• Haberler
  • Gündem
  • Kahramanmaraş Barosu Başkanı Gül: 'Yasal hüküm ihlal edilmiştir'

Kahramanmaraş Barosu Başkanı Gül: 'Yasal hüküm ihlal edilmiştir'

Kahramanmaraş Barosu seçimlerinin İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararı ile ertelenmemesi gerektiğini savunan avukatlar baro önünde bir araya gelerek alınan karara tepki gösterdi. Hazırlanan basın bildiri metnini okuyan Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Muhammet Burak Gül, Yasal hüküm, önce tavsiye genelgesi ile akabinde İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla ve son olarak da YSK kararı ile ihlal edilmiştir dedi.

Kahramanmaraş Barosuna kayıtlı Avukatlar ile birlikte açıklama yapan Başkan Gül konuşmasında: “Baroların Genel Kurul resmi süreçlerinin başlamasından bir gün önce, Sağlık Bakanlığı’nın yazısı üzerine alındığı belirtilen İçişleri Bakanlığı’nın Tavsiye Genelgesi üzerine İl Hıfzıssıhha Kurullarının 02.10.2020 Tarihli kararlarıyla, açıkça yasaya aykırı olarak kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarının 01.12.2020 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiştir. Sonrasında YSK tarafından da 02.10.2020 Tarihli karar ile İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının karar alması halinde baro genel kurullarının yapılamayacağına hükmedilmiştir.

Avukatlık Kanunu’nun 82.Maddesi; Baro Genel Kurullarının son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde toplanacağını düzenlemektedir. Yasal hüküm, önce tavsiye genelgesi ile akabinde İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla ve son olarak da YSK kararı ile ihlal edilmiştir.

1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda, Hıfzıssıhha Kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmamaktadır. Hal böyleyken yasayla getirilen bir düzenlemenin genelge, kurul kararı gibi işlemlerle ortadan kaldırılması açıkça hukuka aykırıdır. Hukuka aykırı olarak alınan Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını dayanak alarak baro genel kurullarını iptal eden ancak aynı kararında siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan ederek virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan Yüksek Seçim Kurulu kararı hakkında ise hukuki bir değerlendirme yapmak maalesef mümkün değildir.

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklandığı tarih olan 10 Mart’tan bu yana aradan geçen sürede, baroları bölme kanunlarından, düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden, mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir “etkinliğin” ertelenmediği ülkemizde baro seçimlerinin ertelenmesi, oy vermek ve baronun organlarını belirlemek yetkisine sahip bütün avukatların iradelerine ipotek koyulması anlamına gelmektedir.

Bu hukuksuzluğa karşı yasal yollara mücadelemizi sürdüreceğimizi bildirmekle birlikte, bu hukuk tanımazlığın seçme ve seçilme hakkını keyfi olarak ortadan kaldırması bakımından hukuk güvenliği ilkesine ve demokrasimize telafisi imkânsız zararlar vereceğini tarih önünde yetkililere bir kez daha hatırlatıyoruz.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme