Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünden gerçeği aratmayan tatbikat

Kahramanmaraş Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü Arslanbey Yangın İlk Müdahale Ekip Binası'nda orman yangını tatbikatı gerçekleştirildi. Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Orman yangınlarıyla mücadele konusunda gerekli tüm tedbirleri aldıklarını ve hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Koç, Bölgede bu yıl İHA’ların 24 saat boyunca gözetleme yapacağını ve yangına erken müdahale konusunda kendilerine yardımcı olacağını belirtti. 

Her yıl kentte Orman Bölge Müdürlüğü’nce yapılarak geleneksel hale getirilen yangın tatbikatı, bu yıl da 2021 yangın sezonu itibariyle gerçeği aratmayacak şekilde yapıldığı hatırlatan Koç, İlk olarak basın mensupları ile Arslanbey Yangın Ekip Binası’nda bir araya geldiklerini ifade etti.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Koç, tatbikat ile ilgili basın mensuplarına ön bilgi verdi.

Daha sonra davetliler arasında bulunan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Erol Özkan, Arslanbey Yangın Ekip Binası’nda kahvaltı sonrası incelemelerde bulundu.

Vali Yardımcısı Özkan, “Yangınla mücadele 12 ay boyunca sürüyor. Ama 4 ayımız özellikle yangın açısından risklidir. Biz Haziran ayından itibaren her türlü önlemimizi aldık. Teknik donanımımız yerindedir. Kahramanmaraş olarak şanslıyız. Müdürümüzün de belirttiği gibi yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Dolayısıyla insan kaynaklı yangını önlemenin en temeli de insanları bilinçlendirmek. Yangınlarımızın neredeyse yüzde 40’ı Ahır dağındaki yangınlardan oluşuyor. Geçen yıl şanslıydık çok fazla alanımız yanmadı.”  Dedi. 

Yangın mevsiminin 1 Haziran itibariyle başladığını dile getiren Koç: “Şu ana kadar ciddi bir yangın geçirmedik. Hazırlıklarımıza 12 ay boyunca devam ediyor. Bu yıl hem yol bakımlarımızı hem havuz bakımlarımızı hem diğer bakımlarımızı yangınla ilgili olan tüm hazırlıklarımızı yaptık. Tabii temennimiz 2021 yılının yangınsız bir yıl olmasıdır. Biliyorsunuz yangınlarımızın yüzde 90’ı insan kaynaklı oluyor. Bu yıl aynı zamanda kırsal mahallelerimizde her akşam ilgili işletme şefliğimizin sınırlarındaki köylerde bilgilendirme toplantıları yapacağız. Biz pandemi sürecinin olmasına rağmen bu yılda okullarda çocuklarımıza eğitim verdik. Geçen yıl tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yangınlar çok oldu. Bu yılda havaların sıcak ve rüzgarlı geçeceği konusunda tahminler var. Bu yıl bizim açımızdan zor bir yıl olacak. Şu sıralar hayatın normalleşmeye başlamasıyla birlikte vatandaşlarımız kendini doğaya bırakmaya başladı. Bizde bunu doğal karşılıyoruz ama bizim tek istediğimiz vatandaşlarımızın dikkat etmeleri. Vatandaşlarımızdan ormanda ateş yakmamalarını istiyoruz.

Şu anda Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangına ilk müdahale süremiz 14 dakika civarındadır. Biz bunu daha aşağılara çekmeye çalışıyoruz. İstatistik verecek olursak, 2016’da 75 yangınımız oluşmuş, 2017’de 43, 2018’de 47, 2019’da 55, 2020 yılında da 93 yangınımız olmuş. Hava ve iklim koşulları çok önemlidir. Orman Bölge Müdürlüğümüz olarak yangına hassas bir coğrafyadayız. Müdürlük olarak Orman yangınlarında etkili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Orman yangınlarıyla hem havadan, hem karadan, teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ediyoruz.

Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 533 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 74 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 7 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturuyor. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde yangınları erken fark edebilmek ve anında müdahale gerçekleştirmek için 16 yangın gözetleme kulemiz de personellerimiz tarafından nöbet tutulmakta ve ayrıca bu yıl ilk kez Bölge Müdürlüğümüz Antakya orman işletme müdürlüğümüz sınırları içerisinde 4 adet insansız yangın gözetleme kulesinin kurulumu yapılarak gözetleme faaliyetlerine başladık.

Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarına havadan da müdahale etmek için 2 adet yangın söndürme helikopteri 1 adet anfibi uçak bulunmaktadır.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!