• Haberler
  • Asayiş
  • Kahramanmaraş'taki Ezgi Apartmanı davasında son durum ne?

Kahramanmaraş'taki Ezgi Apartmanı davasında son durum ne?

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde yıkılan Ezgi Apartmanı davasının 4. duruşmasında, fenni mesul Mehmet Tekin tahliye edildi. Dava, 35 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayın ardından devam ederken, mahkeme dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine gönderilmesine de karar verdi.

Ezgi Apartmanı'nın yıkılması sonucu 35 kişinin hayatını kaybettiği davanın duruşması, Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. 

Duruşmaya, 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası istenen tutuklu fenni mesul Mehmet Tekin, müteahhit Yakup Aktaş, taraf avukatları ve ölenlerin yakınları katıldı. 

Ayrıca, 'Olası kastla kasten öldürme ve yaralama' suçundan 876 yıl 6 ay hapis cezası istenen iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı ise tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlandı. 

Bilirkişi raporu ve tespitler

Duruşmada ilk olarak inşaat mühendisi Şeref Alpago, uzman bilirkişi sıfatıyla tanık olarak dinlendi. Alpago, Ezgi Apartmanı'nda tespit ettiği eksiklik ve hataları detaylandırarak, zemin katındaki 45 santimetre çapındaki fretli kolonun yüksek taşıma gücüne sahip olduğunu belirtti. 

Alpago, "Statik projede yer alan fretli kolonun mimari projede yer almaması bir eksikliktir ama hata değildir. Diğer binalar neden ayakta? Zemin aynı, yapım dönemleri aynı, kullanılan malzemeler hemen hemen aynı; bu bina 8 saniyede yıkılırken, diğer binaların orta veya ağır hasar alması gerekirken, camları bile patlamamış. Dolayısıyla burada başka bir şey var" dedi.

Mahkeme kararları ve duruşmanın devamı

Duruşmada sanıklar, suçlamaları reddederek beraatlerini talep etti. Müşteki avukatları, bilirkişi raporlarının çelişkili olduğunu belirterek dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesini istedi. Ayrıca, firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel hakkında kırmızı bülten çıkarılması talep edildi.

13 saat süren duruşma sonunda mahkeme heyeti, Mehmet Tekin'in tahliye edilmesine ve adli kontrol uygulanmasına karar verirken, dosyanın yeni bir bilirkişiye gönderilmesini de karara bağladı. 

Firari sanıklar hakkında kırmızı bülten taleplerini reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi.
 

Bakmadan Geçme