- Haberler
- Kahramanmaraş
- Kahramanmaraş'ta 9 bin 76 konut ve iş yerinin temeli atıldı
Kahramanmaraş'ta 9 bin 76 konut ve iş yerinin temeli atıldı
Şehir buluşmaları kapsamında Kahramanmaraş'a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem konutlarını bitirip afetzedeler içinde huzurla oturuncaya kadar bölgede olacaklarını ifade etti.
6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş kent merkezine ilk temel atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantı ile katıldığı törende konuşan Bakan Özhaseki, “devlet millet el ele, yürütülen çalışmalarla depremzedeler için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferans bağlantısıyla katıldığı ve içerisinde hayırseverlerin de konutlarının bulunduğu Kahramanmaraş Kentsel Dönüşüm projesin temel atma törenini gerçekleştirildi. Kahramanmaraş merkezinde 9 bin 76 konutun temeli atıldı.
Bakan Özhaseki, konuşmasında: “Yaklaşık 1 milyon 905 bin kardeşimiz şu anda evlerinden uzakta. Çadır kentlerde çok az insan var ama 80 bine yakın depremzede kardeşimiz yurtlarımızda, sosyal tesislerimizde, 70 bin civarında kardeşimizle konteyner kentlerde kalıyor. 320 bin ailemize de kira yardımında bulunuyoruz. Bu kardeşlerimiz zor şartlarda dışarıda, konteynerlerde, çadır kentlerde veyahut da misafir ettiğimiz yerlerde kalırken emin olun bizim gözümüze uyku girmiyor. Bakanlık olarak, hükümet olarak bizim birinci işimiz, bu bölgelerde bir an önce sağlıklı konutlar yapmak, sonra da depremzede kardeşlerimizi bu konutlara aktararak onların huzur içerisinde oturmalarını sağlamak. Kolay değil, yüz binlerden bahsediyoruz. Söylemesi ne kadar kolay 850 bin diyorum değil mi? 850 bin. Tam 5 şehrin yeniden sıfırdan yapılması demek. Maddi değer olarak sorarsanız 100 milyar doları geçiyor, bunca yokluk içerisinde bütün bunların altından inşallah kalkacağız.
180 bin konutun ihalesini yaptık. Hatırlarsınız bu bölgelerde, fay hatlarının geçtiği yerlerde yapı yasağı gelmişti. Onu biraz belki de ilk günlerin sıcaklığıyla bilim adamları geniş tutmuşlardı. Şehrimizin en merkezindeki yapıyı yasaklı hale getirmek o şehrin bir noktada ölüm fermanını imzalamak gibi olur. Bilim adamlarımız yeniden çalıştılar, aylardır çalışırlar. En sonunda dediler ki şehrimizin merkezini biz imara açabiliriz. Ancak fay hatlarının ve fay kırıklarının olduğu yerlerde değil. 60 metre civarında orada bir boşluğun bulundurulması mecburi. Çünkü fay kırıklarının üzerine çelik bile evler inşa etseniz aşağıdan öyle bir enerji vuruyor ki o sizin yaptığınız evi yerle yeksan ediyor. Buralarda doğru. Biz fay kırıklarının olduğu yerde, fay hatlarının olduğu yerde 60 metre genişliğinde bir fay hattını boş bırakacağız. Buradaki vatandaşlarımızın haklarını da şimdi bu inşaatlarını yaptığımız yerlerden rezerv alanlardan vereceğiz.” İfadelerine yer verdi.