Kahramanmaraş'ta orta hasarlı binalar yıkılacak

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Ekonomi-X Gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 6 Şubat sonrası kastedilen mesafeyi anlatan Vali Ünlüer, güçlendirme ruhsatına başvurusu yapılmayan veya güçlendirmeye uygun bulunmayan Orta Hasarlı binaların yıkılacağını açıkladı.

Toplamda 53.000 binamız hasar gördü

Vali Ünlüer, açıklamasında, “6 Şubat depremlerinde ilimizde ilk etapta 7.491 bina yıkılmıştır ve maalesef bu binalarda 12.747 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz. Toplamda 53.000 binamız hasar gördü. Kullanılamaz halde, orta, ağır ve yıkık olarak tanımlıyoruz bunları. 35.000'ini kendi imkanlarımızla, özel sektöre ihale ederek ağır hasarlı olan binalarımızı kaldırmaya çalışıyoruz. İlk etapta acil yıkılacaklarla yıkılan binaları kamu imkanlarıyla tamamen kaldırdık. Şu anda ağır hasarlı binalarımızın yaklaşık %93'ünü tamamen kaldırmış durumdayız. Geriye kalan %7'lik dilimse mahkemelik olan binalar. Mahkemelik olan binaları biz yıkmıyoruz. Mahkeme sonuçlarını bekliyoruz. Mahkemelerin de süreçleri hızlandırıldığı için çok uzun zamana yayılmıyor. Çoğu karar da şu anda verildi. Bir kısmı istinafta. Dolayısıyla mahkemeler sonuçlanınca bunları da biz, eğer tekrar ağır hasarda kalmışsa, yıkıyoruz. Eğer ağır hasarlardan orta hasara veya az hasarlıya geçmişse, o zaman da yeni karara göre işlem yapıyoruz.” Dedi.

Sağlık yatırımları hızlandırıldı

Sağlık yatırımlarına değinen Kahramanmaraş Valisi Mukerrem Ünlüer, “6 Şubat depremlerinde 3 hastanemiz yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi. Necip Fazıl Hastanesi'nde sadece poliklinik kısımları çalışıyor. Onun dışında Nurhak Hastanesi ve Türkoğlu Hastanesi tamamen kullanılamaz hale geldi. Nurhak ilçemizde 50 yataklı, Türkoğlu ilçesinde 120 yataklı acil durum hastanelerimiz şu anda bitmeye yakın aşamada. İlimizde 400 yataklı acil durum hastanesi çalışmalarına devam ediyor. Gecikmenin nedeni arazinin durumuydu. Şu andaki yerinde güçlendirme çalışması gerekiyordu. Kazıklı bir yer orası. Güçlendirme işi tamamlandı, üst yapı çalışmaları da devam ediyor. Tahminimiz yılsonuna kadar ya da en geç Ocak-Şubat gibi bu 400 yataklı acil durum hastanesi hizmete girecek. Necip Fazıl Hastanesi'nde ek bina yapıyoruz. Onun da yılsonuna kadar 550 yatak kapasitesini kullanabilir hale geleceğimizi planlıyoruz. Üçüncü bir hastane ise, bölgede 1.000 yatak kapasiteli şehir hastanesi. Onun yeri belirlendi, proje çalışmaları tamamlandı. Şu anda ihale sürecinde. O proje 1,5-2 yıl sürecek. Ama 5-6 ay sonra ilimizde 2.000 yatak kapasitesiyle sağlık hizmeti sunacağız. 6 Şubat öncesi durumdan daha iyi olacağız inşallah.” İfadelerini kullandı.

Ruhsat almayan orta hasarlı binaları yıkacağız

Orta hasarlı binalar hakkında da açıklama yapan Vali Ünlüer, “İlimizde 6.048 bina, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elemanları tarafından orta hasarlı olarak tespit edildi. Bunlarla ilgili süreç devam ediyor. Bunlar 2023 yılsonuna kadar başvurularını yapıp güçlendirme taleplerinde bulundular. 11 belediyemiz başvuruları toplayıp Büyükşehir Belediyemize aktardı. Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı arasında bir protokol yapıldı. Güçlendirmeye finansman sağlandı. Büyükşehir de bu finansman doğrultusunda güçlendirilmesi mümkün binaları belirleyip projelerini yapıyor. 6.048 binanın 3.000'i başvuru yaptı ve 947 tanesine güçlenebilir raporu verildi. Bu komisyon tamamen bilim adamlarından oluşmakta ve Türkiye’de bu alanda yetkin insanlardan oluşmaktadır. Bu 947 binanın 103 tanesine ruhsat verildi ve güçlendirme işlemleri başladı. 844 bina için güçlendirme projeleri devam ediyor. Hedefimiz yılsonuna kadar bu 844'ün güçlendirme projelerini tamamlamak ve vatandaşlarımıza ruhsatlarını vermek.

6.048 binadan yaklaşık 1.000 tanesi güçlendirilirken 5.000 tanesinin güçlendirilemeyeceği anlaşıldı. Yasal mevzuat bu binaları ağır hasarlı konuma döndürdü çünkü süreleri dolmuştu. Ağır hasarlı binalar için vatandaşlarımızın dava açma hakkı var. Acil olanları yıkacağız, davalık olanları ise dava sonucuna kadar bekleyeceğiz. Mahkeme kararına göre işlemler yapacağız. Ağır hasarlı binaları parti parti, ilçe ilçe belirleyip yıkacağız.

Uygun olmayan alanlardaki hak sahiplerinin hak düşürücü bir süre olduğu için vatandaşların ek başvuru hakkı var. Onikişubat Belediyesi'nden aldığım bilgilere göre, başvurular alınmış. Ancak başvuru yapamamış vatandaşlar varsa, onların da başvurularını alacağız. Yasal bir değişikliğe de ihtiyaç olabilir. Vatandaşlarımız emin olsunlar ki mutlaka ek bir başvuru imkanı sağlanacaktır. Ağustosun sonlarına doğru bu süreç tamamlanacak.” Dedi.

Gurur duyacağımız konutlar üretiyoruz

Rezerv alanların durumu ile ilgili konuşan Mükerrem Ünlüer, “Rezerv alanlar sürekli artma yönünde. Vatandaşımızın tek başına binalarını dönüştürmesi zor olduğu için, devlet olarak bu alanları dönüştürmek istiyoruz. Şu ana kadar 21.000 konut tasarımı yaptık. Bu sayı artacak. Tekke Mahallesi gibi zor bölgelerde dönüşüm planlıyoruz. Derepazarı'ndaki esnaf yerini boşaltmak istemiyor. Ancak şehri birkaç yıl içinde ayağa kaldırmamız lazım. Bu yılsonuna kadar yapılaşmayı tamamlamayı planlıyoruz.

TOKİ, hepsi birbirine benzer konut yapmıyor. 2+1, 3+1, 5 kat, 4 kat gibi farklı tasarımlar yapıyor. Merkezi yerlerde otel, dükkan, banka gibi yapılar bulunuyor. Güneş evleri gibi konut bölgelerinde standart konutlar üretiyor. TOKİ, uygun şartlarda konut yapıp veriyor ve belli bir standardı var. Lüks konut standardında konut üretiyoruz. 115 metrekarelik konutlar, 150 metrelik bir konut havası veriyor. Gerçekten gurur duyacağımız konutlar üretiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Eğitim-Öğretim dönemi başladığında 6 Şubat öncesinden daha çok dersliğimiz olacak

Eğitim öğretim yatırımlarıyla ilgili konuşan Vali Ünlüer, “Türkiye'deki bütün Milli Eğitim yatırımları bu bölgeye kaydırılmış durumda. Depremde 19 okulumuz yıkıldı ve 95 binamız kullanılamaz hale geldi. 76 binamız orta hasarlı. Orta hasarlı binaları güçlendiriyoruz. 25 binamız bitti, diğerlerinde de ciddi ilerlemeler var. Eğitim öğretim yılı başında derslik sayısı olarak altı Şubat öncesinden daha iyi durumda olacağız. 2025'in içerisinde de biten okullarla çok konforlu bir eğitim ortamı sağlanacak.” Dedi.

Hedefimiz yılsonuna kadar 25.000 konutu teslim etmek

Altı Şubat'tan sonra şehrimizde 32.000 konut ihalesi yapıldı. Bu konutlardan 15.000'i bitmek üzere. 5.000'ini teslim etmeyi hedefliyoruz. İlçe ilçe teslim edilen konutlarımız olacak. Eylül ve Ekim aylarında konut teslimi hızlanacak ve hedefimiz yılsonuna kadar 25.000 konutu teslim etmek.
 

Bakmadan Geçme