Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan önemli açıklama

Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkan Vekili Aytekin Şimşek, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu hatırlatarak mükelleflerin avantajlardan yararlanmalarını istedi.

Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkan Vekili Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 09 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yapılandırma Kanunuyla; 

-    Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak,

-    Borçlar taksitler halinde ödenebilecek,

-    Vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecrimisillerle ilgili ihtilaflar sonlandırılacak, 

-    Devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri için Kanundan yararlanılabilecek,

-    Beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan yapılabilecek,

-    Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak,

-    İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilebilecektir.

-    Aktife kayıtlı olan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerin Yİ-ÜFE değişimi esas alınarak yeniden değerlenmesi yapılabilecektir.

Başvuru Süresi ve Şekli;

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Ağustos 2021 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor. Kanunun 2 nci maddesinden yararlanmak isteyen borçlular, başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilecekleri gibi bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabileceklerdir.

Peşin ödemeler teşvik ediliyor;

Vatandaşlarımıza, bu Kanunla getirilmiş olan peşin ödeme düzenlemesini tekrar hatırlatmak istiyoruz. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 30 Eylül 2021 (bu tarih dâhil) tarihine kadar yapılması gerekiyor. Borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde;

-    Katsayı alınmıyor.

-    Yİ-ÜFE tutarından %90 oranında indirim yapılıyor.

-    İdari para cezalarından %25 indirim yapılıyor. Ödenecek alacağın sadece fer’i alacaktan ibaret olması halinde hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından %50 indirim yapılıyor.

-    Gelir ve Kurumlar matrah ve vergi artırımında mükellef daha önce vergi idaresine karşı yükümlülüklerini zamanında yerine getirmişse, ilave beyan üzerinden %20 yerine %15 oranı uygulanarak, hesaplanan vergiyi %5 daha az ödeyecek. Ayrıca vergi ve matrah artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde bu vergilerden de %10 indirim daha yapılıyor.

Söz konusu ödemenin defaten yapılması zorunlu olmayıp, ilk taksit ödeme süresi içinde farklı zamanlarda borcun tamamının ödenmesi hâlinde de peşin ödeme indiriminden yararlanılacak. 7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan veya 6183 sayılı Kanun kapsamında tecil edilmiş ve ödemeleri devam eden borçları bulunan mükelleflerin talep etmeleri halinde kalan taksit tutarlarına konu borçları yeni Kanuna göre yapılandırılabilecek. 

Yapılandırmada taksitlerin ilk 2’sinin zamanında ödenmesi şartı var. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti süresinde ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak. Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının (www.gib.gov.tr) adresinde yer alan dokümanlardan veya Alo 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz. 

Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir Kanun olan bu yeni yapılandırma Kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkânlar dâhilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz. Ayrıca, COVİD-19 pandemisi nedeniyle başvurularınızın (www.gib.gov.tr) adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden elektronik ortamda ya da posta yoluyla yapılması ve ödemelerde de kredi kartı veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususunu tekrar hatırlatmak isteriz.”
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!