• Haberler
  • Diğer
  • İzmit Körfezi'nden 33 milyon metreküp çamur çıkarılacak

İzmit Körfezi'nden 33 milyon metreküp çamur çıkarılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'İzmit Körfezi'nden 33 milyon metreküp çamur çıkaracağız. Marmara bundan yıllar öncesindeki gibi asli haline yeniden dönecek. Burada hayat yeniden canlanmış olacak. Ne koku kalacak, ne de bizim tehdit olarak gördüğümüz müsilaj bir daha inşallah buralarda görünmeyecek.' dedi.

İzmit Körfezi'nden 33 milyon metreküp çamur çıkarılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kocaeli’nde Marmara Denizi’ne yeniden hayat veren Dip Çamuru Temizliği Projesi’nin uygulandığı İzmit Körfezi’nde incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından açıklama yapan Bakan Özhaseki, Dip Çamuru Temizliği Projesi’nin önemine vurgu yaparak, “Marmara Denizi 7 vilayete sınırı olan bir deniz. 11 bin 500 kilometrekare yüzeye sahip olduğu gibi aynı zamanda çevresinde bulunan 27 milyon insan da Marmara ile ilişki içerisinde. Marmara’dan yılda yaklaşık 40 bin gemi geçiyor. Bu bölge Türkiye'nin belki de can damarı diyebileceğimiz bir bölge. Ticaret olarak, sanayi olarak, finans olarak her türlü Türkiye'nin bağımlı olduğu bir bölgeden bahsediyoruz.” diye konuştu.

Marmara asli haline yeniden dönecek

Bakan Özhaseki, 25 yıl öncesine kadar şu an dip çamur temizliği yapılan alanın kokudan durulamaz halde olduğunu hatırlatarak kirliliğin, tarımsal, evsel ve fabrika atıklarının kontrolsüz şekilde denize dökülmesinden kaynaklandığını belirtti. Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan Gölü’nde de dip çamuru temizliği yaptıklarını hatırlatan Bakan Özhaseki, “Mogan Gölü’nde, temizlenmiş alanda bir müddet sonra yeniden hayatın başladığını, oksijenin bollaştığını, dipteki o canlıların, bitkilerin yavaş yavaş yeşillendiğini ve buna bağlı olarak da yeni balık türlerinin ortaya çıktığına hep birlikte şahit olduk. O yüzden burada çok acil olarak yapılması gereken bu tür bir faaliyete başlamaktı. İnşallah süreç içerisinde birinci etap bitince ikinci etabı başlatacağız. Buradan 33 milyon metreküp çamur çıkaracağız. Marmara bundan yıllar öncesindeki gibi asli haline yeniden dönecek. Burada hayat yeniden canlanmış olacak. Ne koku kalacak, ne de bizim tehdit olarak gördüğümüz müsilaj bir daha inşallah buralarda görünmeyecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak yürüttüğümüz en büyük projelerin başında geliyor. Bu faaliyetleri tavizsiz sürdüreceğiz. Bu ülke bizim, bir tane ülkemiz var. Oranın da asla kirlenmesine izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Bir daha kirletilmemesi için her türlü tedbiri alacağız

Bakan Özhaseki, dip çamur temizliği yapılan alanlarda kirliliğe müsaade edilmeyeceğini vurgulayarak, “Çalışacağız, temizleyeceğiz. Bir daha kirletilmemesi için de elimizden gelen her türlü tedbiri alacağız. Yoksa birileri hoyratça davranacak, kirletecek. Biz geleceğiz, milyarlar harcayacağız bir daha temizleyeceğiz. Böyle bir şey olamaz. Bakanlık olarak çalışma yapılan alanları 7/24 izlediğimiz bir sistem var. Özellikle kirletme istidadı bulunan sanayi kuruluşlarının tamamında gerek bacalarından çıkan atıkları, gerekse dışarıya vermiş oldukları sıvı atıkların tamamını 7/24 takip ediyoruz. Oradaki cezalarımız da çok ağır. Bu denizler bizim. Mavi vatan diye adlandırıyoruz. Seyahat halinde bulunan gemiler dahil olmak üzere karada bulunan ve tarımsal olarak da kullandığımız kimyasal ilaçların bundan sonra denizle kavuşmasını engellemek lazım.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!