• Haberler
  • Ekonomi
  • İSTİB Başkanı Ali Kopuz, 'Pestisit tarım ihracatımızı tehdit ediyor'

İSTİB Başkanı Ali Kopuz, 'Pestisit tarım ihracatımızı tehdit ediyor'

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, yaptığı açıklamada pestisit sorununun acilen çözülmesi gerektiğini belirterek, 'Pestisit, hem toplum sağlığını hem de tarım ihracatımızı tehdit ediyor' dedi.

Tarımsal ihracatımızın artmaya devam etmesi için bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Son yıllarda sürekli ihracat rekorları kırıyoruz. Ayrıca tarımsal üretimimiz de ihracatımız da artıyor. Ancak ne yazık ki gıda ihracatındaki en büyük pazarımız olan AB ülkelerinde yaşadığımız bir sorunu yıllardır çözemiyoruz. Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Güvenlik Sistemi verilerine göre, 2024 yılının ilk 5 ayında tüm dünyadan AB ülkelerine satılan tarım ürünleri içinde, toplam 2035 parti üründe ‘yasaklı madde veya yüksek doz tarım kimyasalı’ tespit edildi. Maalesef bunların 205 tanesi Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen gıda ürünleri... Bu 205 ürünün 132’si sınırda reddedildi ve Türkiye’ye geri gönderildi. Bunların arasında kuruyemiş, limon, kuru incir, kekik, kimyon, kayısı gibi, üretiminde dünya birincisi ya da üst sıralarda olduğumuz ürünler de var” dedi.

2024 yılının ilk beş ayında, Türkiye’den sonra en çok uyarı alan ülkelerin 167 bildirim alan Çin ve 152 bildirim alan Hindistan olduğuna dikkat çeken Başkan Ali Kopuz, Türkiye’nin hak etmediği bir duruma düştüğüne inandığını belirterek şunları söyledi: “Biz Borsa olarak; toplum sağlığının ve ihracatımızın zarar görmemesi için bu konuyu sık sık gündeme getiriyoruz. Konuyla ilgili yaptığımız son açıklamada, tarımsal desteklerin pestisit testini geçen ürünlere verilmesi gerektiğini belirtmiştik. Bu çağrımızı yineliyoruz.

Ayrıca ihraç edilen tarımsal ürünlerimizin pestisit testinin, alıcı ülke standartlarında ve gönderilmeden önce yapılması da, sorunu doğmadan engelleyecek bir yöntemdir. Öte yandan, pestisit kalıntıları nedeniyle iade edilen ürünlerin, iç piyasada tüketilmemesi için de önlemler alınmalı.”

Gıda ürünlerinin, büyük emek ve yatırım gerektirdiğini hatırlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Tarlalar ekime hazırlanıyor, tohumlar alınıyor, ekim yapılıyor, gübreleniyor, ilaçlanıyor ve nihayet hasat başlıyor… Tüm bu süreçte emeğin yanında, yüksek miktarda tarımsal girdi maliyetleriyle de karşı karşıya kalıyoruz. Çiftçimizin yaptığı harcamaların yanında devletimizin destekleriyle milyarlarca dolara ulaşan bu yüksek maliyeti çöpe atma gibi bir lüksümüz yok.

Üretilen tüm gıdanın üçte birini, kayıp ve israfla zaten kaybediyoruz. Gıda ihracatımızı baltalayan pestisit ise, bir taraftan milli servetimize mal olurken, diğer taraftan Türkiye’nin marka değerini baltalıyor. Pestisit Türkiye için ciddi bir sorun haline gelmiştir ve acilen çözülmelidir” dedi.
 

Bakmadan Geçme