Kahramanmaraş'ta FAO işbirliği ile değerlendirme toplantısı yapıldı

Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü FAO koordinatörlüğünde Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan 'Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi' kapsamında Özel Sektör istişare ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Bozkurt, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Program Sorumlusu Sheikh Ahuduzaman,  FAO  Proje Yürütücüsü Fatih BAYRAK ,İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Proje yürütücüsü ve konu uzmanları Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas KUZU, Kadıoğluçifliği Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bünyamin GÖKBURUN, proje kapsamında eğitim alan kursiyerleri istihdam edecek olan seracılık işletmeleri ve  özel sektör temsilcileri katıldı.

İstişare ve değerlendirme toplantısında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Bozkurt: “Bilindiği üzere ülkemizde Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere ve yerel halka yönelik Avrupa Birliği (AB) MADAD fonlu, FAO teknik destekli, Bakanlığımız ve ilgili diğer kurumlarımız ile işbirliği içinde proje faaliyetleri başlatılmıştır. Bu kapsamda projenin uygulandığı 10 il arasında olan ilimizde; Mesleki Eğitim Kursları, Açılan her kurs 35 iş günü sürmektedir. 2020 yılı için: Tamamlanan mesleki eğitimler Antepfıstığı Yetiştiriciliği, Seracılık, Zeytin Yetiştiriciliği, Küçükbaş hayvancılık Olmak üzere 50 Türk, 50 Suriyeli mülteci olmak üzere 100 (%50 si kadın) kişiye belirlenen konularda 4 adet mesleki eğitim kursu tamamlandı. Suriyeli faydalanıcılarımızın tamamına A1 seviyesinde Türkçe dil eğitimleri Halk eğitim Müdürlüğü ve Suriye Dostluk Derneği İşbirliği ile verildi.

2021 yılı için: Zeytin Yetiştiriciliği, Seracılık, Hayvansal Ürünleri Üretilmesi ve işlenmesi (Süt, Yoğur, peynir), Kırmızı biber ve Tıbbi aromatik bitkilerin üretilmesi ve işlenmesi  konuları başta olmak üzere 75 Türk, 75 Suriyeli mülteci olmak üzere 150 kişiye (%50 si kadın) belirlenen konularda 6 adet mesleki eğitim kursu açılması planlanmaktadır.

“En iyi örneği Türkiye”

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ise: “Bu küçük sofrada, yemeğe küçük bir katkıda bulunuyoruz açıkçası.  Belki büyük bir iş yapmıyoruz kaynaklarımız yeterli olmadığı için oldukça sınırlı bir şekilde çalışıyoruz ama gerçekten ben etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum. 

Özellikle sosyal uyumda Suriyelilerin ve Türklerin birlikte hareket etmeleri yaşamda da aynı kültürü paylaşmalarında bu projede küçük de olsa katkısı var. Bunu duymak güzel ama amacımız tarım da kaliteli eleman yetiştirmek. Çünkü en büyük sıkıntılardan biri eleman açığıdır. Hep geçici mevsimlik tarım işçileri ile çalışılır, o mevsimlik tarım işçileride bugün buradadır yarın başka bir ilde. Belki o an ihtiyacınızı görür ama bir işin verimine, kalitesine büyük bir katkıları olmaz.

Tabi amaç sadece mevsimlik tarım işçilerini eğitmek değil, tarım sektöründe çalışan özelliklede resmi olarak kayıtlı iş gücünü arttırmak önemli orada çalışanlarında işverene daha fazla katkı sağlamasını, sağlamak. O nedenle zaten tarlada da olsa, bir gıda işletmesinde de olsa çalışan faaliyet gösteren herkesin işini bilerek yapmasını arzu ediyoruz.

Kahramanmaraş’ta zaten hem Suriyelileri misafir eden bir İl hem tarım anlamında çeşitliliği olan bir İl. O nedenle yürütmüş olduğumuz faaliyetlerin kısa sürede etkiye ulaşacağından eminiz. İL Müdürümüzde söyledi bu yıl biraz daha istihdam odaklı eğitimler planlanacak. Sektörün ihtiyacına göre eğitimler planlanacak. O yüzden sizleri burada görmek güzel. 

Bizim için bu iş birliği özel sektör, Tarım Bakanlığı ve Uluslararası FAO’nun bu üçlü iş birliği çok güzel bir örnek ve güzel bir model. Bunu sadece Türkiye ‘de değil aslında diğer Ülkelerde ’de paylaşıyoruz. Örneklerimizi çalışmalarımızı güzel resimlerle, videolarla. O nedenle yaptığınız iş sadece Türkiye ’de duyulmuyor aslında Dünya çapında da duyuluyor. Biz en iyi örneği Türkiye olarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Tarım sektöründe çalışmak kolay bir iş değil gerçekten öz veri istiyor. İklim şartları, ekonomik koşullar verdiğinizin karşılığını ne kadar alıyorsunuz. Bunların hepsi tabi ki sorgulanır konuşulur ama şu yapılan iş gerçekten insanın hayatına dokunuyor. O yüzden manevi mutluluğu fazla oradan bu mutlulukla oradan bakarak aslında belki bizde mutlu oluyoruz. O yüzden ben hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Eğitim Uzmanı Fatih Bayrak, sürdürülebilir kalkınma alanında sunum yaptı.

Sunum sonrası fikir alışverişinde bulunarak projeye katkı sunan işletmelere FAO tarafından düzenlenen Teşekkür belgeleri verildi.

Toplantı bitiminde, FAO Türkiye yetkilileri ile birlikte 2021 yılında açılacak olan Süt ve Süt Hijyeni kursu kapsamında işbirliği yapılacak olan özel sektöre ait peynir işletmesi ziyaret edildi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!