- Haberler
- Kahramanmaraş
- Kahramanmaraş Tarım ve Orman Müdürlüğü, bin 164 projeye 35 Milyon TL hibe verdi
Kahramanmaraş Tarım ve Orman Müdürlüğü, bin 164 projeye 35 Milyon TL hibe verdi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak, daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak ve kırsal alanda üreticilerin gelir düzeltmek amacıyla Kahramanmaraş'ta da Bireysel Sulama Sistemlerinin alımına 2006 yılından beri hibe desteği verilmeye devam ediyor.
Bu kapsamda, Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuruları yapılan projeleri incelemek üzere İl Müdürü Mustafa Bozkurt, İl Müdür Yardımcısı Salih İnan, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mikdat Kasal ve konu sorumlusu teknik personel ile birlikte Dulkadiroğlu İlçesine bağlı Küpelikız Mahallesinde bulunan ve Yağmurlama Sulama Sistemi ile sulaması yapılan Maraş Biberi tarlasına ziyaret gerçekleştirildi.
Bireysel Sulama Sistemleri Hibe Desteklemeleri konusunda açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Bozkurt: " Bireysel sulama sistemlerinden; Tarla İçi Damla Sulama Sistemlerine, Tarla İçi Yağmurlama Sulama Sistemlerine, Tarla İçi Mikro Yağmurlama Sulama Sistemlerine, Tarla İçi Yüzeyaltı Damlama Sistemlerine, Lineer Sistem, Center Pivot Sistem veya Tamburlu Sistem Yağmurlama Sulama Makinesi alımlarına ve Güneş Enerjili sulama sistemi kurulmasına hibe desteği veriliyor.
Desteklemeden Gerçek Kişiler, Kollektif, Limited ve Anonim Şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler faydalanmaktadırlar. Sulama kooperatifleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri de ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin yer alması şartıyla, kendilerine ait arazilerde veya kamu arazilerinden on yıl ve üzeri kiralama yaparak tüzel kişilik olarak başvuru yapmaları halinde desteklemeden faydalanmaktadırlar. Gerçek ve tüzel kişilere satın almış oldukları 1.000.000 TL'ye kadar olan mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50’si hibe desteği olarak ödenmektedir.
2021 Yılı Bireysel Sulama Hibe Destekleri kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından 286 başvuru dosyası teslim alınmış olup, değerlendirmeler sonucu 274 dosya Bakanlığımıza gönderilmiş ve tamamı kabul edilmiştir. Başvuru sahiplerinden iki çiftçimiz alımdan vazgeçmiş ve sözleşme imzalamamış ve geri kalan 272 çiftçimizle sözleşme imzalanmıştır. 272 çiftçimizin alımlarını gerçekleştirmesi durumunda 11.732.955 TL hibe ödemesi yapılacaktır. 2021 yılında bu desteklemeler sayesinde 22.671 dekar alan basınçlı sulamaya açılacaktır.
Çiftçilerimiz tarafından proje gereği satın alınarak tarlaya döşenen bireysel sulama sistemleri teknik personellerimiz tarafından yerinde kontrol edilerek tespitleri yapılmaktadır. Tespitleri yapılan alımların faturaları ve diğer belgeleri de tamamlandıktan sonra icmaller hazırlanarak Bakanlığımıza gönderilmekte ve hibeleri T.C. numaraları üzerinden açılmış hesaplarına yatırılmaktadır. Çiftçilerimiz tarafından alımları gerçekleşen sulama sistemlerinin tespit çalışmaları halen devam etmektedir.
İlimizde 2006-2020 yıllarında, sulama projelerine Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar konu başlığından desteklenen 3 adet toplu basınçlı sulama projesi ile birlikte; toplam 892 projeye 23.079.180 TL hibe verilmiş, 63.813 dekar alan basınçlı sulamaya açılmıştır. 2021 yılı destekleriyle beraber desteklenen toplam proje sayısı 1.164, verilen hibe desteği miktarı ise 34.802.135 TL ve basınçlı sulamaya açılan alan ise 86.484 dekar olacaktır." ifadelerini kullandı.