İmzalar atıldı, Türkiye'nin hidrojen vadisi kuruluyor

Türkiye'nin hidrojen vadisi ve en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil hidrojen tesisi kuruluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Bu projeler Türkiye'ye hidrojende lig atlatacak. Yeşil hidrojen atılımıyla ülkemiz hidrojen ihracatçısı bir ülke haline gelecek.' dedi.

Bakan Varank, “HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi ve Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesi İmza Töreni”ne katıldı. TEKNOFEST coşkusunun tüm hızıyla devam ettiğini ve geleceğin araştırmacıları, tasarımcıları ile inovasyoncularının festivalde olduğunu  kaydeden Varank, şunları söyledi:

Teknoloji Potansiyeli: 6 sene önceki ziyaretçi sayısı kadar bugün yarışmacı sayısına ulaştık. Bu festivalin tılsımı, gençlerimizin teknoloji iştahında ve teknolojinin ortaya koyduğu neredeyse sonsuz potansiyelde yatıyor. Gençlerimiz TEKNOFEST’te teknolojiyi sadece görmüyor, teknolojiyi yaşıyor. TB2’leri, Akıncıları, Altay tankını, Togg’u, Hürjet’i, Kızılelma’yı onları inşa edenlerle değerlendirme fırsatı buluyor. Türkiye’nin en büyük teknoloji projelerine festival alanının köşelerinde şahitlik ediyor.

Enerji Bağımsızlığı: Tam bağımsız Türkiye için bizim teknolojik bağımsızlıkla beraber kalkınmanın temeli olan enerji bağımsızlığını da kazanmamız gerekiyor. Bu manada enerjiye yönelik atılımlarımızda da yola kararlılıkla devam ediyoruz.

Yenilenebilir Enerji: Yenilenebilir enerji kaynaklarımızı geliştirip artırma çabalarımız da artarak devam ediyor. Güneş ve rüzgar enerjisinde iyi bir yerdeyiz.  Güneş paneli üretiminde Avrupa’nın bir numarasıyız. Karasal rüzgâr enerjisinde bugün itibari ile 12 bin megawatt kurulu güce yaklaştık. Avrupa’da dördüncü sıradayız.

Rüzgar Ekipmanı Üreticisi: Aynı zamanda Avrupa'nın en büyük 5inci rüzgar ekipmanı üreticisiyiz. Biliyorsunuz başta sanayiciler olmak üzere işletmelerin kendi tüketimlerini karşılamak için yaptıkları rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarını Bölgesel Teşvik kapsamına aldık. Bu değişiklik sonrasında sadece 15 ayda 3 bin 818 işletme, 4 bin 600 megawattlık GES ve RES yatırımı yapmak için teşvik belgesi aldı.

Yeşil Enerji: Yenilenebilir enerjinin depolanmasıyla ilgili sorunları ortadan kaldırmak, karbon ayak izinin azaltılması için daha fazla yeşil enerjiye yatırım yapmak hidrojeni en önemli alternatif olarak ön plana çıkarıyor.

Hidrojen Teknolojileri: Hidrojen teknolojileri konusunda, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımız Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası’nı bu yılın başında kamuoyuna sundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı stratejik önemde olan hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi ve hidrojen üretimi konusunda devreye alacağımız vizyoner projelerin imzasını gerçekleştiriyoruz.

Hidrojen Vadisi: Bunların ilki Hidrojen Vadisi Projesi. Nedir hidrojen vadisi? Hidrojenin üretildiği, depolandığı, tüketildiği, firmalarımızın hidrojeni hem üretip hem kullandığı bir kümelenme. Hidrojen birçok endüstriyel uygulama için alternatif bir enerji kaynağı. Kimya endüstrisinde ve diğer birçok üretim sürecinde kullanılıyor.

Amonyak Üretimi: Gübre ve ilacın hammaddesi olan amonyağın üretiminde hidrojene ihtiyacımız var. Petrol rafinerilerinde hidrojen, yakıt kalitesini artırmak ve kirleticileri azaltmak için kullanılıyor. Daha birçok alanda hidrojen ihtiyacı söz konusu.

Atılımlar: Hidrojen ile çalışan araçlar, bir başka önemli husus. Japonya’da hükümet 2030’a kadar 800 bin hidrojen yakıtlı aracın piyasada olmasını hedefliyor. Çin 2035 yılına kadar 1 milyon araca ulaşmak istiyor. BMW hidrojen yakıtlı araçlarını yakın bir zamanda yollarda test etmeye başlayacak. Yani bu alanda da atılımlar tam gaz devam ediyor.

Sıfır Emisyon Hedefi: Diğer taraftan özellikle son yıllarda temiz enerji olması sebebiyle hidrojen üretimi giderek önem kazanıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye olarak 2053 yılında net sıfır emisyon hedefi koyduk. Bu doğrultuda 2030 senesine kadar olan emisyon azaltma hedefimizi de iki katına çıkardık.

Sera Gazları: Karbon emisyonlarının azaltılmasına ve küresel ısınmaya sebep olan diğer sera gazlarına yönelik çalışmalarımız süratle devam ediyor. Beş yıl sürecek Hidrojen Vadisi projesiyle hidrojen üretiminde yeni bir sayfa açıyoruz.

36.8 Milyon Avroluk Bütçe: Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın koordinatörlüğünde Türkiye’nin önemli kurum ve kuruluşları bu projede yer alıyor. Hidrojen ekonomisinin gelişimini destekleyecek bu projenin bütçesi 36,8 milyon avro. Proje kapsamında şimdiye kadar Avrupa’dan tek seferde en büyük hibe olan 7,5 milyon avroyu da ülkemize kazandırmış olduk.

Fosil Yakıt Kullanımı: Proje tamamlandığında endüstride fosil yakıt kullanımı azalacak. Sanayinin bir bölümü pilot ölçekli de olsa karbondan arındırılmış olacak. Güney Marmara Bölgesi halihazırda Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 13’ünü sağlıyor. 3 GW kapasiteye yaklaşan yenilenebilir enerji kurulu gücüyle ülkemizin lideri. Bu proje ile bölgede hidrojen ekonomisi yeşerecek.

500 Ton Yeşil Hidrojen: Balıkesir’de Enerjisa’nın sahasında üretilecek yıllık minimum 500 ton yeşil hidrojen, Linde Gaz tarafından taşınacak. Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanılacak. Proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanıyoruz.  Bu kapsamda yurtdışına bağımlı olduğumuz metanol ve amonyak da yeşil yöntemlerle üretilecek.

En Yüksek Kapasiteli Tesis: Hedefimiz hidrojeni sadece ithal teknoloji ile üretmek değil. Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu projesi ile hidrojen üretiminde kullanılan elektrolizör teknolojisini de yerli ve milli imkanlarla geliştireceğiz. Böylelikle Türkiye’nin en yüksek kapasiteli yerli yeşil hidrojen tesisinin Bandırma’da kurulmasını hedefliyoruz.

Lig Atlatacak: Bu iki proje Türkiye’ye hidrojende lig atlatacak. Başlattığımız yeşil hidrojen atılımıyla ülkemiz hidrojen ihracatçısı bir ülke haline gelecek. İşte yeşil dönüşümse yeşil dönüşüm, teknolojiyse teknoloji, vizyonsa vizyon.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç de törende birer konuşma yaptı.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!