Kahramanmaraş'ta Tüketici Hakem Heyetine 2024'te 4 bin 652 başvuru yapıldı

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Nesih Tanrıverdi, Kahramanmaraş'taki Tüketici Hakem Heyeti başvuruları hakkında Ekonomi-X gazetesine özele açıklamalarda bulundu. Tanrıverdi, 2024 yılı içerisinde Kahramanmaraş'ta 4 bin 652 başvuru yapıldığını söyledi.

Tanrıverdi, 2024 yılında Kahramanmaraş’ta Tüketici Hakem Heyetine toplam 4 bin 652 başvuru yapıldığını, bu başvuruların yüzde 55’inin reddedildiğini,  yüzde 45’inin tüketici lehine sonuçlandığını belirtti. Başvuruların detayına bakıldığında büyük bir kısmının GSM operatörleri ve abonelik sözleşmeleriyle ilgili olduğunu ifade eden Tanrıverdi, şikayetlerde abonelik sözleşmeleri ile bankacılık sektörüne ait şikayetlerin başı çektiğini ancak her iki sektörde de tüketici lehine karar oranlarının çok düşük olduğunu vurguladı.

Bankacılık sektöründe tüketici lehine verilen kararların oranının yüzde 40’ta kaldığını abonelik sözleşmelerinde ise işin daha vahim olduğunu bir de büyükşehir statüsündeki bir ilde sadece yedi bin civarında başvuru olmasının da makul olmadığını belirten Tanrıverdi, durumu şu şekilde açıkladı: “Tüketici, hakem heyetlerinden umudunu kesmiş olabilir, başvurusunun zaten reddedileceğini düşünüyorsa başvuru yapmaktan kaçınabilir. Abonelik sözleşmelerinde görüldüğü gibi her üç başvurudan iki tanesi reddediliyorsa, tüketiciye hak vermek gerekir. Burada ciddi bir sorun olduğunu kabul etmeliyiz. Ya tüketicinin yanlış bir algısı var ya da yasa yanlış zemine oturmuş ya da yasa doğru zeminde ancak uygulamada problemler var. Bizim görüşümüz, yasanın doğru kurgulandığı ancak gerek yönetmelik hükümleri gerekse hakem heyetlerindeki yanlış uygulamaların başvuru sayısını ciddi biçimde etkilediği yönündedir." dedi.

Tüketici haklarının korunmasında aksaklıklar bulunduğunu bunun son istatistiki verilerle desteklendiğini, mevcut yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını ve uygulamada ciddi sorunlar bulunduğunu dile getiren Tanrıverdi, yasada Tüketiciyi mağdur eden satıcılara idari para cezaları öngörüldüğünü ancak bu sistematiğin çalışmadığını söyledi. ‘Mali yönden tazmin edilen tüketicinin uğraşısının ve çektiği eziyetin bedelinin ödenemediği, satıcıları disipline etmek için kurgulanan idari yaptırım sisteminin çalışmadığı bir ortamda kötü niyetli satıcılara engel olunamaz.’  

Yeni paradigma: ‘Tüketicinin Tam Tazmini!’

Tanrıverdi, Tüketiciler Birliği’nin 2025 hedefini ‘tüketicinin tam tazmini’ olarak açıkladı. Bu sistemin hayata geçirilmesiyle, tüketicilerin sadece parasal kayıplarını değil, bu kaybı telafi etmek için gösterdikleri çabanın, emeğin de tazmin edilebileceğini ifade etti.

6502 sayılı yasanın çıkış sürecinde Tüketiciler Birliği adına 'Tüketicinin Tam Tazmini' meselesini bizzat önerdiğini ancak bunun kabul görmediğini, bunun yerine satıcıları sorunları çözmeye zorlayan ikinci önerisini sunduğunu, ikinci teklifinin yasallaştığını belirten TANRIVERDI 'bilirkişi ücretleri' ve 'tebligat masraflarının satıcılar tarafından karşılanması şeklinde yapılan düzenlemenin, bazı sorunların yargı mercilerine gitmeye gerek kalmadan satıcılar tarafından çözülmesinin önünü açtığını belirtti.  

Ancak gelinen aşamada bu düzenlemelerin yeterli olmadığı, yeni bir paradigmaya ihtiyaç olduğu görülüyor diyen Tanrıverdi, 'Tam Tazmin' meselesi, hem tüketicinin mali yönden zararının yanında mücadelesinin ve mağduriyetinin tazmin edilmesi anlamına gelecektir, hem de büyük maliyetlerle karşılaşmak istemeyen satıcılar tüketici sorunlarını çözme konusunda çok daha aktif olmak zorunda kalacaklardır. Böylelikle, sorun kaynağında çözülmüş olacak, tabiri caizse, sineklerle uğraşmak yerine bataklık kurutulmuş olacaktır." dedi.

Her evde bir ‘Tüketici Klasörü’ olmalıdır

Tanrıverdi, tüketicilere haklarını koruyabilmeleri için belgelerini düzenli bir şekilde saklamalarını tavsiye etti. ‘Faturalar, garanti belgeleri ve servis fişlerinin ayrı dosyaya konulmalı ve her bir mala, hizmete ait ayrı ayrı oluşturulan dosyaların ‘Tüketici Klasörü’ dediğimiz büyükçe bir klasöre konularak tüm belgeler korunmaya alınmalıdır.’ diyen Tanrıverdi, "Hukuk önünde söze değil, belgeye bakılır. Bu nedenle tüketiciler evlerinde mutlaka bir tüketici klasörü oluşturmalı, belgeleri burada saklamalıdır." diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!