• Haberler
  • Kahramanmaraş
  • Kahramanmaraş'ta düzenlenen 3'üncü Uluslararası Afet Kongresinde 108 bildiri yayımlandı

Kahramanmaraş'ta düzenlenen 3'üncü Uluslararası Afet Kongresinde 108 bildiri yayımlandı

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) ve ASES Kongre iş birliği ile düzenlenen III. Uluslararası Afet Kongresi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle başladı.

Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan’dan 73 üniversite ve kamu kurumundan 202 bilim insanı ve araştırmacının 108 bildiri ile katılım gösterdiği kongrede, afet riski ve afet sonrası yapılması gerekenlere yönelik atılması gereken adımlar, 3-6 Şubat tarihleri arasında yüzyüze ve çevrimiçi gerçekleştirilecek oturumlarda ele alınacak.

Kongrenin açılışında konuşan KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İnsan var olduğu sürece afetlerin de olacağını dile getiren Prof. Dr. Bakan, önemli olanın afetlere hazırlık, afet anında ve sonrasında neler yapılması gerektiği noktasında toplumsal farkındalığın oluşturulması olduğunu belirtti. Bu nedenle 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünün öncesinde düzenlenen bu kongrede “Afet” temasının işlendiğini kaydeden Rektör Bakan, şöyle konuştu: “Gerçekten tarihin en yıkıcı depremlerinden biriyle karşılaştık. Binlerce insanımızı kaybettik, 10 şehrimiz çok büyük tahribat aldı. Yüzbinlerce ev ve iş yeri yıkıldı. İnanın yaşadığımız afetin büyüklüğü noktasında bazı şeyleri daha yeni yeni idrak ediyor, bizlerde yarattığı travmayı atlatmaya çalışıyoruz. Fakat şunu gururla ifade etmeliyim ki, çok güçlü bir devletimiz ve alicenap bir milletimiz var. Bu büyük afetin yaraları geride kalan iki yıl içerisinde çok büyük oranda sarıldı ve sarılmaya devam ediyor. Biz de üniversite olarak bu inşa sürecinde üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. İşte bugün de bu bilimsel çalışmaların bir parçası olarak ASES Kongre işbirliğiyle III. Uluslararası Afet Kongresi’ne ev sahipliği yapıyoruz. Kongremize, Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan’da bulunan 73 üniversite ve kamu kurumundan 202 bilim insanı ve araştırmacı, 108 bildiri ile katılım gösteriyor. Alanında uzman bu hocalarımızın yaptığı bilimsel çalışmalardan oluşan bildirilerin, 30 tanesi yüz yüze gerçekleştirilecek oturumlarda, 78 tanesi ise çevrim içi gerçekleştirilecek oturumlarda sunulacak. Bu birbirinden değerli çalışmaların afet araştırmalarına katkı sunacağına yürekten inandığımı ifade etmek istiyorum. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma, ASES Kongreye, kongremize katkı sunan Büyükşehir Belediyemize şükranlarımı sunuyorum.”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici ise afetler karşısında atılması gereken adımlar noktasında toplumsal bilincin önemine değindi. Bu anlamda III. Uluslararası Afet kongresini önemsediğini belirten Debgici, şöyle konuştu: “Tabi ne yazık ki ülkemizde deprem, yangın ve sel gibi afetlerle karşılaşmaktayız. Belki bu kongre depremi önceleyecek ama tüm bu afetlerde nasıl hareket etmemiz gerektiği konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmalıyız. Örneğin bir selde nasıl davranmamız gerekiyor, maalesef yine geçtiğimiz günlerde Bolu’da bir facia yaşadık, bir yangında nasıl davranmamız gerekiyor, tedbirler ne olmalı, denetlemeler ne sıklıkla gerçekleşmeli bunları ciddi şekilde ele almalıyız. Hatırlarsınız depremden önce Süleyman Soylu’nun önderliğinde bütün illerde bir tatbikat oldu. ‘Çök, kapan, tutun.’ Deprem oldu, kaçımız bunları yaptık bilmiyoruz. Örneğin hiç birimizin evinde deprem çantası yoktu. Dolayısıyla bu bilinci yani afetler karşısında neler yapılması gerektiğini en küçüğümüzden en büyüğümüze aşılamamız ve tatbik etmemiz gerekiyor.”

Şubat ayının Kahramanmaraş için taşıdığı tarihsel öneme de değinen Debgici, “En mutlu günümüz 12 Şubat’tı. Maalesef en kederli günümüz de bir başka Şubat gününe, 6 Şubat’ta yaşandı. Ancak ecdadımız nasıl bir azim ve kararlılıkla bu şehri kurtardıysa, bizler de bu şehri aynı ruh ve heyecanla yeniden ayağa kaldıracağız” diye konuştu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Tuba Köksal’da kongrenin önemine değinerek katkı sunan araştırmacı ve bilim insanlarına teşekkür etti. 6 Şubat Depremlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Köksal, devletin tüm kurumlarıyla milletin ise gönül seferberliğiyle bu afetin altından kalktığını söyledi. Köksal, şöyle devam etti: “Şimdi baktığımızda normal bir şeymiş gibi geliyor. Ancak şunu belirtmeliyim ki hiçbir milletin üstesinden gelemeyeceği bu büyük yıkım ve felaketin üstesinden geldik. O ilk günü hatırladığımızda bu gün geldiğimiz noktayı hayal bile edemezdik. Bugünleri gördük. Daha da ilerisini göreceğiz inşallah. Allah nasip ederse birkaç yıl sonra bugün konuştuğumuz hiçbir meseleyi konuşmayacağız.”

Sahada karşılaştığı durumlara ilişkin görüş ve önerilerini de dile getiren Köksal, “Tabi bizler daha çok şehrin imar ve inşasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Kıymetli akademisyenlerimizin yapmaları gereken de bir çok çalışma var. Örneğin pek çok ampute olmuş gencimiz var. Bunlar sadece ailelerini ve yakınlarını kaybetmedi, beden bütünlükleri de gitti. Bir taraftan da bunlarla baş etmeye çalışıyorlar. Bu yönde de çalışmalar yapılmasını istiyorum. Bu konuda yapılacak çalışmaların çok kıymetli olacağını düşünüyorum. Bizler de bu yönde atılacak çalışmalara elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Beşen ise afetlerin dünya tarihi boyunca büyük yıkımlar yaratan, toplumların direncini, dayanışma gücünü ve yeniden inşa etme kabiliyetini sınayan önemli hadiseler olduğunu belirtti. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinin yarattığı olumsuz etkilerin de devlet ve millet birlikteliğiyle ortadan kaldırıldığını vurgulayan Beşen, şöyle konuştu: “Bizler de bu inşa sürecinde tüm paydaşlarımızla birlikte hareket ettik. Devletimiz, yerel yönetimler, müteahhitler, mühendisler, sağlık çalışanları, gönüllüler ve vatandaşlarımız büyük bir dayanışma örneği sergileyerek şehrimizin yeniden inşa edilmesinde önemli bir rol üstlendiler. Bu sürecin her aşamasında, sadece binaların değil, insanların psikolojik iyileşmesinin de önemini unutmadan çalıştık. Bundan sonraki süreçte de afetlerin etkisini en aza indirmek, can kayıplarını azaltmak, halkın bilinçlenmesini sağlamak için, afete dayanıklı binaların inşa edilmesi, altyapıların güçlendirilmesi, eğitimlerin ve tatbikatların düzenlenmesi gibi alanlarda yapılacak çalışmalar çok büyük önem taşımaktadır. Bu kongre de tam olarak bu tür konuları ele almak, tecrübelerimizi paylaşmak ve çözüm önerileri geliştirmek için fırsattır. İstiklal Üniversitesi’ne bu kongreye ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.”

Kongre Bilim Kurulu adına konuşan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Talas da 6 Şubat depremlerinin yıkıcılığına vurgu yaptı. Kavşak bir noktada bulunan Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin en uzak noktaları bile etkilediğini ifade eden Talas, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu tür afetler; deprem, yangın, sel altta medeniyeti bırakıyor. İnsanlar antropolojik olarak hayata yeniden sıfırdan başlıyor. Deprem bölgesinde olanlar zengin, fakir ayrımı olmaksızın herkes bilfiil etkilendi. Herkes yemek ve çorba sırasına girmek zorunda kaldı, herkes çadırda konaklamak zorunda kaldı. Fakat el birliği ile bu zorlukları aştık. Bugün bu kongre ile de afetler karşısında yapmamız gerekenleri bilimsel yönleriyle ele alıyoruz. Bu farkındalık oluşturacak etkinliğe imza atmak da gerçekten kolay değil. Dolayısıyla bizlere ev sahipliği yapan, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Bakan hocamıza ve ekibine, ASES Kongreye şükranlarımı sunuyor, tebrik ediyorum.”

Depremde hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim Tilaveti’nin de gerçekleştirildiği kongre açılışında, yine deprem şehitleri anısına KİÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan kısa film gösterimi sunuldu. Kongrenin “Afetlerin Toplum Üzerindeki Etkileri” başlığıyla gerçekleştirilen açılış panelinde ise Doç. Dr. Melike Somuncu’nun oturum başkanlığında Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Kocataş, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Kara ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Cengiz Şahin tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

Kongrenin ikinci panelinde ise “Afetlerin Yapı Üzerindeki Etkileri” ele alındı. Doç. Dr. Handan Özlü Torun’un oturum başkanlığındaki panelde, KSÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Emin Toroğlu, Prof. Dr. Mehmet Metin Köse ve Prof. Dr. Tamer Rızaoğlu tarafından katılımcılara bilgiler verildi. Kongrenin son panelinde ise “Afetlerin Sağlık Üzerindeki Etkileri” değerlendirildi. Doç. Dr. Mehtap Sönmez’in oturum başkanlığındaki panelde, Doç. Dr. Zekiye İpek Kırmacı, Dr. Öğr. Üyesi Pınar Harmancı, Dr. Öğr. Üyesi Sümeyra Topal ve Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Aksu tarafından katılımcılara bilgiler aktarıldı.

Kongrenin ilk gün etkinlikleri belge takdimleri ile son bulurken, ikinci gün ise yüz yüze ve çevrim içi yapılacak oturumlarda, afetlere ilişkin yapılan bilimsel çalışmalar sunulacak.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!