz, ihracatçılarımız iyi bir rahatlama yaşayacaklar. Hükümet olarak bu anlamda gereken kararlılığa, cesarete, vizyona, iradeye sahibiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ihracatımızı mal ve hizmet bazında artırarak, Ticaretin Yüzyılı hedeflerine sizlerle birlikte koşmaya devam edeceğiz."
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!