İklim elçileri gençlik konferansında buluştu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un himayelerinde 2021'de hayata geçirilen İklim Elçileri Hareketi, 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP29) öncesi Ankara'da buluştu. Üniversitelerden her yıl seçilen gençlerden oluşan İklim Elçileri, Ankara'da 2 gün süren Yerel Gençlik Konferansı'nda (LCOY) iklim değişikliğiyle mücadele için çözüm önerileri sundu.
Ulusal iklim mücadelesinde genç kuşakların etkinliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen İklim Elçileri Projesi başarıyla devam ediyor. Bakan Kurum’un himayelerinde 2021’de uygulanan projeyle, iklim değişikliği ve çevre konusunda gençlerde farkındalık oluşturuluyor, iklim dostu kampüslerinin oluşmasına katkı sağlanıyor.
İklim Değişikliği Sözleşmesi’ne katkı sağlayacaklar
Üniversitelerden her yıl seçilmiş temsilci gençlerden oluşan İklim Elçileri, bu yıl 11-24 Kasım’da Azerbaycan’ın Bakü şehrinde gerçekleştirilecek COP 29 öncesi Ankara’da Yerel Gençlik Konferansı’nda (LCOY) bir araya geldi. Gençlerin seslerini Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi(UNFCCC) süreçlerine iletmek için hazırlanan etkinlikler 200’den fazla katılımcı ile 2 gün sürdü.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde A. Ahonsi, UNICEF Türkiye ADAP Bölüm Başkanı Chizuru Iwata ve İklim Değişikliği Başkanı Prof.Dr Halil Hasar ilk gün gerçekleştirilen toplantının açılış töreninde konuştu.
Gençler karar alma sürecinde olacak
Bakan Yardımcısı Hasan Suver, iklim değişikliğinin gelecekte değil, bugün karşı karşıya olunan bir gerçek olduğuna vurgu yaptı. Suver, bu etkilerin en ağır yükünü gençlerin ve gelecek nesillerin taşıyacağını söyledi. Gençlerin iklim değişikliği ile mücadelede aktif rol almasının önemine dikkat çeken Suver, geleceğin liderleri olarak karar alma süreçlerine dâhil olmaları gerektiğini kaydetti.
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ise toplantının gençlerin yerel düzeyde iklim eylemini desteklemesi ve uluslararası konferanslara katkı sağlaması açısından fırsat sunduğunun altını çizdi.
Türkiye’yi bu yolculukta tebrik ediyoruz
Konferansa katılan UNICEF Mukim Temsilcisi Babatunde A. Ahonsi de iklim elçilerinin çalışmalarına değinerek, “Türkiye’yi genç İklim Elçileri’nin iyi yapılandırılmış ve sürdürülebilir bir ulusal gençlik danışma mekanizmasına dönüştürme yolculuğunu tebrik ediyoruz” dedi.
İklim krizinden en az sorumlu olanlar, çocuklar ve gençler
UNICEF Türkiye ADAP Bölüm Başkanı Chizuru Iwata’nın “İklim Krizi Bir Çocuk Hakları Krizidir” başlıklı sunumunda iklim krizinden en az sorumlu olanların çocuklar ve gençler olduğunu belirtti. Ancak, iklim krizinden en çok çocuk ve gençlerin etkilendiğini dile getiren Iwata, “Çocukların büyümek için daha fazla enerjiye, suya ve gıdaya ihtiyacı var ama iklim değişikliği nedeniyle bunu sağlamakta zorlanıyoruz” diye konuştu.
İklim elçileri hareketi
2024 yılı itibarıyla 208 üniversiteden bildirilen 175 asil 175 yedek iklim elçisi bulunuyor. İklim Elçileri, 18-25 yaş arasında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşuyor. İklim Elçileri, ağırlıklı olarak 3 ve 4. sınıf öğrencilerinden seçiliyor. Elçilik talepleri genellikle Çevre Mühendisliği, Coğrafya, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden gençlerden geliyor.