- Haberler
- Kahramanmaraş
- Kahramanmaraş'ta çiftçilere 57 Milyon TL hibe desteği
Kahramanmaraş'ta çiftçilere 57 Milyon TL hibe desteği
Kahramanmaraş'ta Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında makine ekipman, uzman eller ve bireysel sulama sistemleri dağıtım töreni düzenlendi. Proje kapsamında Kahramanmaraş'ta çiftçilere yaklaşık 57 Milyon TL hibe ödemesi yapılacak.
2022 yılı Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Makine, Ekipman, Altyapı ve Ekonomik Yatırımlar Hibe Desteğinde Kahramanmaraş’ta toplam 815 çiftçiye 40 milyon 495 bin 480 TL, Bireysel Sulama Sistemleri Hibe Desteğinde 287 proje için 13 milyon 639 bin 662 TL ve Uzman Eller Projesinde 36 proje için 3 milyon 600 bin 000 TL hibe desteği ödemesi yapılacak.
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen programa Vali Ömer Faruk Coşkun, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Başkanı Av. Fırat Görgel, AK Parti Milletvekili Ahmet Özdemir, İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, STK Temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda projeleri onaylanan çiftçilere çekleri takdim edildi.
Programda konuşan Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Bilir: “Bakanlık olarak kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulmasını, geliştiren yeni teknolojilerin çiftçilerimiz tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, sulanabilir alanlarının basınçlı sulamaya açılarak verimin arttırılması, su israfının önüne geçilmesi ve eğitim ve iş gücünün tarlaya ahıra yönlendirilmesi amacıyla kısa kalkınma hibe destekleri vermekteyiz. Bu kapsamda 2006-2020 yıllarında 5 bin 750 çiftçimize 182 milyon hibe ödemesi yapılmıştır. 2022 yılında ise 287 çiftçimize bireysel sulamayla yaklaşık 14 milyon TL hibe desteklemesi yapılacaktır. Kahramanmaraş bireysel sulamada 8’inci sırada yer almaktadır. Uzman üreticilerimize 3 milyon 600 bin TL hibe ödemesi yapılacaktır. Bu desteklerde Türkiye’de 5’inci sırada yer almaktayız. Ekonomik yatırımlar ve alt yapı projeleri kapsamında 45 milyon TL’lik bir yatırımla 1200 çiftçimize ödeme yapacağız. Bu konuda ilimiz Türkiye 3’üncüsüdür.” İfadelerine yer verdi.
Milletvekili Özdemir, programda yaptığı konuşmasında: “Tarım İl Müdürlüğümüz bir süredir Ramazan beyle birçok etkinliğe, çiftçilerimize destek olacak birçok organizasyona imza atıyor. Bu nedenle kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Tarım Bakanlığımız belli bir süredir tarım politikalarımızda ciddi değişiklikler yaptı. Biliyorsunuz çiftçilerimiz bu işin içindesiniz zaman zaman tarım bakanlığı bazı destekler açıkladı. Ancak en büyük değişim ve destek açıklaması buğday fiyatlarından sonra yapılmıştı. Yani bundan sonra çiftçimizin üretimine destek olmanın ötesinde malına alım garantisi vererek üretimi teşvik edeceğiz diye tarım politikasında değişikliklerde bulunduk. Bu değişikliklere de buğdayla başladık. Önümüzdeki yıl bütün ürünlerde bu değişikliği uygulayacağız. Çünkü patlıcanın en makul seviyede olması gereken zamanda kara borsacıların fiyatını arttırmasına izin vermemek için bu değişimi yapacağız. Bundan sonra Türkiye’de patlıcan ne kadar üretilecek, buğday ne kadar üretilecek, ayçiçeği ne kadar üretilecekse bunların hepsini bileceğiz. Niye bileceğiz biliyor musunuz? Çünkü onlara Tarım Bakanlığımız alım garantisi verecek. Diyecek ki Trakya’da, içanadolu’da siz ayçiçeği üretin biz size alım garantisi veriyoruz. çiftçimizin en korktuğu şey ne ürününün tarlada kalması. Yani para etmemesi çiftçimizin ürününün para ettiğini ve tarlada kalmadığını bilirse her yıl aynı ürünü üretir. Her yıl aynı ürünü ürettiğinde de biz her yıl Türkiye de ayçiçeğinin ne kadar üretildiğini biliriz. Biz bunu bildiğimiz zamanda ani fiyat artışlarına ve düşüşlerine meydan vermemiş oluruz.
Yaptığımız tarım politikasıyla Türkiye’nin tarım haritasını çıkartacağız. Şuanda tarım bakanlığımız bunun üzerine çalışmalar yapmakta. Yılsonuna kadar hayata geçecektir. Bu harita sayesinde her üreticiye en uygun üretim modeli neyse o tavsiye edilecek ve onu teşvik edecektir. Böylece Türkiye’de bir daha ürün sıkıntısı yaşamayacağız. Dışarda bir ürün ithal etmemiz gerektiğinde ne almamamız gerektiğini de bu sayede bileceğiz. Dolayısıyla bu yeni tarım politikası yüz yıllarca geçerli olacak çiftçimizi ve ülkemizin tarım politikasını da geliştirecek bambaşka bir seyirdir. Bu yenilikleri bize sağlayan Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin ufkudur. Sayın Bakanımıza ve ekibine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bugün yine o sonuçlardan bir tanesiyle gündemdeyiz. Üreticimize teşvik ve ekipman yardımı yapıyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.
Kahramanmaraş Valisi Coşkun ise yaptığı konuşmasında: “Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında yapılan bu programın ilimize, üreticilerimize, çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Tabi ki beklentimiz verilen desteklerle birlikte ilimizdeki üretim hacminin artması ve üretimde verimliliğin artması. İnşallah bu doğrultuda ilimizdeki bu potansiyel verilen bu desteklerle birlikte artacaktır. Bu desteklerin hayata geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.
Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.