İlk ders Bakan Bayraktar'dan

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yeni eğitim öğretim yılı açılış törenine katıldı. Ardından da 12 A sınıfında öğrencilere yılın ilk dersini verdi.

Öğrencilere, “El Cezeri 900 yıl önce sadece su kaynaklarıyla ve mekanik birtakım parçalarla makineler yapmışsa sizler de inanıyorum ki yeşil enerji kullanımının öncülerinden olacaksınız.” diye seslenen Bakan Bayraktar, “Çalışırsanız başaramayacağımız hiçbir şey yok. Kendinize inanın, güvenin.” tavsiyesinde bulundu.

Bayraktar, açılış törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2053 karbon nötr hedefinden bahsederek “Yani biz artık enerjimizi daha çevreci yakıtlardan, daha çevreci projelerden sağlayacağız. Onun için yenilenebilir enerji, asla vazgeçemeyeceğimiz ve en hızlı şekilde ekonomimize kazandırmamız gereken bir alan.” diye konuştu.

Teknolojisini de üretmeliyiz

Türkiye’nin çok büyük rüzgâr ve güneş potansiyeli olan bir ülke olduğunu, dünyada yenilenebilir enerji kurulu gücünde 11’nci sırada bulunduğunu kaydeden Bayraktar, “Biz aynı zamanda bu teknolojileri de kendimiz üretmemiz lazım. Ülkemizde artık bunların sanayisinin gelişmesi lazım.” dedi.

Enerjide tam bağımsızlık

Bayraktar, bunları yapabilmek için insan kaynağının da önemli olduğunu vurgulayarak “Enerjisini, yenilenebilir, yerli kaynaklarından karşılayan, ekipmanlarını kendi mühendisleri, teknisyenleriyle üreten bir ülke olarak enerjide dışa bağımlılığını azaltacak ve karbon nötr hedefinin yanına enerjide tam bağımsız bir Türkiye hedefini hep birlikte koyacağız.” değerlendirmesini yaptı.

Hepinize inanıyoruz

Okulun 2017-2018 eğitim öğretim yılında 69 öğrenciyle yola çıktığını her yıl 90 seçkin öğrenci aldığını anlatan Bayraktar, “Bu okula ismini veren El Cezeri, nasıl 900 yıl önce elektrik kullanmadan sadece su kaynaklarıyla ve mekanik birtakım parçalarla makineler yapmışsa sizler de inanıyorum ki yenilenebilir ve yeşil enerji kullanımının öncülerinden olacaksınız. Çünkü hepinize inanıyoruz. Sizlerde de bu inanç ve kararlılık lütfen çok güçlü bir şekilde olsun.” ifadelerini kullandı.

İlk dersi verdi

Bakan Bayraktar, konuşmasının ardından 12 A sınıfına giderek yeni eğitim öğretim yılının ilk dersini verdi. Sene sonunda üniversite sınavına girecek öğrencilere hangi meslekleri tercih edeceklerini soran Bayraktar, “Bilgisayar mühendisliği, tıp, yapay zekâ, makina mühendisliği elektrik elektronik mühendisliği” gibi cevaplar aldı.

Her şey için elektriğe ihtiyaç duyulan bir dönemde olduklarını anlatan Bayraktar, “Artan enerji ihtiyacını karşılamak için birçok kaynağı kullanmamız lazım. Ama kullanırken bir tane daha önemli sorunumuz var. Dünyada enerjiyle beraber hemen onun yanında böyle siyam ikizi gibi konuşulan, küresel ısınma yani iklim değişikliği var. Dolayısıyla yani enerjiyi daha çok kullanmamız lazım ama temiz kaynaklardan, çevreci kaynaklardan kullanmamız lazım.” dedi.

Bayraktar, Bilkent Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde hocalık yaptığını, ancak uzun bir ara verdiğini söyleyerek gençlere şu tavsiyelerde bulundu: Çalışırsanız başaramayacağımız hiçbir şey yok. Kendinize inanın, güvenin. Hangi alana hangi mesleği seçerseniz o alanda en iyi olmaya gayret edin. Sizlerin gayretine ülkemizin ihtiyacı var. Çünkü Türkiye'nin güçlü olması lazım.

Bakmadan Geçme