• Haberler
  • Kahramanmaraş
  • Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odasından, Kurban Bayramı öncesi önemli açıklama

Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odasından, Kurban Bayramı öncesi önemli açıklama

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Veteriner hekim Erdal Gök, kurbanlıkların nakil, satış ve kurban kesim yerleriyle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

“Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle aylardır kurbanlık hayvanlarını besiye çeken yetiştiricilerimizi hem hayvanlarını görücüye çıkarma hem de emeklerinin karşılığını alabilme heyecanı sardı” diyen Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Gök: “Zorlaşan üretim sürecinde üretim yapmaya çalışan yetiştiricilerimizi kurbanlık hayvan satışı sırasında rahatlıkla hayvan satışı yapabilme imkânının sunulması gerekmektedir. Çünkü üreticilerimiz bu ortamın sağlanmasını fazlasıyla hak etmektedirler.” Dedi.

Kurban kesimi ile ilgili alınması gereken tedbirleri üç ana başlık altında toplayan Başkan Erdal Gök: 

“1- Kurbanlık Hayvan Nakilleri

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte hayvan hareketlerinde de artış yaşanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımız hayvan j-hareketlerinin kontrollü bir şekilde yapılaması için gerekli tedbirleri almaktadır. Burada yetiştiricilerimize de büyük görevler düşmektedir. Öncelikle nakil edilecek hayvanların aşılarını yaptırmış olmaları gerekmektedir. Aşıların ise nakilden en az yirmi bir gün önceden yapılması zorunluluğu vardır. Kaliteli bir et için ise aşıların son günlere kalmadan yapılması daha iyi olur. 

2- Kurbanlık hayvan satış yerleri

Kurbanlık hayvanların görücüye çıktığı bu yerlerde önceliğin Covid-19 tedbirleri olması gerekmektedir. Konu ile ilgili alınması gereken tedbirler 19 Haziran 2021 tarih ve 31516 sayılı “2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasında Dair Tebliğ” de belirtilmektedir. 

Kurbanlık hayvan satış yerlerinde yaşanılacak insan hareketliliği göz önüne alınarak Covid-19 tedbirlerine her zamankinden daha çok riayet edilmelidir. 

a) Kurbanlık hayvan satış yerlerinin ulaşımı kolay olmalı, 

b) Giriş ve çıkış ayrı yerlerde olmalı,

c) Su konusunda sıkıntı yaşanmamalı,

d) Kurbanlık hayvan satışı yapanların rahat etmeleri için gerekli tedbirler alınmalıdır. Konaklama, temizlik, gıda gibi yaşam refahını etkileyen konular göz önüne alınıp ona göre tedbirler alınmalıdır.

3- Kurban kesim yerleri

Kurban kesimi bu konu ile ilgili eğitim almış kişiler tarafından yapılmalıdır. Ayrıca hayvan kesildikten sonra görülen tüberküloz gibi zoonoz (hayvanlardan insana bulaşan) hastalıkların olabileceği ihtimaline karşı Veteriner Hekimi kontrolü altında kesim yapılan yerler tercih edilmelidir.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme