Kahramanmaraş'ın depremselliği KSÜ'de masaya yatırıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kahramanmaraş'ın sorunlarına yönelik paydaş kurum ve kuruluşlarla yaptığı çalışmalar neticesinde öncelikli sorunları belirleyerek çözüm odaklı projelere imza attı. Bu kapsamda başvurusu yapılan, yürütülen ve tamamlanan projelere ilişkin Kahramanmaraş il protokolüne bilgilendirme sunumu yapıldı.

Bilgilendirme toplantısı; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fırat Görgel, Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal, Kahramanmaraş Kuyumcular Odası (KAMKOB) Başkanı Hacı Mustafa Öz, üniversite üst yöneticileri ve akademisyenlerin katılımıyla KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı. göreve geldikleri ilk günden itibaren şehir ve ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayacak ve sorunlara çözüm önerisi getiren projelere odaklandıklarını ve bu yönde akademik çalışmaları desteklediklerini belirten Rektör Can, “Kahramanmaraş’ın öncelikli sorunlarını kurum-kuruluş ve STK’larla yapılan görüşmeler neticesinde tespit ederek, öncelikli sorunlara çözüm önerileri getiren projeler hazırladık. Bugün bu projelerden birkaçının durumuna ilişkin bilgilendirme yapıyoruz. Belirlediğimiz sorunlara çözüm önerisi getiren akademik çalışmaları ve projeleri destekliyor ve teşvik ediyoruz. İnşallah bu yöndeki çalışmalar önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir.” dedi.

Yürütülen ve tamamlanan projeleri sahiplenen ve destekleyen devlet büyüklerine şükranlarını sunan ve emeği geçen herkese teşekkür eden Rektör Can, “Ülkemiz ve Milletimize hak ettiği hizmeti sunmak hepimizin ortak hedefidir. Hep birlikte daha güzel işlere imza atmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından projelere ilişkin bilgilendirme sunumlarına geçildi.

Kahramanmaraş’ın Depremselliği ve Bu Konuda İlimizde Yapılan Çalışmalar

Toplantı kapsamında ilk sunumu KSÜ Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop yaptı.

Kahramanmaraş’ın depremselliği ve bu kapsamda KSÜ Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, “Doğu Anadolu Fay Zonu'nun Gölbaşı-Türkoğlu Segmentinin Paleosismolojik Özellikleri Projesi” ve “Kahramanmaraş Fay Zonu’na Ait Diri Fayların Aktif Tektonik ve Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi” hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dr. Öğretim Üyesi Kop, Doğu Anadolu Fay Zonu Gölbaşı-Türkoğlu Segmentinin 507 yıldır deprem üretmediğini ve enerji topladığını hatırlatarak bu segment 7.4’ün üzerinde deprem üretebileceğine dikkat çekti.

Şehrin içerisinden geçen Kahramanmaraş Fay Zonu’nun yerinin tam olarak belirlenerek 1/1000 ölçekli haritaya aktarılması için Onikişubat Belediyesi ile ortak çalışma yürüttüklerini ve 45 noktada açılan hendeklerle fayın yerini net olarak tespit ettiklerini ifade eden Kop, diğer ilçelerle de bu kapsamda çalışma yürüteceklerini söyledi.

Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop sunumunun ardından katılımcıların konuya ilişkin sorularını da cevaplandırdı.

Yapı Güvenliği Bağlamında İlimizde Yapılan Çalışmalar

KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Köse de “Yapı Güvenliği Bağlamında Kahramanmaraş’ta Yapılan Çalışmalar” hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

2018’de yürürlüğe giren Türkiye Bina ve Deprem Yönetmenliği kriterleri doğrultusunda Kahramanmaraş’taki birçok yapıyı incelediklerini belirten Prof. Dr. Köse, kriterleri sağlamayan yapılar hakkında güçlendirme veya yıkım işleminin gerçekleştirilmesi yönünde rapor hazırladıklarını söyledi.

Öncelikli olarak olası afet riski sonrası sağlık hizmetinin aksamadan yürümesi için hastane binalarındaki denetimleri gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Köse, diğer hizmet binalarına ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Mehmet Metin Köse sunumunu tamamladıktan sonra protokol üyeleri ve katılımcıların konuya ilişkin sorularına da cevap verdi.

Kahramanmaraş Metal Mutfak Eşyası AR-GE ve Tasarım Merkezi

Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliği Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ÜSKİM) Kalite Yönetim Birimi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Ceyhan ise Kahramanmaraş Metal Mutfak Eşyası AR-GE ve Tasarım Merkezi projesinin güncel durumuna ilişkin bilgi verdi.

Kahramanmaraş’ın çelik mutfak gereçleri, yanmaz yapışmaz tava, alüminyum mutfak gereçleri ve aksesuar zücaciye üretiminde ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığının altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Ceyhan, Kahramanmaraş Metal Mutfak Eşya Test Analiz ve Ar-Ge Merkezinin sektöre önemli katkılar sağlayarak test ve analize harcanan yılda 250 bin doların ülke ekonomisine kazandıracağını söyledi.

ÜSKİM’de çok sayıda analizin başarıyla yapıldığını hatırlatan Dr. Öğretim Üyesi Cayhan, projeye gerekli desteğin sağlanmasıyla birlikte ÜSKİM’in mevcut altyapısını güçlendirerek metal mutfak eşyası sektörünün ihtiyaçlarına cevap veren analizleri de yapabileceklerini belirtti.

Geçmişten gelen zanaatkârlık kültürüne sahip olan Kahramanmaraş metal mutfak eşyası sektörünün merkezde yapılacak çalışmalarla güç kazanarak yeteneğini artıracağına ve kompleks bir yapı ile dünyanın üretim ve ihracat üssü haline geleceğine dikkat çeken Ceyhan, “Bu sayede Türkiye, metal mutfak eşya sektöründe, nitelikli sürdürülebilir üretim ve küresel anlamda önemli bir yol kat etmiş olacaktır.” dedi.

‘KSÜ 3D Modelleme ve Tasarım Merkezi’ ‘Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Merkezi’

KSÜ Sosyal Bilimler Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Alaaddin Gündeş ise büyük çabalar neticesinde faaliyete geçirilen KSÜ 3D Modelleme ve Tasarım Merkezi ile yakında tüm hazırlıkları tamamlanarak açılışının gerçekleştirilmesi planlanan Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Merkezinin (Altın Şehir) proje süreçlerine ilişkin bilgilendirme sunumu yaptı.

KSÜ, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve KAMKOB ortaklığında yürütülen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA)  destekli 3D Modelleme ve Tasarım Merkezine 1 milyon 700 bin lira yatırım yapıldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Gündeş, ilerleyen süreçte üniversite bütçesinden 2 milyon 400 bin lira aktarılarak 1200 metrekare kapalı alana sahip binanın tamamlandığını söyledi.

Avrupa Birliği IPA II kapsamında desteklenen KSÜ, KMTSO ve KAMKOB ortaklığı ile yürütülen ‘Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Merkezi’ projesinin ise 3,8 milyon Euro bütçe ile faaliyete geçirildiğini ifade eden Gündeş, Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Merkezi Projesinin AB IPA II kapsamında en hızlı ilerleyen proje olduğunu vurguladı.

‘Altın Şehir’ içerisine, değerli ve yarı değerli mücevher taşlarının analizini yaparak sertifika verebilecek niteliğe ve en son teknolojiye sahip uluslararası akredite bir ‘Gemoloji Laboratuvarı’ ve Darphane onaylı ‘Altın Ayar Evi’ kurulmasının hedeflendiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Gündeş, projenin Türkiye'de kuyumculuk sektöründe imalat yapan KOBİ'lerin küresel değerler zincirindeki yerini üst sıralara çıkaracağını söyledi.

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz de söz alarak ‘Altın Şehir’ proje sürecinin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Yapılan bilgilendirme sunumlarının ardından TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör değerlendirme konuşması yaptılar.

Toplantıda Kahramanmaraş adına çok önemli konuların ele alındığının altını çizen Celalettin Güvenç, asla ihmal edilemeyecek bir deprem gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuzu hatırlatarak, denetim noktasındaki çalışmaların hassasiyetle yürütülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kahramanmaraş’ın öncelikli sorunlarının kurumlar arası işbirliğini güçlendirerek koordinasyonla çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden Güvenç, deprem konusunda farkındalık ve duyarlılığın arttırılarak bu konudaki çalışmaların ivedilikle tamamlanması gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren sektörlere markalaşma, tasarım ve analiz konularında katma değer oluşturacak projelerde emeği geçen herkese teşekkür eden Güvenç, ilerleyen dönemde yeni güzel projelerin paylaşılması temennisini iletti.

Konuşmasının sonunda Kahramanmaraş’ta belediyeler öncülüğünde yürütülen öğrencilere tablet kampanyasına işadamlarının desteğini beklediklerini belirten Güvenç, “Kahramanmaraş’ımızda tabletsiz öğrenci kalmasın.” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise KSÜ’ye Kahramanmaraş’ı ilgilendiren konularda kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve çözüm noktasındaki gayretleri için teşekkür etti.

Ülke olarak afet riski konusunda ciddi mesafeler kaydettiğimizi fakat hala tamamlanması gereken noktaların bulunduğuna dikkat çeken Güngör, bu konuda ülkemizde, belediyelerimizde ve vatandaşlarımızda önemli bir bilinç oluştuğunu söyledi.

Deprem ve afet riski konusunda mevzuattaki değişikliklerle önemli yol kat edildiğini ifade eden Güngör, “Denetim mekanizmalarını güçlendirmek sorunları önemli ölçüde ortadan kaldıracaktır.” şeklinde konuştu. 

Sektörlerin güçlendirilmesi yönündeki AR-GE ve destek çalışmalarının aynı titizlikle yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Güngör, “Belediyeler olarak bu alanlarda altyapı çalışmalarına her türlü desteği veriyoruz ve destek vermeye devem edeceğiz.” dedi.

Cahit Zarifoğlu Konferans Salonundaki toplantının tamamlanmasının ardından KSÜ Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, protokol üyeleri ve katılımcılara paleosismolojik çalışmalara ilişkin sahada kısa bir bilgilendirme gezisi yaptı.
 

Bakmadan Geçme