• Haberler
  • Asayiş
  • Irak'ın kuzeyindeki güvenlik kilidi tamamen kapatıldı

Irak'ın kuzeyindeki güvenlik kilidi tamamen kapatıldı

Millî Savunma Bakanlığında Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi. Toplantıda Irak'ın kuzeyindeki güvenlik kilidinin tamamen kapatıldığı bilgisi verildi.

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

Başarıyla icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil;  Son iki haftada 89 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. 

Ayrıca, kararlı operasyonlarımız sonucu Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 5 PKK’lı terörist daha Habur’daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur.

Pençe-Kilit Harekâtı ile bugüne kadar elde ettiğimiz alan hâkimiyetini sahanın gerekliliğine uygun, alışılmadık ve öngörülemez operasyonlarla geliştiriyor; terör örgütünün eylem ve hareket kapasitesinin sıfırlanması için gözümüzün değmediği, ayağımızın basmadığı yer bırakmayacak şekilde faaliyetlerimize devam ediyor; Irak’ın kuzeyindeki güvenlik kilidini tamamen kapatıyoruz.

Hudutlarda 486 şahıs yakalandı

Yoğun, etkin ve dinamik tedbirlerle çok yönlü güvenliğin sağlandığı hudutlarımızda;  Son iki haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 486 şahıs yakalanmıştır. 2 bin 581 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Yakalanan şahıslardan 16’sı terör örgütü mensubudur.

Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 5 bin 215’e yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 62 bin 217 olmuştur.

Birçok coğrafyada başarıyla görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, dünya barışına katkı sağlamaya da devam etmektedir.

Sayın Bakanımız; 13-14 Haziran’da Brüksel’de Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı ile NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na ve müttefik ülke Savunma Bakanlarıyla Ukrayna için düzenlenen İyi Niyet Mektubu İmza Töreni’ne katılmıştır.

Söz konusu toplantılarda Sayın Bakanımız tarafından; Başta toprak bütünlüğü olmak üzere Ukrayna’ya olan güçlü desteğimiz,

Montrö Sözleşmesini hassasiyetle uyguladığımız ve Karadeniz’de en uzun kıyıya sahip Müttefik olarak “bölgesel sahiplik ilkesi”ne verdiğimiz önem ve bu kapsamda Bulgaristan ve Romanya ile birlikte teşkil ettiğimiz “Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu İnisiyatifi” ile uyumlu çalışılması gerektiği,

Ayrıca; NATO’nun komuta ve kuvvet yapısına, harekât ve misyonlarına, kara-deniz-hava ve uzaydaki gayretlerine yaptığımız katkılarımız, Savunma harcamaları kapsamında yüzde 2 hedefini karşıladığımız,

NATO’nun güney sınırında PKK/YPG ve uzantıları dâhil terörizmle mücadele ettiğimiz, Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde bir “terör koridoru” kurulmasına asla müsaade etmeyeceğimiz,

NATO’daki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ederek NATO’ya ve Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğine kayda değer ve önemli katkılarda bulunmaya devam edeceğimiz ifade edilmiştir.

Toplantılar çerçevesinde; Litvanya, Lüksemburg ve Ukrayna Savunma Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştiren Sayın Bakanımız; çok sayıda mevkidaşı ve NATO üst düzey yetkilileri ile bir araya gelmiştir.

Bu vesileyle, Müttefiklerin ortak kararıyla NATO Genel Sekreter’i olarak belirlenen Mark Rutte’yi kutluyor; Genel Sekreterlik görevini 10 yıldır duyarlı ve dengeli bir tutum sergileyerek yürüten Jens Stoltenberg’e teşekkür ediyoruz.

26 Haziran’da Türkmenistan ve Özbekistan’a resmî ziyaretlerde bulunan Sayın Bakanımız, Özbekistan temaslarına devam etmektedir.

Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci Genelkurmay Başkan Yardımcıları Toplantısı, ülkemizin ev sahipliğinde, 26 Haziran’da, İstanbul’da bulunan Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanlığında icra edilmiştir.

İsrail alçakça saldırılarını sürdürüyor

Saldırı ve katliamlarına devam eden İsrail, yerlerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı mülteci kamplarına ve okullara yönelik alçakça saldırılarını sürdürmektedir.

Söz konusu saldırıların bölgesel istikrarı tehdit eder hâle gelmiş olması endişe vericidir. Daha büyük çatışmaya yol açabilecek her türlü adımdan kaçınılmalıdır. Ülkemizin önceliği, Gazze’de katliamın sona ermesi, bölgede kalıcı barışın tesis edilmesidir. Filistin’in daha fazla devlet tarafından tanınmasından memnuniyet duyuyor, bu adımların Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.

TSK eğitim ve tatbikatlara devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, başarıyla icra ettiği operasyonları ve görevlerinin yanı sıra eğitim ve tatbikat faaliyetlerine de aralıksız devam etmektedir.

Bakmadan Geçme