- Haberler
- Kahramanmaraş
- Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, rakamlarla duyurdu
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, rakamlarla duyurdu
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde su ürünleri sektöründe önemli başarılar elde edildiğini duyurdu. Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir tarafından yapılan açıklamaya göre, il sınırlarında faaliyet gösteren 68 işletmeye yetiştiricilik onayı verilmiş durumda. Bu işletmelerde yıllık olarak 17.500 ton alabalık üretimi gerçekleştirilirken, yaklaşık bin kişiye istihdam sağlanıyor.
2023 yılında Kahramanmaraş'tan başta Rusya ve Almanya olmak üzere 21 ülkeye 4 bin ton su ürünleri ihracatı yapıldını ve bu ihracattan 25 milyon dolar gelir elde edildiğini söyleyen İl Müdürü Ramazan Bilir ayrıca, iç piyasada da Adana, Ankara, Kayseri, Osmaniye gibi illere 300 milyon Türk Lirası değerinde balık satışı yapıldığını söyledi.
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, yaptığı açıklamasında, “Balıkçılık kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak; İlimiz sınırlarında 68 işletmeye yetiştiricilik onayı verilmiştir. Bu işletmelerde yıllık 17.500 ton alabalık üretimi yapılmakta ve buna bağlı olarak yaklaşık 1.000 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Ayrıca 2023 yılı içerisinde ilimizden, başta Rusya ve Almanya olmak üzere 21 Ülkeye 4.000 ton su ürünleri ihracatı gerçekleşmiştir. İhracat sonucu 25 milyon dolarlık gelir elde edilmiş olup, Adana, Ankara, Kayseri, Osmaniye gibi illere ve iç piyasamıza da 300 milyon Türk Lirası değerinde balık satışı yapılmıştır. 2024 yılı içerisinde ise ihracat yaptığımız ülkelerin sayısını 25’e çıkarırken yılın ilk yarısında yaklaşık 3.000 ton alabalık ve Türk somonu ihracatı gerçekleşmiştir. Dünyanın dört bir tarafına gönderilen bu alabalık ve Türk somonu dediğimiz somon balıklarından 2024 yılında yaklaşık 35 milyon dolar ihracat geliri hedeflenmektedir.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak zengin su kaynaklarımızın sürdürülebilir şekilde işletilmesi hedeflenmekte ve üreticilerimizi bu doğrultuda yönlendirmekteyiz.
Ayrıca, Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında; Adana Seyhan Su Ürünleri Üretim Tesisi Müdürlüğünde üretilen sazan balığı yavrularından, İlimizin su kaynaklarının balıklandırılması maksadıyla, ilimize 916.000 adet yavru sazan balığı tahsis edilmiştir.
11-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan balıklandırma programında; İlimiz genelindeki 7 adet baraj gölüne, 916.000 adet yavru sazan balığı bırakılarak, halkımızın kaliteli bir protein kaynağı olan balık tüketimine özendirilmesi ve amatör olta balıkçılığının gelişmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Bu program doğrultusunda; Onikişubat İlçemiz sınırları içerisindeki Menzelet Baraj Gölü’ne, bugün itibariyle 350.000 adet yavru sazan balığı bırakılarak balıkların doğal ortamına kavuşması sağlanmıştır.” İfadelerine yer verdi.