• Haberler
  • Ekonomi
  • İŞKUR ile TOBB arasında NİYEP ve Kadın İstihdamı İş Birliği protokolleri imzalandı

İŞKUR ile TOBB arasında NİYEP ve Kadın İstihdamı İş Birliği protokolleri imzalandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB9 ev sahipliğinde düzenlenen 'İş Dünyası İstişare Toplantısı' kapsamında İŞKUR ile TOBB Arasında Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) ve Kadın İstihdamı İş Birliği Protokolleri İmza Töreni'ne katıldı.

Protokol Bakan Işıkhan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalandı.

Törende konuşma yapan Bakan Işıkhan, konuşmasının başında Türkiye’ye katma değer üreten, milli kalkınmada önemli rol oynayan iş insanlarının Ahilik Haftasını kutladı.

Ardından NİYEP ve Kayıtlı Kadın İstihdamı İş Birliği Protokolleri ve İŞKUR ile TOBB arasında gerçekleştirilecek tüm çalışmaların, çalışma hayatı adına hayırlı olmasını dileyen Işıkhan şöyle devam etti: “2002 yılından itibaren hayata geçirilen ekonomik reformlar ve yapısal düzenlemeler sayesinde oldukça güçlü bir büyüme performansı sergiledik. Bu sayede Covid-19 pandemisi döneminde çok güçlü dediğimiz ekonomiler küçülürken biz büyüyerek diğer ülkelerden ayrıştık. Savaşların ve çatışmaların yoğun olduğu bir coğrafyada, üstelik yüzyılın felaketi diye adlandırdığımız Kahramanmaraş depremlerine rağmen geçtiğimiz yıl yüzde 5,1 büyümeyi başardık. Bununla birlikte istihdam yaratan büyüme için gerekli tüm adımları atmaya devam ediyoruz. İstihdamda rekor üstüne rekor kırıyoruz. Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar neticesinde istihdam sayımız son verilere göre 32 milyon 712 bin kişi ile tarihi zirvesini yenilemiş bulunuyor. İşsizlik oranımız da son 15 aydır tekli hanelerde. İŞKUR aracılığıyla işe yerleşen vatandaşlarımızın sayısı bu yıl 1 milyonu geçti.”

‘Aday havuz sistemimiz’ ile artık işverenlerimiz İŞKUR’a kayıtlı iş arayanlara ulaşabilecekler

Bakan Işıkhan, son bir yılda gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin de şu bilgileri aktardı: “Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların, İstihdam Teşvikini uzattık. Asgari ücret desteğini, 500 liradan 700 liraya çıkarttık. Sizlerden gelen dönüşler doğrultusunda aktif işgücü programlarımızı dönüştürdük. Nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla önemli işbirlikleri gerçekleştirdik. Kısa çalışma uygulamamızın etkinliğini artırdık. Orta Vadeli Planda 2024 yılsonu işsizlik oranı hedefimiz yüzde 9,3 ve bu hedefimizi yakalamak için tüm imkânlarımızı seferber etmeye devam ediyoruz. İşverenlerimizden gelen talepler üzerine başlattığımız bir çalışmayı da nihayete erdirdiğimizin müjdesini vermek isterim. Bugün hayata geçireceğimiz “Aday Havuz Sistemimiz” ile artık işverenlerimiz İŞKUR’a kayıtlı iş arayanlara ulaşabilecek, onlara sistem üzerinden mesaj gönderebilecek ve davet edebilecekler. Böylece işverenlerimizin eleman ihtiyaçlarını en kısa zamanda gidermelerini sağlayacağız.”

Bu yıl ana hedefimiz ‘otizmli bireylerimizin’ işgücüne katılım ve istihdamını artırmak

Ayrıca her yıl engelli hibe çağrılarına farklı bir temayla çıkmayı hedeflediklerine işaret eden Bakan Işıkhan, “Bu kapsamda, bu yıl ana hedefimiz ‘otizmli bireylerimizin’ işgücüne katılım ve istihdamını artırmak. Otizmli bireylerimizi işyerlerinde istihdam edecek işverenlerin projelerini destekleyeceğiz. Otizmli bireylerimizi, istihdama katmayı hedefleyen projelerinizi sabırsızlıkla ve ivedilikle bekliyoruz. Her yıl değişecek olan temalarımızla toplumsal duyarlılığımızı, işgücümüze yansıtmayı ve sosyal adaleti sağlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Işıkhan, istikrarlı büyüme ve ekonomik kalkınmanın nitelikli insan gücüyle gerçekleştiğine dikkati çekerek, “Nitelikli insan gücü, toplumların hem sosyal hem de ekonomik kalkınması için olmazsa olmaz unsurlardan birisidir. Aynı zamanda, üretken ekonomi ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimize ulaşmamızda en önemli faktörlerden biri olacaktır. Bu sebeple özellikle iş hayatında; alanına hakim, donanımlı, mesleki becerileri üst düzeyde olan çalışan profili… gibi nitelikli işgücü, en az istihdam oranlarındaki nicelik kadar önemli bir ihtiyaçtır” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, bilim ve teknolojide, istihdam ve üretimde gerçekleştirilen atılımları sürdürmenin, büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmenin yolunun insana yatırım yapmaktan geçtiğini söyledi.

Işıkhan, iyi bir mesleğin, insanın elindeki paha biçilemez bir hazine olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Her meslekte yetkin hale gelmek için sabırla ve gayretle çalışmak gerekiyor. Bilgi edinme ve eğitim, istihdam hayatı boyunca devam eden bir süreçtir. Dolayısıyla güçlü bir ekonomi ve sosyal adaletin sağlandığı daha müreffeh bir toplum için sektörlerin ihtiyacı olan nitelikli işgücüne ve eğitime ihtiyacımız var. Ancak bu şekilde değişimi yönetebilir, daha müreffeh bir toplum kurabiliriz. Bu nedenle; işgücü piyasasını geliştirmek adına yürüttüğümüz aktif ve pasif işgücü programlarımız, yeni istihdam alanları açmaya yönelik proje ve programlarımız, beşeri yatırımlarımıza sağladığı katkı bakımından önemli bir yere sahiptir. Zamanın ruhunu yakalamak, lider ülke Türkiye olmayı sürdürmek için, yeşil ve dijital dönüşümü dikkate alarak; bugün ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücü ile geleceğin mesleklerini şimdiden planlıyoruz. İşgücü potansiyelimizi, bilhassa gençlerimizi, sadece bugünün şartlarına göre değil geleceğin ulusal ve küresel şartlarına göre; düşünerek, tasarlayarak sürekli gelişen ve büyüyen bir Türkiye hayaliyle yetiştiriyoruz. Geleceğin Türkiye’sinin sağlam temeller üzerinde yükselmesi için yediden yetmişe her bir vatandaşımızın katkısını gerekli görüyor, kadın istihdamında yeni fırsatlarının oluşturulması, yeni iş alanlarının açılması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.”

NİYEP İle işverenler, aradığı nitelikli elemanı kendileri yetiştirmiş olacak

NİYEP ve Kayıtlı Kadın İstihdamı: İş Pozitif Programı İş Birliği Protokolünün de böyle bir çabanın ürünü olduğunun altını çizen Bakan Işıkhan, “Bugün imzaladığımız protokolle birlikte, İŞKUR ve TOBB’un güçlü iş birliği ile işverenlerimizin talep ettiği yetkinliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi noktasında önemli bir adım atıyoruz. NİYEP ile işverenlerimize çalışan sayısının yüzde 50’sine kadar kontenjan kullanmalarına imkân sağlayacağız. 160 fiili güne kadar sürecek programlarla katılımcılar, teorik ve pratik bilgileri bir arada alacaklar ve program sonunda kazandıkları yetkinlikleri hemen uygulama fırsatı bulacaklar. Böylece işverenler, aradığı nitelikli elemanı kendileri yetiştirmiş olacak. Bu adımın özellikle küresel çapta rekabet içinde olan işverenlerimize büyük fayda sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Işıkhan, program kapsamında işverenlerin, katılımcıların en az yüzde 60’ını, eğitim süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam edecekleri bilgisini paylaşarak, “Böylece katılımcıların edindikleri becerileri, doğrudan iş hayatına aktarabilmelerini ve işverenlerin nitelikli iş gücü kazanmalarını temin edeceğiz. Bakanlık olarak İŞKUR aracılığıyla, protokol kapsamında yürütülecek mesleki eğitimler için katılımcıların cep harçlığı, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, genel sağlık sigortası prim giderlerini karşılıyoruz. Ayrıca ek ders saat ücretinin iki katına kadar ödediğimiz eğitici giderini, dört katına çıkarmış bulunuyoruz. Eğitimlerin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için mevzuat kapsamında gerekli tüm mali düzenlemeleri yapacağız. Ayrıca katılımcılara zorunlu mesleklerde MYK belgesinin verilmesini TOBB aracılığıyla sağlayacağız. Eğitimlerin sonunda katılımcıların istihdamını yakından takip ederek, bu sürecin sürdürülebilir olmasına dikkat edeceğiz” diye konuştu.

Bu kapsamda program başvurularının sistem üzerinden alınması için çalışma yürüteceklerini belirten Bakan Işıkhan, “Oda veya borsalar aracılığıyla ya da işverenler tarafından hazırlatılan meslek bazlı eğitim modüllerinin kurum sisteminde takip edilmesi için gerekli tedbirleri de alacağız. Bu sayede, sürecin şeffaf, izlenebilir ve etkili bir şekilde yürütülmesi için gerekli tüm çalışmaları yapacağız. Bugün burada imzalayacağımız protokolle kadın istihdamını da ön plana alıyoruz. 2007 ila 2023 yılları arasında kadınlarımızın işgücüne katılım oranını tam 12,7 puan artırarak OECD ülkeleri arasında birinci olduk. Aynı dönemde kadınların istihdam oranını da 10,3 puan artırdık ve bu alanda da dördüncü durumdayız” bilgilerini aktardı.

İş pozitif programı ile 485 bin kadını çalışma hayatına kazandırdık

Şubat ayında Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle hayata geçirilen İş Pozitif Programı ile 485 bin kadını çalışma hayatına kazandırdıklarına dikkati çeken Bakan Işıkhan, şunları kaydetti: “Kadın İstihdamı için Pozitif Ayrımcılık Projemizi ve Her Meslekte Kadın Eli Projemizi de bu kapsamda uygulamaya koyduk. Pilot olarak belirlediğimiz illerde İş Pozitif Ofisleri açtık. Bugün imzaladığımız protokolle de programımıza yeni bir boyut katacağız. Bu noktada; On İkinci Kalkınma Planında 2028 yılında yüzde 40,1 olarak hedeflediğimiz kadın işgücüne katılma oranına ulaşmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız. Çalışma hayatının en büyük problemlerinden birisi de hem sistemin hem de çalışanlarımızın geleceğini tehdit eden kayıt dışı istihdam konusudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin katkılarıyla gerçekleştireceğimiz bu işbirliği ile inşallah bu hassasiyetimizi bir adım daha ileri taşımış olacağız. Türkiye’de gerçekleşen her önemli adımda, Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinin ve ülkemizin geleceğine yönelik vizyonunun büyük payı olduğunu özellikle belirtmek isterim. Kendileri, her fırsatta nitelikli işgücü ve kadın istihdamı konularına verdiği önemi vurgulamış, bizlere bu konuda rehberlik etmiştir.”

‘Çalışma izinlerine ilişkin reform’ mahiyetinde düzenlemeler yapıyoruz

Işıkhan, atılan adımların, Türkiye'nin kalkınma hedeflerine ulaşmasında ve toplumun her kesiminin refaha katılımında büyük bir itici güç olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye Yüzyılı vizyonu, sadece ekonomik kalkınma hedefleriyle sınırlı kalmayıp, insan kaynağımızın en verimli şekilde değerlendirilmesi, teknolojinin ve yeniliğin ülkemizin her köşesine yayılmasıyla hayata geçecektir. İlgili paydaşlar ve kamu kurumlarıyla istişare etmek suretiyle, işgücü piyasamızın ihtiyaçlarının karşılanması ve yabancıların kayıtlı çalışmalarının artırılması amacıyla ‘çalışma izinlerine ilişkin reform’ mahiyetinde düzenlemeler yapıyoruz. İlk olarak, ‘çalışma izni değerlendirme kriterleri’ ni gözden geçirdik. Bu süreçte Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğümüz, tüm kurumlarımızın görüşlerini de dikkate aldı. Bu kapsamda, çalışmalarımızı yürütürken hem sektörlerin işgücü ihtiyacını dikkate aldık hem de yabancıların kayıt dışı çalışmalarını önleme yaklaşımı içerisinde olduk” dedi.

16 Eylül’de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile tanıtımı yapılan “Türkiye Techvisa Programı” kapsamında, Türkiye’de start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara, hızlandırılmış ve istisnai usule tabi çalışma izni süreçleri sunarak ilk başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni düzenlenmesine yönelik uygulamayı başlattıklarını hatırlatan Bakan Işıkhan, “Uluslararası işgücü politikamızın temelinde öncelikle kendi vatandaşlarımıza istihdam olanakları sağlamanın yer aldığını özellikle belirtmek istiyorum. Kendi işgücü arzımızın yeterli olmadığı hallerde, uluslararası işgücünün tamamlayıcı etkisinden istifade ediyoruz. Yatırım ortamlarının iyileştirilmesi ve dolayısıyla ihracatımızın artması amacıyla önünüzde engel olarak konan ne varsa bunları esnetmeyi,  güncellemeyi gerekirse kaldırmayı hedefliyoruz. Çalıştığımız konular dışında ihtiyaç duyulan alanlar varsa bunların Bakanlığımıza iletilmesini ve bahsettiğim çalışmaların amacına ulaşabilmesi için işverenlerimizin de elini taşın altına koymasını bekliyoruz. İmzaladığımız protokole taraf olarak çalışma hayatımızın kalitesinin daha da iyileşmesine katkı sağlayan kıymetli paydaşımız TOBB Başkanına; değerli yöneticilerine, mensuplarına ve emeği geçen çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Bu protokolümüzün, ülkemiz ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme