Kahramanmaraş'ta domates güvesine karşı feromon tuzaklar kuruldu

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Elbistan ilçesinde 2 bin dekar alanda domates güvesine karşı feromon tuzaklar kuruldu.

Yaklaşık 2 bin dekar alanda sofralık ve salçalık domates ekimi yapılmakta olan Elbistan’da İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe genelinde üreticileri Domates Güvesi tehlikesinden korumak ve ilaçlamayı planlamak amacıyla belirli mahallelerde ikişer adet feromon tuzakları kurdu.

Domates güvesinin tanımını yapan İlçe Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada: “Domates Güvesi Kelebeği, ince uzun vücutlu, 6-7 mm boyundadır. Antenleri iplik şeklindedir. Grimsi kahverengi olan ön kanatlar üzerinde irili ufaklı siyah benekler bulunur. Bir dişi kelebek yaşam süresince 120-260 adet yumurta yapar ve sadece olgun domatese değil bitkinin her tarafına yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larva, bitkinin büyüme uçlarında, yaprak, meyve, sap ve gövdede galeriler açarak beslenir. Larvanın meyvede açtığı galerilerin görüntüsü düzensizdir, galeriler meyvenin her tarafında görülebilir. Yoğun populasyonlarda domateste %100’lere varan ürün kaybına sebep olabilir.

Elbistan İlçe Müdürlüğümüz, üreticilerimizin domates güvesinden zarar görmemesi ve bereketli bir hasat dönemi geçirebilmeleri için Domates Güvesi ile mücadeleye önem vermektedir. Mücadele yöntemleri ve kullanılması gereken ilaçlar hakkında bilgi almak isteyen tüm üreticilerimizin İlçe Müdürlüğümüze başvurmaları gerekmektedir.” İfadelerine yer verildi.
 

Bakmadan Geçme