- Haberler
- Kahramanmaraş
- Kaçamaz, 'Kahramanmaraş'ta yerinde dönüşüm süreci en az 5 yıl uzatılmalı'
Kaçamaz, 'Kahramanmaraş'ta yerinde dönüşüm süreci en az 5 yıl uzatılmalı'
TMMOB Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, Ekonomi-X Gazetesi'ne verdiği özel röportajda, depremin üzerinden geçen 2,5 yıllık süreci değerlendirerek, yerinde dönüşüm sürecinin önemi ve sürenin uzatılması gerektiğini vurguladı.
Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Kaçamaz, “Devletimiz sağ olsun, TOKİ ve Emlak Konut iş birliği ile şehri yeniden ayağa kaldırmak adına önemli yatırımlar yaptı. Ancak deprem bölgelerinin tam anlamıyla gelişebilmesi için burada yaşayan insanların, ticaretle uğraşanların, müteahhitlerin, mimarların ve mühendislerin de bu sürece aktif olarak dahil olması gerekiyor.” dedi.
Bu kapsamda atılan en önemli adımlardan birinin 750.000 TL kredi ve 750.000 TL hibe içeren Yerinde Dönüşüm Programı olduğunu belirten Kaçamaz, bu programın eski konut stokunun tamamen dönüşmesini hedeflediğini ve büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti. Ancak programın süresinin kesinlikle uzatılması gerektiğini vurgulayan Kaçamaz, hem Kahramanmaraş’ta hem de diğer deprem bölgelerinde dönüşüm sürecinin tamamlanabilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Kaçamaz, geçtiğimiz hafta Hatay’a yaptığı ziyarette benzer süreçlerin yaşandığını gözlemlediğini belirterek, “Bizim Kahramanmaraş’ta 8-9 ay önce yaşadığımız keşmekeş, trafik ve toz bulutu gibi sorunlar hâlâ Hatay’da devam ediyor. Belediyelerin ruhsatlandırma süreçleri tam anlamıyla oturmadığı için yerinde dönüşümle ilgili net anlaşmalar henüz yapılmamış durumda. Bu nedenle, şu an çok az sayıda yerinde dönüşüm ruhsatı alındı ve başvurular sınırlı kaldı. Ancak piyasada yaptığımız görüşmelerde insanların bu programa büyük ilgi gösterdiğini ve başvuruların artacağı yönünde güçlü bir beklenti olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.
Süre uzatılmazsa dönüşüm yavaşlayacak, konut sahibi olmak daha da zorlaşacak
Yerinde dönüşüm sürecinin en az 5 yıl daha uzatılması gerektiğini belirten Kaçamaz, aksi takdirde dönüşüm sürecinin yavaşlayacağını, konut edinmenin günümüzün yüksek maliyetleri nedeniyle daha da zorlaşacağını ifade etti. Mevcut arsa sıkıntısı nedeniyle arsa fiyatlarının artacağını ve bunun enflasyonu olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Kaçamaz, yerel müteahhitlerin, mühendislerin ve mimarların dönüşüm sürecine dahil edilmemesi halinde ciddi bir iş kaybı yaşanacağını belirtti.
Deprem bölgelerinde en büyük risklerden birinin, sadece dışarıdan gelen firmaların inşaat yapması ve şehrin yerel ruhunun kaybolması olduğunu ifade eden Kaçamaz, yerel paydaşların sürece mutlaka dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yerel müteahhitler ve mimarlar sürece dahil edilmeli
Kaçamaz, yerinde dönüşüm sürecinin hızlandırılması ve şehirdeki yaşamın normale dönmesi için yerel müteahhitlerin, mimarların ve mühendislerin bu sürece aktif olarak dahil edilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. İstanbul’daki benzer kampanyalar gibi, yerel teknik insanların desteğiyle dönüşüm sürecinin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebileceğini belirten Kaçamaz, “Eğer bu süreç iyi yönetilir ve süre uzatılırsa, 5 yıl içinde Kahramanmaraş’taki eski konut stokunun %80’i yenilenebilir ve şehir, daha dirençli ve güvenli bir hale gelebilir.” dedi.
Hibe ve krediler güncellenmeli
Sadece sürenin uzatılmasının yeterli olmadığını ifade eden Kaçamaz, aynı zamanda hibe ve kredi miktarlarının da enflasyon karşısında güncellenmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde dönüşüm sürecinin yavaşlayacağını, konut üretiminin azalacağını ve Kahramanmaraş başta olmak üzere tüm deprem bölgelerinde ekonomik ve sosyal sıkıntıların yaşanacağını dile getirdi.
Kaçamaz, “Deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma süreci büyük bir fırsat sunuyor. Ancak bu fırsatın tam anlamıyla değerlendirilebilmesi için yerel paydaşların sürece dahil edilmesi, teşviklerin artırılması ve sürecin uzun vadeli bir plan çerçevesinde yönetilmesi gerekiyor. Kahramanmaraş’ın geleceğini güvence altına almak ve şehri daha dayanıklı hale getirmek için zaman kaybetmeden bu adımları atmalıyız.” Dedi.