• Haberler
  • Gündem
  • İlk etapta yapılan 180 bin konutun teslim tarihileri belli oldu

İlk etapta yapılan 180 bin konutun teslim tarihileri belli oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesindeki belediye başkanlarıyla Ankara'da bir araya geldi. Programda konuşan Bakan Özhaseki, deprem konutlarının ne zaman teslim edileceğini açıkladı.

11 İl ile ilçe ve belde belediye başkanları ile bir araya gelen Bakan Özhaseki, önemli açıklamalarda bulundu.

Programda konuşan Bakan Özhaseki, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bin yıldır medeniyet kurduğumuz bu Anadolu topraklarında başımıza gelebilecek en büyük felaketle karşı karşıya kaldık. 11 ilimizi etkiledi ama bine yakın, ilçe ve köyümüzde bundan etkilendi. 50 binden fazla canımızı toprağa verdik. Maddi hasarın boyutu ölçülecek gibi değil. 100 milyar dolarlarla ifade ediliyor. Ve hasar gerçekten çok büyük. Ama çok şükür ilk andan itibaren, Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bütün bakan arkadaşlarımız bölgede görevlendirildiler. Her bir bölge valilerimiz, kaymakamlarımız, kamu kuruluşlarını temsil eden görevli arkadaşlarımız vardı. Ayrıca belediye başkanı arkadaşlarımız da ilk etapta görevlendirilmeseler bile bir vazife, bir şuurla o bölgeleri boş bırakmadılar. Herkes en yakında kim varsa neresi varsa oraya doğru koştu. Elimde ne imkan varsa onu götürdü. Ve hep birlikte felaketin üstesinden gelmek için de elimizden geleni yaptık. Çok şükür bugünlere kadar geldik. 

Hep muhataplarımız bize şunu söylediler. Dışarıdan gelen özellikle yabancı misyon şefleri, temsilcileri, büyükelçiler felaketin boyutunu görünce e bu felaketin dörtte biri yarısı bizim ülkemizde olsaydı biz bunun altından kalkamazdık dediler. Gerçekten büyük bir felaketti. Çok şükür bu felaketlerin de altından kalkıyoruz. Ve yaraları sarmaya devam ediyoruz.

Karşımıza çıkan tablo şu, ara ara sayı değişmekle birlikte, hak sahipliğiyle ilgili, değişik kriterler belirlendiği için biraz altta, biraz üstte rakamlar verilmekle birlikte arkadaşlar deprem bölgelerindeki illerimizde 872 bin 59 bağımsız birim yıkılmış vaziyette. 311 bina ediyor. Kolay bir sayı değil. Gerçekten çok yüksek bir sayı. Ve buradaki tespitler, çalışmalar, planlamalar bu aşamaya kadar çok hızlı şekilde yapıldı. 

Teslimatlar Ekim, Kasım, Aralık gibi yapılacak

Herhalde bizim devlet olarak 680 bin konut yapmamız icap ediyor. 170 binden fazla da depo gibi, iş yeri gibi yerlere yapmamız icap ediyor. Toplamda karşımıza çıkan sayı 850 bin civarında. Dile kolay. Söylemesi kolay. 850 bin. 

Evet, böyle bir hasar var karşımızda ama biz bunların inşallah altından kalkacağız. İlk etapta 180 bin civarında ihale yapıldı. Bunların belki de teslimatları Ekim, Kasım, Aralık gibi yapılacak. Ve ilk hak sahibi vatandaşlarımız o bölgelere gidip o güvenli konuklarında oturacaklar.

Değerli arkadaşlar, belediye başkanları olarak bizim şunu bir kere bilmemiz lazım. Biz bir deprem bölgesiyiz. Dünyada en çok risk taşıyan ülkeler sıralamasında 5. sıradayız. Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde denizde ve karada meydana gelen 6 ve üzerinde yıkıcı şiddetteki deprem sayısı 226. 

Toprağa verdiğimiz can sayısı 130 bin

Her sene neredeyse 3 tane deprem yaşıyoruz. Karada meydana gelen deprem sayısı ise son yüzyıl içerisinde 6 ve üzerinde şiddete yani yıkıcı olarak tarif edilebilecek şiddette deprem sayısı 60’ın üzerinde arkadaşlar. Bu güne kadar toprağa verdiğimiz can sayısı 130 bin. Maddi hasar tarif edilmez. Ve biz hepimiz bir deprem ülkesinde yaşadığımızı bilerek hareket etmek durumundayız. Özellikle burada altı çizilerek söylenmesi gereken şu; Yerin hareketliliği bugünkü teknolojiyle biz mani olamıyoruz. Oraya güç yetiremiyoruz. Onunla savaşmak yerine onun tersine işler yapmak yerine onu anlayarak onun nasıl hareket edeceğini bilerek, bilimsel, bilimsel kriterlere uygun şekilde Üstteki yapılarımızı güvenli yapmak durumundayız. Bizim yapacağımız tek şey bu.”
 

Bakmadan Geçme